2009. november 25., szerda

Könyvtári rendezvények a Márton Áron gimnáziumban

Könyvtárismertető és könyvtártan órák

Mivel mifelénk az iskola szeptember 15-én veszi kezdetét nem elegendő az idő e hónapban könyvtárunk bemutatására. Szeptemberben úgyis minden a helyére kell kerüljön. Ezért október az a hónap, mikor az újonnan érkező osztályoknak könyvtárismertető és könyvtártan órát tartunk. Bele is fér az Iskolai Könyvtári Világhónapba. Inkább csak az előnyéről tudunk beszámolni, hiszen sem, a feliratkozásnál sem a kezdetleges könyvtárban való eligazodásnál nem kell egyenként elmondani a diákoknak mindazt, ami elhangzik ezen órák kapcsán.
Könyv és folyóirat adomány

Első ténykedésünk szülőktől, ismerősöktől és barátoktól való ajándékkönyvek és folyóiratok összegyűjtése volt, amelyeket feltálaltuk az iskolai diákjainak és pedagógusainak. Ezt az ötletet már az elején közöltük az adományozókkal, akik benne is voltak e dolog megvalósításában. Sok régi könyv és folyóirat talált új gazdára, minden egyes példány elkelt. Így fogyott el több mint 400 könyv és hozzávetőlegesen ugyanennyi folyóirat. Egész hónapban folyt a könyvek és folyóiratok válogatása, mivel minden egyes nap egy bizonyos mennyiséget raktunk ki téma szerint. Megvolt ennek az akciónak a pozitívuma is, sokan ennek hatására iratkoztak be a könyvtárba.

Kiállítás a könyvtár dokumentációs és információs részlegén

Az anyagot a könyvtárban található telefirkált és szétszaggatott könyvek és folyóiratok példányiból válogattuk. A kiállítás tanulságos volt és igazi sikernek bizonyult. A látogatók érdeklődése miatt úgy döntöttünk, hogy a kiállítás addig maradjon, amíg van érdeklődő.
A kis könyvtárosi terepszemle és kiállítás megtekintése után egy kis felolvasás következett, amiben a diákok véleményét rögzítettem a könyvtárról, könyvekről és az olvasásról. Kissé mókás megjegyzések telitalálatként érték a vetélkedőn résztvevő diákokat. Volt mit tanulni saját „aranymondásaikból” is.

Programszervezők:
Borbé Levente könyvtáros
Balázs-Bécsi Enikő dokumentarista

Nincsenek megjegyzések:

Májusi évfordulók 2024

40 éve, 1984. május elsején hunyt el Barabás Tibor magyar író és elbeszélő. 30 éve, 1994. május elsején hunyt el Gyöngyössy Imre mag...