2008. május 2., péntek

Nagybányai Művésztelep, 2008

Idén Csíszereda ad otthont a "Nagybányai Művésztelepnek", amely méltó utódja a tavalyi Munkácsy kiállításnak. A tárlat május 8 és július 18 között lesz látható a Mikó várban.. Székelyföldön még nem volt ilyen átfogó kiállitás a Nagybányai művésztelepről, sőt az érkező műtárgyak közül lesz néhány ami először lesz látható Erdélyben. A tárlatot a Magyar Nemzeti Galéria és a Székelyföldi múzeumok anyagából válogatták. Láthatóak lesznek az alapító nemzedékének képei: Hollosy, Ferenczi, Réti, Torma, Glatz, Iványi és Grünwald munkái, de a két világháború közötti stílustörekvéseket is Szobotka, Aba-Novák Vilmos Nagy Imre, Thorma és Ziffer képviseletében. Az alkotók munkái a kubizmus, a neoklasszicizmus, az impreszzionista és fovista stílust használták az említett időszakban.

A Csíki Székely Múzeum tárlata egy igazi "csemege" minden egyes Hargita megyei iskolának. Közelsége és több mint két hónapos időszaka elegendő időt ad megtekintésére. Ezért érdemes megnézni úgy a diákonak, mint a pedagógusoknak beleértve a könyvtárosokat is.

Nincsenek megjegyzések:

Májusi évfordulók 2024

40 éve, 1984. május elsején hunyt el Barabás Tibor magyar író és elbeszélő. 30 éve, 1994. május elsején hunyt el Gyöngyössy Imre mag...