2023. augusztus 29., kedd

A Jövő Könyvtára 2023. szakmai konferencia

 Ha augusztus, akkor Jövő Könyvtára


A nyárutó 24. és 25-i napjain immáron V. alkalommal volt megrendezve Székelyudvarhelyen e rangos esemény. Többnyire a Kárpát-medence magyarlakta vidékeiről érkeztek a vendégek.
A konferencia megnyitójára, a regisztráció után, a Székelyudvarhelyi Polgármesteri Hivatal Szent István termében került sor. 

Szőcs Endre, a konferencia főszervezője a szakmaiság mellett a baráti hangulatot emelte ki, amely több esztendőn át összekovácsolta a konferencia résztvevőit.

 

 Elsőnek Csáki Rozália a Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány programvezetője beszélt azokról a praktikákról, amelyek segítik a könyvtárosok munkájának sikeres, valamint eredményes kiszélesítését, hálózatépítését, a könyvtárak gördülékeny menedzselését.

Szüts Etele, a Budapesti Könyvtári Intézet Igazgatója a szervezet felépítését, történetét és küldetését ismertette, kiemelve a Kárpát-medencei magyar könyvtárosok számára adott lehetőségeket és támogatásokat.

Ezt követően az év meghívottjaként az Észtországból érkező Tiina Põldmaa, Tallinn Központi Könyvtár észt irodalmi részleg osztályvezetőjét hallgathattuk meg. Az egész életen át való tanulás ideális helyének nevezte a könyvtárat. Bemutatta azt a kiépített könyvtári hálózatot, amelyet a Tallinni Központi Könyvtár alakított ki. Beszélt a könyvtári olvasók és használók korosztályonkénti felosztásáról. Így könnyebben elér az információ, a megfelelő segítségnyújtás a foglalkozások során a kiválasztott korcsoporthoz.

Kis szünet után Oros Sándor a Veszprémi Eötvös József Megyei Könyvtár igazgatóhelyettese számolt be a könyvtárról, környezetbarát programjaikról, beruházásaikról, néhány izgalmas terveikről, megvalósításaikról. Többek között a könyvtáruk is csatlakozott az idei veszprémi rendezvényekhez, hiszen Veszprém 2023-ban Európa kulturális fővárosa is.

Dimény-Varga Tünde székelyudvarhelyi pszichológus, pszichoterapeuta, iskolai tanácsadó az olvasás hatásáról beszélt. Előadásában kifejtette, hogy miként folyásolja be pozitív módon a lelkivilágunkat az olvasás. Szó esett a flow élményről és az irodalomterápia hasznáról is.

Az előadássorozat végére maradt két könyvtárosi praktika bemutatása. Az egyiket Vincze Csilla a Gyergyószentmiklósi Városi Könyvtár igazgatója adta elő Lovak az irodalomban, lovak a könyvtár udvarán címmel, míg a másikat Lőrinczi Edit és Kányádi Tímea a Székelykeresztúri Városi Könyvtártól mutatták be Élmény a könyvtárban címmel.

Habár mindkét téma érdekelt, jómagam a lovas előadást választottam, mivel erőst szeretem a patás jószágokat. Szó esett a program felépítéséről. A kiállítástól kezdve a partnerek megkereséséről, a lovasterapeutáról, és nem utolsó sorban a gyerekek, és nemcsak, foglalkoztatásáról lovas témában. Lehettek azok egyszerű közmondások, találós kérdések, rajzok, történetek stb.


*
A konferencia második napján beszélgetések, tapasztalatcserék zajlottak az előző napi témák kapcsán. A résztvevők azokat az előadókat választották, akikkel még megbeszélték a számukra is hasznos praktikákat, amelyeket beleépíthetnek saját tevékenységükbe.

Ezt követően a Haáz Rezső Múzeum látogatása következett, majd a szokásos plenáris ülés, a konferencia lezárása.

A konferencia befejeztével nem ért véget a könyvtárosi élet. Este a Nyitott Könyvek Éjszakájára szeretettel várták azok résztvevőit is.

*


Visszatekintve az elmúlt esztendőkre úgy látom, hogy a Jövő Könyvtára elnevezésű konferencia valóban összeköti a Kárpát-medencei könyvtárosokat. A tartalmas programok mellett igen jó beszélgetések folytak. Akik már többször találkoztak, azok között szakmai és baráti kötelékek alakultak ki. Jó együtt lenni, s érezni azt, hogy fontos amit csinálunk a jövőre nézve is! Köszönet a szervezőknek az áldozatos munkájukért és a csodás élményekért. 
 
A konferencián részt vett iskolai könyvtárosok névsora: Barabás Zója, Borbé Levente, Dánél Hajnalka, Dunkler Réka, Forreiter Csilla, Török Júlia.

A konferencia programja: http://szekelyiskkonyvtaros.blogspot.com/2023/08/a-jovo-konyvtara-nemzetkozi-szakmai.html

Sóvidék televízió - Hazai és határon túli könyvtárosok találkoztak Székelyudvarhelyen: https://www.youtube.com/watch?v=JjVinVZni48

Fényképezte: Szabó Károly és Borbé Levente

Borbé Levente,

könyvtáros

 

 

Nincsenek megjegyzések:

ReMeK-e-hírlevél 2024/5. számából

Beavatás: néprajzi pályázat középiskolásoknak: Iskolai legendák – legendás iskolák A kolozsvári  Babeș –Bolyai Tudományegyetem Magyar Népr...