2008. május 27., kedd

Iskolanapok a Márton Áron Gimnáziumban

A csíkszeredai Márton Áron Gimnáziumban iskolanapokat tartottak május 21.-24. között. Május 21.-én tartották meg a Baka István szavalóversenyt, amelyen a csíkszeredai Márton Áron Gimnázium, a Segítő Mária Katolikus Gimnázium és a Székely Károly Iskolaközpont diákjai vettek részt. A diákok a költő/író verseiből választhattak, és még egy verset egy XX. századi magyar költőtől. Az iskolák magyar szakos tanárai készítették fel a diákokat a versenyre. A könyvtárból hiányzó Baka István kötetek végett több esetben a világháló kínálta lehetőségekkel éltek a tanulók (www.bibl.u-szeged.hu/exhib/baka). Néhány verset a könyvtárban ki is nyomtattak a tanulók részére. A szavalóverseny összefonódott Baka István születésének megünneplésével is, amely 22.-én folytatódott a díjkiosztó gálával. A költő emlékére szervezett előadássorozat Borsodi L. László magyar szakos tanár nevéhez fűződik. Ezt követően Nagy Gábor: „… legyek versedben asszonánc” című előadásában beszélt Baka István költészetéről és a kortárs magyar irodalomról, míg Orbán György a költő Szekszárdi mise című művét (elbeszélő költemény és színmű) méltatta.
Az iskolanapok 23.-án a tanulók tudományos ülésszakával folytatódott, ahol kiemelkedő szerepet kapott Teller Ede munkásságának bemutatása. A híres atomfizikus születésének 100. évfordulója alkalmából komoly munkával készültek a diákok, akiket Halász Gyöngyi fizika szakos tanár készített fel. Ott is volt értékelés, mint a többi tudományos ülésszakoknál.
Mindkét évfordulós esemény igen jól sikerült. A gyerekek-tanárok igyekezete és lelkesedése meglátszott a kitűnő eredményen, amelyet a közönség lelkesen fogadott. A versenyekre és a tudományos ülésszakokra való felkészülésben teret és segítséget biztosított a könyvtár.
Az iskolanapok egy iskolakirándulással zárult 24.-én, a csíksomlyói nyeregbe.

Nincsenek megjegyzések:

Májusi évfordulók 2024

40 éve, 1984. május elsején hunyt el Barabás Tibor magyar író és elbeszélő. 30 éve, 1994. május elsején hunyt el Gyöngyössy Imre mag...