2008. május 4., vasárnap

Lázár Ervinre emlékezve

Lázár Ervin már két esztendeje elköltözött a mi szeretett árnyékvilágunkból, de írásaival mai napig is azt érezteti, mintha lépten-nyomon velünk lenne, köztünk járna.
Kedvenc írónk inkább a meseírásnak szentelte életét. Szinte nincsen olyan ember, aki nem ismerné a nevét.
Meséinek olvasása során megelevenedik az általa létrehozott nagyszerű világ, ahol rá ismerhetünk egy-egy szereplőn, helyzeten, vagy elejtett mondaton keresztül önmagunkra. Hősei közül ki ne ismerné Mikkamakkát, Dömdödömöt, Bab Bercit, a kislányt, aki mindenkit szeretett. A felsorolást lehetne folytatni tovább, de a cél nem ez, hanem továbbra is megőrizzük szívünkben az általa ránk hagyott örökséget, amely a káprázatos történetekben elevenedik meg előttünk.
Mikkamakka teremtője e hónap elején ünnepelte volna 72-ik születése napját. Köszönettel tartozunk neki, hiszen művei túlhaladják az egyszerű mesék világát. „Könnyed” írásaiban a „bonyolult” egyetemes emberit tárja elénk. Aki pedig olvasás közben mindezt felismeri, önkéntelen is késztetést érez e remekművek nyílt titkainak átadására.


A Négyszögletű Kerek Erdő című mesegyűjteménye ajánlott olvasmány a romániai magyar általános iskolások számára. Nem mindenkinek sikerül megvásárolnia ezt a könyvet, és nem biztos, hogy a könyvtárak néhány példánya kielégítő. Ezért van a világháló! Két címet is ajánlok, amin szinte minden fontosabb művét meg lehet találni. Ha szükséges egy-egy mesét ki lehet nyomtatni és sokszorosítani.

Honlapcímek: www.szepi.hu/irodalom/lazar
www.mek.iif.hu/porta/szint/human/szepirod/modern/lazar

Borbé Levente

Nincsenek megjegyzések:

Májusi évfordulók 2024

40 éve, 1984. május elsején hunyt el Barabás Tibor magyar író és elbeszélő. 30 éve, 1994. május elsején hunyt el Gyöngyössy Imre mag...