2023. január 10., kedd

Titkos történetek világa

Delia Owens regénye, Csonka Ágnes fordításának köszönhetően, hamar elért hozzánk, magyar olvasókhoz. Ahol a folyami rákok énekelnek története valahol Észak-Karolina gyéren lakott mocsaras-lápos vidékén zajlik. Időben az 1950-es évek elejétől kezdődően.

A cselekmény két szálon fut. Az egyik a főhős életét és a gyönyörű lápvidéket, valamint környékbéli lakóit, a másik pedig a letartóztatása körüli hercehurcát mutatja be.

A történet maga egy kislányról szól, akit a családtagjai, apjuktól menekülve, először az anyja, majd a testvérei, hagynak el. A későbbiekben az apja se tesz másként, sorsára hagyja kislányát a láposban. Kya, ragaszkodva világához, igyekszik életét kialakítani a hatalmas láp birodalmában. A közeli „kisváros” embereitől tartva, akik többször is otromba jelzőkkel illetik, elzárkózik tőlük. A nehézségek ellenére megveti a lábát kis tanyáján. Mindezt némi segítséggel sikerül valóra váltania. Főleg Jumpinéknek, a helyi boltosoknak köszönhetően. Az idő telik, s ő felnőtt, független lánnyá cseperedik. Egy napon találkozik Tate-tel a városból, aki sorsfordító szerepet játszik a lány életében. Tate megértő hozzá. Igyekszik megtanítani őt olvasni. Együttlétüket úgy tűnik semmi sem zavarhatja meg. Kya-nak a láp világáról készített munkáit látva, biztatja, hogy adassa ki őket, ami aztán a későbbiekben meg is történik.

Természetesen semmi sem marad változatlan. Tate-nak is fordul a sorsa. Egyetemre megy. A lány úgy érzi magára hagyták. Ezért, ha kétkedve is, de elfogadja egy másik fiú közeledését. Kya úgy érzi, hogy Chase-zel egyre közelebb kerülnek egymáshoz, de kiderül, hogy amit ő hitt a kapcsolatukról, arról szó sincs. Chase egy másik lányt jegyzett el...

Egy napon Chase-t holtan találják a lápi torony mellett. Sokan a városból azt feltételezik, hogy meggyilkolták. Az amúgy is gyanús Lápi Lányra (ahogy a városiak nevezik) terelődik a gyanú. Ezért letartóztatják.

A regény első percétől, az események, és a visszaemlékezések majdhogynem sodorják az olvasót a végkifejletig. Kya letartóztatásától kezdődően, az ügy tárgyalásán keresztül nincs olyan bonyodalom ami ne tartaná ébren az olvasót. A láp világának életszerű tálalása elkápráztatja a történet után kíváncsiskodókat.

Ugyanakkor nemcsak a letartóztatott lány nézőpontján keresztül ismerjük meg a bonyodalmas eseménysorozatot, hanem a hozzá közelebb álló és az őt megbélyegző lakók, valamint a védőügyvédje szemszögéből is. A két szálon futó cselekmény szinte észrevétlenül válik eggyé, amely a tárgyalások végén éri el a tetőfokát. A lányt ártatlannak találják.

Kya az ügy lezárása után Tate-tel együtt éli le immáron nyugalmas életét, miközben termékeny szerzővé válik. A lápi világról szóló, kézzel készített rajzos kötetei sorra jelennek meg.

Kya halálát követve Tate rendezi kedvese értékes kéziratait. Ott bukkan rá arra az igazságra, amelyet a lány sosem halgatott el, de nem is mondta ki tisztán, hiszen nem érezte magát bűnösnek Chase halálában.

* * *

A magával ragadó történet egy olyan világba kalauzol el bennünket, amely a tettek és a törvényekre való rálátás sajátos módon való értelmezésébe nyújt betekintést. Ezzel is kizárva az egyértelműség szabályait. Hogy ki mennyire felelős valamiért, netán bűnös, és mennyi információ áll mindebből rendelkezésünkre, még a tényekre alapozva sem lehet tudni annak korrektségét. Olyan kérdéseket feszeget, ahol több válasz is lehetséges. Kivesézni egyedül aligha lehet. Hiszen, hogy mi helyes és mi nem, arról lehet beszélni... Jó ide egy csoport, aki olvasta a könyvet, és amelynek tagjai szívesen próbálkoznak az efféle feladatok megoldásával.


Borbé Levente,

könyvtáros







Nincsenek megjegyzések:

ReMeK-e-hírlevél 2024/5. számából

Beavatás: néprajzi pályázat középiskolásoknak: Iskolai legendák – legendás iskolák A kolozsvári  Babeș –Bolyai Tudományegyetem Magyar Népr...