2009. június 2., kedd

Csíki olvasókönyv


Pénteken, május 29-én a Kriterion Házban ötórai kezdettel mutatták be a Csíki olvasókönyvet.
A kötetet Orbán Zsolt a Márton Áron Gimnázium történelem szakos tanára méltatta. Orbán Zsoltnak tömör és mégis közérthető ismertetője felkeltette az érdeklődést a jelenlévők körében ez igen jól megszerkesztett könyv iránt.

Az olvasókönyv három fejezetre van felosztva. Az első fejezet a Krónika, amelyben Csík és Kászon vidékének természeti leírásáról, történelmi múltjáról és kulturális életéről kapunk betekintést. A második fejezet a Gyaloglatok, amelyben néhány utazói élménybeszámoló szemszögéből tárul elénk a vidék. Harmadik és egyben utolsó fejezet az Olvasókönyv, amelyben irodalmi művekből és egyéb írásokból találhatunk válogatásokat. E három rész szorosan összekapcsolódik egymással és válik teljes egésszé.
A kötetben szereplő tanulmányok és írások témája kérdéseket vetnek föl e vidék múltjáról és a jelenéről, valamint ösztönzően hatnak a már említett témák-események részletesebb megismeréséhez-kutatásához.
Természetesen a könyvet bárhol fel lehet ütni, lehet lapozni, csemegézni és kutatni belőle.

Az olvasókönyv a Csíki Székely Múzeum, a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont és a Kájoni János Megyei Könyvtár közös kiadványa. Szerkesztették: P. Buzogány Árpád és Herman Gusztáv Károly.
A Gyaloglatok fejezet szemelvényeit Daczó Katalin válogatta. Az Olvasókönyv fejezet anyagát válogatta, és a szerzők életrajzát összeállította Kelemen Katalin. Borítólapját pedig Várday Béla a „Köd ölelése” című fényképe ékesíti (kép).

A már megjelent Háromszéki olvasókönyv, valamint az Udvarhelyi olvasókönyv mellé a szerkesztők tervezik a Gyergyói olvasókönyvet és szeretnének egy Székelyföldi olvasókönyvet is.

Fontos olvasókönyvnek számít minden Csíki számára, nemcsak azoknak, akik a saját múltjukkal szeretnének tisztába lenni, de minden egyes nem Csíki ember számára is, akik meg szeretnék ismerni ezt a vidéket.

Borbé Levente

3 megjegyzés:

Várday Béla írta...

Köszönöm az említést!
Üdv

Kata írta...

Rendszeresen olvasom a blog bejegyzéseit, nagyon jó, hogy van iskolakönyvtáros, aki vállalja, hogy a szorosan vett iskolai- könyvtári kötelezettsegein kívül tájékoztasson -nemcsak a szakmát, hanem bárkit, aki rákeres a neten ilyen jellegű információkra - könyvbemutatókról, új könyvekről, kiállításokról, kulturális eseményekről is.
Kitartást és erőt kivánok a folytatáshoz!

Borbé Levente írta...

Én is köszönöm mindkét észrevételt. Jó tudni, hogy érdeklődnek a blog iránt. Ezek a kedves visszajelzések serkentik az embert a további folytatásra...

Borbé Levente

Májusi évfordulók 2024

40 éve, 1984. május elsején hunyt el Barabás Tibor magyar író és elbeszélő. 30 éve, 1994. május elsején hunyt el Gyöngyössy Imre mag...