2009. június 20., szombat

Nem kapnak állami pénzt az iskolák Hargita megyében

Nem kapnak pénzt a székelyföldi Hargita megye magyar iskolái és a többségében magyarok lakta települések. Ez derült ki a román kormány legutóbbi, költségvetés-kiegészítésre vonatkozó határozatainak titkosított mellékleteiből.

Korodi Attila az RMDSZ Hargita megyei parlamenti képviselője elmondta: "Nagy probléma az, hogy mind a három sürgősségi kormányrendeletnél a listatáblázatok, ami tartalmazza, hogy hova mennek ki a közpénzek, titkosították".

A titkosított mellékletek adataiból kiszivárgott: a többségében magyarok lakta Hargita megyei települések iskoláinak, templomainak, útjainak javítására nem jutott kormánypénz.

Korodi Attila hozzátette: "Csak a megye északi részén lévő három megyei útra adtak pénzt, amely csak román vidéket jelent.

Az RMDSZ parlamenti képviselője szerint a titkosított közpénz-osztogatás kampányfogás, amivel a kormánypártok a román lakosság szimpátiáját szeretnék megszerezni.

Borboly Csaba Hargita Megye Tanácsa elnöke hozzátette: "Elkezdődött a Székelyföld, a magyar többségű megyéknek az úgymond kizsákmányolása, hisz ugyanolyan adófizető polgárai vagyunk ennek az országnak, mint mondjuk a megyénk északi részén ahol többségi románság él. És megdöbbenéssel láttuk, hogy az új román főtanfelügyelő asszony teljesítette már az első feladatát, vagyis az északi részre vitte az iskolapénzeket.

A tanácselnök elmondta: követelik az új főtanfelügyelő leváltását. Ha Bukarestben már nem figyelnek kéréseikre, összefogással el kell érni azt, hogy Brüsszelben hallathassák hangjukat.

Duna TV / http://www.polgarinfo.hu

Megjegyzés:
Az eddigi nélkülözhetetlen segítség az iskolai könyvtáraknak a kormány tartalékalapjából úgy néz ki, hogy ezúttal véget ért... (?)
(B.L.)

Nincsenek megjegyzések:

Májusi évfordulók 2024

40 éve, 1984. május elsején hunyt el Barabás Tibor magyar író és elbeszélő. 30 éve, 1994. május elsején hunyt el Gyöngyössy Imre mag...