2023. április 5., szerda

ReMeK-e-hírlevél 2023/4. számából

Mesepályázat Méhes György emlékére

A Méhes György – Nagy Elek Alapítvány és a Magyar Írószövetség csaknem egymillió forint összdíjazással Méhes György-mesepályázatot hirdet magyar gyermekirodalmi művek születésének ösztönzésére.

A közlés szerint Méhes György (1916–2007) Kossuth-díjas alkotó jelentős meseírói tevékenysége, az egyetemes magyar művelődés és nemzettudat megtartó erejének kimunkálásában vállalt szerepe példaként szolgál a kortárs alkotóknak. A pályázatra azon alkotók jelentkezhetnek, akik tagjai valamelyik anyaországi vagy határon túli reprezentatív írószervezetnek. Minden szerző egy művel, anonim módon pályázhat. A pályaműveket a Magyar Írószövetség egy munkatársa a kizárólag erre a célra létrehozott mehesgyorgypalyazat@gmail.com e-mail-címen fogadja. A pályázóktól korábban nyomtatásban, internetes felületen még nem publikált műveket várnak április 30-ig. A szakmai zsűri május 25-ig bírálja el a benyújtott műveket. A nyerteseket június 9-én, ünnepi műsor keretében hirdetik ki. A kiírásra olyan meséket várnak, amelyek foglalkoznak a ma gyermekeinek kérdéseivel, természetszeretetre és együttérzésre ösztönöznek, vagy történelmi eseményt dolgoznak fel, továbbá a humor eszközrendszerét is sokrétűen használják. A nyertes 500 ezer, a második helyezett mű alkotója 300 ezer, míg a harmadik 100 ezer forintos díjazásban részesül.

Forráshttps://maszol.ro/kultura/Mesepalyazatot-hirdetnek-Mehes-Gyorgy-emlekere

 

Tamási Áron prózaolvasó verseny diákoknak

Tamási Áron születésének 126. évfordulója alkalmából a Gyermekjóléti Alapítvány, az 1994-ben alapított Országos Mécs László Irodalmi Társaság, az Ajaki Tamási Áron Katolikus Általános Iskola és AMI, Óvoda és Bölcsőde meghirdeti a Tamási Áron prózaolvasó versenyt. Ezen részt vehet minden Kárpát-medencei, 7-12. évfolyamos diák. Korcsoportok: 7-8. osztály, 9-10. osztály, 11-12. osztály.

A versenyző bármely Tamási Áron-műből készülhet, kérik, hogy jó minőségű, fekvő, maximum 4 perces videofelvételen örökítse meg felolvasását. Értékelési szempontok: a beszéd közérthetősége, tagoltsága, megfelelő beszédtechnika, érzelmi azonosulás. A versenyre 2023. június 15-ig lehet jelentkezni, a https://forms.gle/Sc8DsLic5hCFSn8x5 címen található űrlapon.

A beküldött videókat szakmai zsűri értékeli, korcsoportonként a legjobb 5 versenyző személyes jelenléttel mérheti össze a tudását. A döntő időpontja: 2023. szeptember 22., 9 óra. Helyszín: AJAK, Hajnal u. 11., Ajaki Tamási Áron Katolikus Általános Iskola és AMI, Óvoda és Bölcsőde (A döntőbe jutott tanulóknak és kísérőiknek útiköltséget nem tudnak biztosítani.)

A döntőbe jutott valamennyi tanuló oklevélben és értékes ajándékcsomagban részesül.

Forráshttps://pafi.hu/p/tamasi-aron-prozaolvaso-verseny

 

Janikovszky Éva meseíró pályázat

2023. április 12-ig lehet jelentkezni a Janikovszky Éva meseíró pályázatra, amelyet 7-16 éves gyerekek számára, három korosztályban hirdetett meg a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár a Móra Könyvkiadóval közösen, Budapest Főváros Önkormányzata támogatásával. A pályázók három korcsoportban indulhatnak: 7-9, 10-13 és 14-16 éves korosztályban. Pályázni tematikai megkötés nélkül, szabadon választott téma feldolgozásával lehet, magyarországi és határon túli településekről egyaránt.

Minden jelentkező egy, maximum 15 ezer karakter (5, A/4-es oldal) terjedelmű, nyomtatásban eddig még meg nem jelent írást nyújthat be, amelyet kizárólag e-mailben lehet beküldeni a janikovszky@fszek.hu címre. A pályamunkákat Word-dokumentumként vagy PDF-fájlként kérik, a pályázó nevével és a pályamű címével megnevezve, az e-mail tárgyában feltüntetve: ‘Meseíró pályázat’. A pályaműveket a könyvtár könyvtárosaiból álló előzsűri értékeli, és kiválasztja azokat a meséket, amelyeket érdemesnek talált a szakmai zsűrihez való továbbjutásra. A továbbjutókat szakmai zsűri értékeli. Az ünnepélyes díjátadóra június 2-án kerül sor a Palota Könyvtárban (Wenckheim-palota).

Forráshttps://konyvesmagazin.hu/bookline_kids_gyerek/janikovszky_eva_meseiro_palyazat.html

 

Filozófiai esszépályázat középiskolások számára

Az esszépályázat meghirdetője a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem Magyar Filozófiai Intézete, támogatója a Pro Philosophia Alapítvány, a Bolyai Társaság és az Erdélyi Magyar Filozófiai Társaság, résztvevői pedig a 2022/2023-as tanév IX–XII. osztályos tanulói lehetnek.

A pályázat felhívásában a diákokat két idézet továbbgondolására kérik, amelyeket Jean-Jacques Rousseau: Értekezés az emberek közötti egyenlőtlenség eredetéről és alapjairól és Theodor W. Adorno: Az esszé mint forma című művéből választottak.

A 3–8 oldal terjedelmű pályaműveket e-mailen, aláírás nélkül, az esszepalyazat.kmfi@gmail.com címre kell küldeni 2023. április 9-ig. Lehetőség van rá, hogy aki akar, nemcsak magyarul, hanem idegen nyelven (pl. angolul) írt dolgozattal is pályázhasson. A pályamunkákat kidolgozott szabályzat alapján egyetemi oktatókból álló bizottság értékeli, 1-100 ponttal. I. díj: 500 lej, II. díj: 300 lej, III. díj: 200 lej. A díjazottak, beleértve a különdíjakat nyerteket is, könyvjutalomban is részesülnek. A díjak és jutalmak mellett a díjazottak oklevelet kapnak és számukra támogatott helyeket biztosítunk a nyári Filozófus Táborban. Az eredményhirdetésre Kolozsváron, a BBTE Filozófia Tanszékén kerül sor a 2023. április 22-én megszervezésre kerülő Filozófus nyílt nap alkalmából. A pályázókat e-mailben értesítik a pályázat eredményéről. További információk a pályázatról itthttp://filozofia.hiphi.ubbcluj.ro/esszepalyazat

Forráshttps://www.helikon.ro/bejegyzesek/2023-as-filozofiai-esszepalyazat-ix-xii-eseknek

 

Több száz Petőfi-kézirat vált elérhetővé az OSZK online adatbázisában

Petőfi Sándor születésének bicentenáriuma alkalmából mintegy ötszáz, a költőhöz kapcsolódó kézirattal bővült 2023. március 22-étől az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) internetes tartalomszolgáltatása, a Copia (https://copia.oszk.hu/).

Az online adatbázisban elérhetővé váltak az intézményben őrzött Petőfi-hagyaték legmarkánsabb részei, köztük a költő versei, levelei, rajzai, valamint feleségének, Szendrey Júliának a naplója – hangzott el az esemény alkalmából rendezett sajtótájékoztatón Budapesten.

Rózsa Dávid, az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatója felidézte, hogy a nemzeti könyvtár 2021-ben indította el Copia nevű digitális tartalomszolgáltatását. A legnagyobb magyar digitális kéziratgyűjtemény mindenki számára hozzáférhetővé teszi a nemzeti könyvtár Kézirattárában őrzött, kiemelkedő értékű kéziratokat. Eddig a Babits-levélhagyaték mintegy 2500 és a Kölcsey-fond 115 kézirata volt hozzáférhető a szolgáltatásban. (MTI)

Forrás és a teljes cikk itthttps://kultura.hu/tobb-szaz-petofi-kezirat-valt-elerhetove-az-oszk-online-adatbazisaban/

Forráshttps://szekelyhon.ro/aktualis/tobb-szaz-petofi-kezirat-valt-elerhetove-online

Forráshttps://konyvesmagazin.hu/friss/petofi_kezirat_oszk.html


Nagy Zsuka és Simon Adri költők voltak a könyvtár vendégei

2023. március 20-án a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtárban Nagy Zsuka és Simon Adri kortárs magyarországi költőkkel Murányi Sándor Olivér beszélgetett erdélyi felolvasókörútjuk első állomásán, a versalkotás folyamatáról, műhelytitkairól, valamint arról, hogy a 21. században a vers, a költészet milyen helyet foglalhat el az életünkben. A találkozó felolvasással zárult, mindkét szerző legújabb versesköteteiből olvasott fel.

Forráshttps://konyvtar.hargitamegye.ro/hu/nd/1163/a-hegy-hangjai--nagy-zsuka-es-simon-adri-koltok-voltak-a-vendegeink


Könyvpercek – könyvtárosok ajánlanak olvasmányt a Székelyföld Televízióban

A Székelyföld Televízió programkínálatában Könyvpercek címmel szerepel a napi könyvajánló, amelynek közreműködő partnere a Kájoni János Megyei Könyvtár. A könyvtárosok röviden, egy-két percben mutatnak be érdekes olvasmányokat, kortárs és klasszikus szépirodalmat, frissen megjelent magyar vagy világirodalmi sikerkönyveket, gyerekkönyveket, tudománynépszerűsítő vagy helytörténeti kiadványokat, szakkönyveket.

A Könyvpercek ajánlói (eddig közel 150) elérhetők a Kájoni János Megyei Könyvtár YouTube csatornáján is: https://www.youtube.com/@kajonijanosmegyeikonyvtar6885

Forráshttps://www.facebook.com/szekelyfoldtelevizio/

Forráshttps://konyvtar.hargitamegye.ro/hu/h/168/videotar


Kettős könyvbemutató - Egymás mellett, otthon

Miért fontos múltunk ismerete, miként lehet értékeket közzétenni ma is érvényes üzenetekben, vannak-e naprakész válaszaink a közösségként előttünk álló kihívásokra, hol vagyunk otthon, kivel élünk egymás mellett, és mitől válik otthonná a tér? Témák tekintetében szerteágazó volt az a beszélgetés, amelyet Bodó Barna és Váry O. Péter folytatott Szonda Szabolcs társaságában 2023. március 3-án a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtárban, jellegét, üzenetét, tekintve azonban egy irányba mutatott a kettős könyvbemutató: két „könyves ember”, közösségi elkötelezettségű értelmiségi értekezett arról, hol is a helyünk a világban.

Váry O. Péter azt vallja, hogy múltunk ismerete nélkül nem lehet jövőt építeni, Otthonlét című kötete is ezt tükrözi: foglalkozik többek között a háromszéki román szellemi elit működésével, a háromszéki írott sajtó történetével, de a Gábor Áron Emlékév kapcsán született tanulmányok, írások is helyet kapnak a könyvben. Volt írás, amely felkérésre született, „az ember szégyelli visszautasítani Bodó Barnát”, jegyezte meg, aztán meg volt olyan, amelyet meg kellett írni, vallott a szerző a kötet létrejöttéről. A helytörténeti kutakodások és írások fontosságát emelte ki a kiadványt bemutató Bodó Barna, hiszen az alapja mindennek a hely, ahol élünk, ahol otthon vagyunk.

Fotók itthttps://www.kmkt.ro/bodo-barna-es-vary-o-peter-konyvbemutatoja

Forrás és a teljes cikk itthttps://www.3szek.ro/load/cikk/156481/egymas-mellett-otthon-


Ágtól ágig - Sántha Attila könyvbemutatója

2023. március 23-án Sántha Attila költő Ágtól ágig című verskötetének bemutatója volt a Bod Péter Megyei Könyvtár olvasótermében.

Szonda Szabolcs könyvtárigazgató beszélgetett a Kézdiszászfaluban élő, az Előretolt Helyőrség Íróakadémián is oktató, József Attila-díjas szerzővel. Gratulálva a március tizenötödike alkalmából odaítélt Babérkoszorú-díjához, megjegyezte, székely íróként Sántha Attila „megkomolyodott” az utóbbi időben, mostani verseskötete más, mint az előzőek, tekinthető verses albumnak, vagy akár képes, szöveges krónikának, de emlékképek mozaikjának is.

Sántha Attila megjegyezte Ágtól ágig című verseskötetéről, hogy valóban kissé elüt korábbi írásaitól, nem a humorról szól. Mint mondta, sokat foglakozott történelemmel, családjával, s egy idő után ő maga is feltette a kérdést: miért is vagyok a világon? Amikor édesanyja betegeskedni kezdett, számos történetet mesélt a családról, miként korábban édesapja is, s a költő azt érezte, az embernek van egy magasabb avagy mélyebb küldetése, hogy visszataláljon azokhoz, akiktől vétetett. Íróként próbált kapcsolatot teremteni ezzel a sokkal mélyebb, archaikus világgal, s mint fogalmazott, ez a kötet arra való próbálkozás, hogy elmondja ősei, családtagjai történeteit és „visszataláljak abba a világba, amelyik sokkal teljesebb és mélyebb volt, mint az, amit ma megélünk” – magyarázta.

Fotók itthttps://www.kmkt.ro/agtol-agig-santha-attila-konyvbemutatoja

Forrás és a teljes cikk itthttps://www.3szek.ro/load/cikk/156929/visszatalalni-egy-teljesebb-


 SepsiBook másodszor: kamaszok a középpontban

"Lapozz élményt!" jelmondattal idén második alkalommal szervezik meg Sepsiszentgyörgyön a SepsiBook könyvvásárt és kortárs irodalmi fesztivált május 25-e és 28-a között, jelentették be a szervezők. Szonda Szabolcs, a Bod Péter Megyei Könyvtár igazgatója, az esemény programfelelőse felidézte, hogy a tavalyi első könyvvásár a legkisebbekre koncentrált, a gyermekirodalmat helyezte előtérbe. Idén pedig hangsúlyosan a tinédzserkorú fiatalokat célozzák a programokkal és meghívottakkal, de természetesen minden korosztálynak lesz kínálatuk.

"A választék bőséges lesz – ígéri Szonda Szabolcs könyvtárigazgató, aki tavaly svédasztalhoz, könyves szeretetvendégséghez hasonlította a fesztivált, az idén pedig olyan tortához, amelynek sok szelete sokféle ízt, színt, réteget tartalmaz."

"A bemutatott szerzők és programok közül elsőként két meghatározó kortárs költő, Parti Nagy Lajos és Kemény István jelenlétét emelte ki; elmondása szerint igyekeztek fontos, keresett, kedvelt írókat-költőket meghívni, és arra is figyeltek, hogy a magyarországi, erdélyi, háromszéki irodalmi élet képviselete arányos legyen. Itt lesz Visky András, Botházi Mária, Varró Dániel és az őt gitárral kísérő Molnár György, László Noémi, Markó Béla, és mert Sepsiszentgyörgyön a román irodalomra is mindig van vevő, Horațiu Mălăele, aki nem csupán színész, hanem karikaturista és író is, valamint Bogdan Suceavă író, aki civilben matematikus, amerikai egyetemi tanár.

Könyvbemutatók, beszélgetések, koncertek, előadások követik egymást négy napig, lesznek külön pedagógusoknak, családoknak címzett események, illusztrálóműhelyek kisebb és nagyobb iskolásoknak, Petőfi- és József Attila-est (utóbbi az Osonó előadásában), és a műfajok közötti átjárásból is felmutat ezt-azt a SepsiBook. Végül pedig – mert a gasztronómiai kiadványok szintén fontos részei a könyvünnepnek – a ferencesek néhány ételét meg is főzik."

Forrás és a teljes cikk itthttps://www.3szek.ro/load/cikk/157064/sepsibook-masodszor:-kamaszok-a-kozeppontban

Forráshttps://maszol.ro/kultura/Sepsi-Book-kulturalis-svedasztalt-kinal-az-idei-sepsiszentgyorgyi-konyvvasar-es-irodalmi-fesztival


Biblioterápiás csoport indult

A biblioterápiás vagy irodalomterápiás csoport olyan lehetőség, ahol irodalmi szövegek segítségével ismerhetjük meg jobban önmagunkat. A székelyudvarhelyi könyvtárban is indult ilyen csoport. A biblioterápiás foglalkozásokat a Bagolyvár könyvrajongók csoporttal közösen Barabás Enikő mentálhigiénés szakember, könyvesbolt-tulajdonos indította. Kéthetente, maximum 10 fővel szerveznek foglalkozást, egyelőre 18 év fölöttieknek szánják a programot, de Barabás Enikő gondolkodik középiskolások számára indítandó csoportról is. Az első alkalomra 2023. március 29-én került sor.

"– Azt látom, az emberek jó része az utóbbi időben inkább regényeket olvas, és én szeretnék rövidebb műveket, akár verseket, rövidebb prózai alkotásokat is behozni a köztudatba, amelyek szerzői nem nagyon ismertek. Tehát van egy olvasói ízlést formáló célja is a foglalkozásnak. Másrészt annak felfedezése, hogy amit választunk, amilyen olvasmányok érintenek meg bennünket, az tulajdonképpen rólunk szól, visszatükrözése annak, hogy milyen állapotban vagyunk, éppen mi foglalkoztat" – vázolta Barabás Enikő a biblioterápia lényegét.

Forrás és a teljes cikk itt: https://www.hargitanepe.ro/amit-olvasunk-az-rolunk-is-szol-20230324

 

200 perc Petőfivel – Pilvax-sarok a ditrói községi könyvtárban

A Gyergyóditrói Községi Könyvtárban 2023. március 15-re kétszáz perces felolvasást hirdettek meg Petőfi Sándor műveiből. Köllő Enikő könyvtáros, az esemény szervezője és ötletgazdája a Hargita Népe újságírójának elmondta: várakozáson felüli érdeklődést váltott ki a kezdeményezés, a könyvtárban kialakított Pilvax-sarokban idősek, fiatalok, egyénileg és egyesület vagy intézmény képviseletében is érkeztek, így bőven túlhaladták a tervezett kétszáz percet.

A könyvtáros Facebook-bejegyzéséből: "Talpra magyar! – szólított Petőfi 1848 márciusában. Hívására ma is sokan válaszoltak, csatlakozván a könyvtári kezdeményezéshez. A versolvasáshoz csatlakozott a Siklódi Lőrinc Általános Iskola két első osztálya Benedek Gabriella és Pál Henrietta tanítókkal, a hatodik osztályosok Laczkó-Albert Katalin tanárnő kíséretében jöttek a könyvtárba, másodikosok, harmadikosok, hetedikesek is betértek olvasni, szavalni. Az orotvai iskola elemi osztályosai Puskás Olga tanító együttműködésével csatlakoztak a kezdeményezéshez! A Puskás Tivadar Iskolaközpont diákjai is eljöttek a könyvtárba. Mindannyiuknak köszönet az ünnepi percekért, az együttműködésért!"

Forrás: Köllő Enikő, Gyergyóditrói Községi Könyvtár

Forráshttps://hargitanepe.ro/unnepsegek-gyergyoszeken-dalban-versben-es-emlekekben-20230315

 

A biblioterápia alkalmazása az iskolai könyvtárakban

2023. március 29-én a Debreceni Pedagógiai Oktatási Központ jóvoltából, a Tavaszi Pedagógiai Napok keretében, a csíkszeredai Márton Áron Főgimnázium könyvtárosa, Borbé Levente meghívást kapott egy biblioterápia-témájú online előadásra. A téma, amiről beszélt, a romániai biblioterápia kibontakozásának rövid története és az iskolai könyvtárakban való gyakorlati hasznosítása volt. Rövid bevezetőjében elmondta, hogy melyek azok az órák, amelyeken alkalmasabbak a biblioterápiai tevékenységek. Beszámolt a bejárt biblioterápiás útjáról, majd annak a foglalkozásokon tapasztalt gyakorlati fortélyairól és kivitelezéséről. Az előkészületnél kiemelte az anyaggyűjtést, az óratervezést, a hírverést és a foglalkozás időtartamát (hány alkalom). Fontosnak tartotta beszámolni a háttérmunka alapos megtervezéséről, az ezt követő foglalkozások eredményeiről, nehézségeiről és sikereiről. Hangsúlyozta a magyar nyelv és irodalom szakos tanárok, valamint a kiszemelt osztályt tanító pedagógus kollégák, osztályfőnökök és a pszichológus bevonását a tevékenység akadálytalan lefolyása érdekében. Előadásában saját ötleteit mutatta be, amelyek a jól kiválasztott irodalmi művek segítségével könnyebben révbe értek. Bemutatta azokat a szakmai oldalakat, ahol a biblioterápia témakörével foglalkozik. Végül az általa előszeretettel használt szakirodalmat ajánlotta, és munkájával kapcsolatos linkekre hívta fel a figyelmet.

Forrás és a teljes beszámoló itthttp://szekelyiskkonyvtaros.blogspot.com/2023/03/iskolai-konyvtarosok-biblioterapiaja.html


"Petőfi 200"– a csíkszeredai Petőfi Sándor Általános Iskola is csatlakozott

A ’Petőfi 200’ rendezvénysorozathoz csatlakozva a csíkszeredai Petőfi Sándor Általános Iskola  ötödik osztályos diákjai  2023. március 16-án Vermesser Orbán Kinga magyarszakos tanárnő és Dánél Hajnalka iskolai könyvtáros irányításával képpoézist alkottak. Petőfi Sándor A szél című versének szövegéből kiindulva, illetve annak szavait felhasználva készítettek képzőművészeti alkotásokat. A legszebb munkák kiállításra kerültek.

Forráshttp://szekelyiskkonyvtaros.blogspot.com/2023/03/egyik-munka-petofi-200.html

 

Könyvbemutató a Gyergyószentmiklósi Városi Könyvtárban: "Az igazi Kneipp"

2023. március 16-án aktív könyvbemutatóra került sor a Gyergyószentmiklósi Városi Könyvtárban. A Szentegyházáról elszármazott, több mint harminc éve Németországban élő Phleps (Máté) Enikő és a Székelyudvarhelyen élő Péter Mária Imelda ferences nővér mutatták be Ines Wurm-Fenkl "Az igazi Kneipp" című könyvének magyar kiadását, Phleps Enikő fordításában. A könyv bemutatása után a Kneipp alkalmazásairól beszélt Imelda nővér, aki ugyancsak Németországban végezte el a Kneipp-hidroterápiás szakképzést. A vendégek nagy szeretettel osztották meg tapasztalataikat, a Kneipp-bölcsességeket, a módszerrel kapcsolatos gyakorlati tanácsok mellett vitaminos finom falatokkal, sőt szerencsezacskóval is feltarisznyáltak mindenkit. Fókuszba került a testi és lelki egészség, illetve a víz, amely csodákra képes.

Forráshttps://www.facebook.com/gyergyoszentmiklosi.varosikonyvtar/posts/2164232960426432


Három székelyföldi író részesült Magyarország Babérkoszorúja díjban

Három székelyföldi író részesült Magyarország Babérkoszorúja díjban a magyar irodalom területén nyújtott kiemelkedő teljesítménye elismeréseként. Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter, Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkára és Závogyán Magdolna kultúráért felelős államtitkár állami elismeréseket adott át az 1848-49-es forradalom és szabadságharc emléknapja alkalmából a Pesti Vigadóban 2023. március 14-én.

Magyarország Babérkoszorúja díjban részesült Fekete Vince, József Attila-díjas költő, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja; Lövétei Lázár László, József Attila-díjas költő, műfordító, a Magyar Művészeti Akadémia levelező tagja; Sántha Attila, József Attila-díjas költő, író.

Fekete Vincével a díj apropóján Varga László Edgár beszélgetett, az interjú a Főtér portálon olvashatóhttps://foter.ro/cikk/mindenhova-a-vers-felol-erkezem-interju-fekete-vince-koltovel-szerkesztovel/

Forráshttps://szekelyhon.ro/aktualis/fekete-vince-lovetei-lazar-laszlo-es-santha-attila-is-magyar-allami-kituntetesben-reszesult

Forráshttps://www.hirmondo.ro/kultura/ket-kezdivasarhelyi-kolto-is-magyarorszag-


Életműdíjat alapítottak Méhes György író emlékére

Új díjat alapított a Méhes György – Nagy Elek Alapítvány, az életműdíjat évente egy Kárpát-medencei szerzőnek ítélik oda. Az ötezer euróval járó Méhes György Életműdíjat az író születésnapjához, május 14-hez igazítva adják át – olvasható az alapítvány közleményében. Felidézték, hogy a Kossuth-díjas Méhes György (1916–2007) örököseinek támogatásával az Erdélyi Magyar Írók Ligája már 2002 óta rendszeresen kioszt két díjat. A háromezer euróval járó Méhes György-díjjal egy kiemelkedő szépirodalmi alkotást és/vagy az erdélyi magyar irodalomért tett szolgálatot ismernek el. Az ezereurós Méhes György Debütdíjjal pedig a legtehetségesebbnek ítélt elsőkötetes erdélyi magyar szerzőt jutalmazzák. A díjakat idéntől a Méhes György – Nagy Elek Alapítvány kezeli, továbbra is együttműködve az Erdélyi Magyar Írók Ligájával, egyúttal bővítve az együttműködő partnerek számát. A díjak odaítéléséről májusig az alapítvány kuratóriuma dönt a Magyar Írószövetség és az Erdélyi Magyar Írók Ligája ajánlása alapján. A 2023-as díjátadó gálát 2023. május 13-án Budapesten, a Petőfi Irodalmi Múzeumban rendezik.

Forráshttps://maszol.ro/kultura/Eletmudijat-alapitottak-Mehes-Gyorgy-iro-emlekere

 

Elhunyt Macalik Ernő természettudományi író, fitoterapeuta

Életének 79. évében, 2023. március 25-én szülővárosában, Kolozsváron elhunyt a Magyar Örökség-díjjal kitüntetett Macalik Ernő biológus, természettudományi író, fitoterapeuta, gyógynövényszakértő.

1944. július 7-én született Kolozsváron. 1967-ben a Babeș–Bolyai Tudományegyetemen szerzett biológia szakos tanári diplomát. Élete nagy részét Csíkkarcfalván élte, ahol biológiatanárként tevékenykedett, 1990 és 1998 között a gyulafehérvári római katolikus teológia középfokú kántorképző intézetében is tanított. Számos népszerűsítő előadást tartott, írásai számos kiadványban megjelentek. Mindezek mellett gyógy- és fűszernövényeket termesztett, jótékony hatású tea- és fűszerkeverékeit, gyógynövény-tinktúráit Erdély-szerte ismerték. Számos interjú, portrébeszélgetés, dokumentumfilm is bemutatja értékes munkásságát.

Portréfilm Macalik Ernőről itthttps://www.youtube.com/watch?v=mO2RJjZCH0M

Forráshttps://transtelex.ro/eletmod/2023/03/25/macalik-erno-nekrolog

Forráshttps://szekelyhon.ro/aktualis/elhunyt-macalik-erno-a-szekelyfoldi-fuvesember

 

Meghalt Cseke Gábor költő, író, újságíró

Életének 82. évében, 2023. március 18-án elhunyt Cseke Gábor költő, író, újságíró, műfordító. Barátai, számos tisztelője, tanítványa búcsúzott tőle: a Káfé Főnix internetes irodalmi portálon, amelynek szerkesztője volt, Gergely Tamás (https://ujkafe.website/?p=104289); Cseke Gábor örömei és sárkányai címmel Sarány István a Hargita Népében közölt nekrológot. Székedi Ferenc a Bukaresti Rádióban In memoriam Cseke Gábor címmel emlékezik (https://www.bukarestiradio.ro/2023/03/24/in-memoriam-cseke-gabor/).

Cseke Gábor 1941. július 29-én született Kolozsváron, a Brassai Sámuel Líceumban érettségizett, majd magyar nyelv- és irodalomtanári képesítést szerzett a Babeș-Bolyai Tudományegyetemen (1962). Az Ifjúmunkás c. hetilap főmunkatársa volt Bukarestben, majd 1968-tól 1979-ig főszerkesztője. 2003-as nyugdíjazásáig az Előre, majd annak jogutódja, a Romániai Magyar Szó szerkesztője volt ugyancsak a román fővárosban. Nyugdíjazása után Csíkszeredában telepedett le, aktívan bekapcsolódva a város kulturális életébe.  A Forrás-sorozatban 1967-ben jelent meg első verskötete (Déli harang). Mintegy ötven vers-, próza-, riport-, portré és publicisztikakötet szerzője, műfordításainak száma is jelentős. Több online-folyóirat állandó munkatársa volt. Folyamatosan jelen volt írásaival a virtuális térben is, honlapot és több tematikus blogot is szerkesztett, digitalizált, e-könyveket szerkesztett. Fáradhatatlan és következetes munkájának köszönhetően számos kortárs hazai magyar író művei kerülhettek fel a világhálóra. Jelentések magamról című visszaemlékező kötetében (Polis Kiadó, Kolozsvár, 2010) kivételes őszinteséggel adott számot életének közel három évtizedéről.

Forráshttps://www.helikon.ro/bejegyzesek/meghalt-cseke-gabor

Forráshttps://hargitanepe.ro/cseke-gabor-oromei-es-sarkanyai-20230320

Forráshttps://maszol.ro/kultura/Elhunyt-Cseke-Gabor-kolto-iro-ujsagiro


 

Ígér még termést "az elágazó ösvények kertje" – beszélgetés Kovács András Ferenccel

"Sokan meglepődtek, sokan nem is tudnak róla, hogy Marosvásárhely Kossuth-díjas költője, a Digitális Irodalmi Akadémia tagja, a Látó szépirodalmi folyóirat versrovatának szerkesztője, 2008 januárjától 2019 májusáig a lap főszerkesztője, nyugdíjba vonult." Kovács András Ferenccel marosvásárhelyi otthonában Nagy Miklós Kund beszélgetett, az interjú a marosvásárhelyi Népújságban olvasható.

"– Ezzel, hogy a laptól nyugdíjba vonulsz, mi változik az életedben, a mindennapjaidban?"

"– (…) Jó volt a Látónál lenni, ilyen hosszú ideig a versrovattal foglalkozni, de az ilyesmi elég sok időt elvesz az íróembertől. Az utóbbi hat-hét évben már nem igazán írtam verset. Akkor sem, amikor a főszerkesztést odahagytam. Nagyon sok kézirat, sok könyv van, amikkel foglalkoznom kellene. Reménykedem, hogy a saját ‘hagyatékomat’, az írással, költészettel, egyebekkel kapcsolatos dolgaimat végre rendbe tudom tenni. És legalább annyira nyomaszt az is, hogy a szüleim, édesapám és édesanyám hagyatékát sem sikerült még megnyugtatóan rendeznem."

"– Az összegezést így, a 64 felé tartva, óhatatlanul meg kell ejteni. Remélem, hogy jövőre megjelenik egy egybegyűjtött verseskötetem a Magvető Kiadónál. Ebben a várható két vastag kötetben az eddig megjelent huszonnégy verseskönyvem anyaga lesz benne, és huszonötödikként még egy összegyűjtött régebbi és újabb verseket tartalmazó kötettel is kiegészítem."

Forrás és a teljes beszélgetés itthttps://e-nepujsag.ro/articles/iger-meg-termest-az-elagazo-oesvenyek-kertje

 

Moldva csodálatos világának gyűjtője – beszélgetés Halász Péter néprajzkutatóval

"Több mint negyven éven keresztül Moldvában töltötte nyári szabadságait, vissza-visszatért Magyarországról szeretett moldvai magyar csángó barátaihoz, szokásvilágukat kutatta, a lelkükig ért el. Halász Péter, a számos díjjal elismert, több kötetet, tanulmányt jegyző néprajzkutató tíz éve Gyimesközéplokot választotta otthonául."

Péter Beáta újságíró otthonában látogatta meg, és beszélgetett életútjáról az idén 85 évet töltő néprajzkutatóval. A visszatekintő beszélgetés a Székelyhon portálon olvasható.

"Sok könyvem megjelent a csángókról, most is dolgozom rajtuk, és még a dobozokban is nagyon sok feldolgozatlan cédula van. Úgyhogy a hátralevő életem – remélem, hosszú – időszakát ezeknek az általam már rég összegyűjtött, de még feldolgozatlan anyagoknak a feldolgozására és publikálására fogom szánni" – mondta a néprajzkutató.

Forrás és a teljes interjú itt: https://szekelyhon.ro/aktualis/csikszek/moldva-csodalatos-vilaganak-gyujtoje

 

Átfogó monográfia a legnagyobb székelyről, Orbán Balázsról

Orbán Balázs néprajzi gyűjtő, történetíró, politikus, a Székelyföld krónikása munkásságáról és életéről jelent meg átfogó monográfia a kolozsvári Kriterion és a magyarországi Magyar Napló közös kiadásában. Balázs Ádám magyarországi irodalmár A legnagyobb székely, Orbán Balázs élete és munkássága című kötetéről a Kriterion honlapján olvasható: "Orbán Balázsról számos tanulmány született, továbbá két történelmi regény és több dokumentumfilm; ám az átfogó, monografikus feldolgozás váratott magára." (…) "A feladat nehézsége mindenekelőtt abban áll, hogy Orbán Balázs reneszánsz alkat volt; szenvedélyes gyűjtő, tudós polihisztor, kutató-rendszerező elme. Munkássága érinti a történettudomány, a néprajz, az irodalomtudomány és a régészet szakterületeit, de még az orientalisztika, a szociológia vagy a fényképészet történetét is, nem is beszélve közéleti szerepléséről. Balázs Ádám több évtizedes kutatómunkája során nemcsak anyaországi és erdélyi levéltárak részben ismeretlen dokumentumait dolgozta fel, hanem török és francia forrásokat is."

Forrás és a teljes cikk itthttps://kronikaonline.ro/kultura/atfogo-monografia-jelent-meg-a-legnagyobb-szekelyrol-orban-balazsrol


Kiállították a világ legrégebbi bibliai kéziratát Tel Avivban

A korábbi Diaszpóra Múzeumban, jelenlegi nevén az ANU-ban dijmentesen tekinthették meg az izraeliek 2023. március 23-tól egy hétig a Sassoon-kódexet, a világ jelenleg ismert legrégebbi, héber nyelvű, csaknem a teljes szöveget tartalmazó, kézzel írt Bibliáját, az Ószövetség könyveit.

A kéziratot májusban elárverezi New Yorkban a Sotheby's aukciósház. A kódexet előző tulajdonosáról, David Solomon Sassoonról nevezték el, aki 1929-ben szerezte meg magángyűjteménye, a világ legnagyobb huszadik századi judaisztikai és hebraisztikai kollekciója számára. A Sotheby's közlése szerint a jelenlegi tulajdonos, Jacqui Safra műgyűjtő a közelmúltban elvégeztette a műtárgy szénizotópos kormeghatározását, amely megerősítette, hogy régebbi az Aleppó-kódexnél és a Leningrádi kódexnél, a két másik hasonló, jelentős korai héber Bibliánál.

A kódexet a tudományos vizsgálatok alapján a 9. század végén vagy a 10. század elején írták, és a Bibliának csaknem a teljes szövegét tartalmazza.

Forráshttps://maszol.ro/kultura/Kiallitjak-a-vilag-legregebbi-bibliai-keziratat


Szerkesztők:

Borbé Levente (Márton Áron Főgimnázium, Csíkszereda, könyvtáros), borbelevi@gmail.com

Kelemen Katalin (Kájoni János Megyei Könyvtár, Csíkszereda, könyvtáros), kelemen.katalin@yahoo.co.uk

Kovács Eszter (Központi Egyetemi Könyvtár, Kolozsvár, könyvtáros), kovacseszti@yahoo.com

Tóth-Wagner Anikó (Bod Péter Megyei Könyvtár, Sepsiszentgyörgy, könyvtáros), twsaniko@gmail.com

Olvasószerkesztő: Szonda Szabolcs (Bod Péter Megyei Könyvtár, Sepsiszentgyörgy, igazgató), szonda_szabolcs@kmkt.ro

Technikai szerkesztő: Krecht Alpár László (Bod Péter Megyei Könyvtár, Sepsiszentgyörgy, könyvtáros), alpar@krecht.ro

 

E lapszám felelős szerkesztői: Borbé Levente és Kelemen Katalin

 

Nincsenek megjegyzések:

Májusi évfordulók 2024

40 éve, 1984. május elsején hunyt el Barabás Tibor magyar író és elbeszélő. 30 éve, 1994. május elsején hunyt el Gyöngyössy Imre mag...