2009. november 6., péntek

Tankönyves cserebere

A Hargita megyei tanfelügyelőség tankönyvekért felelős osztálya már évek óta tankönyves csereberét szorgalmaz. A tanfelügyelőség honlapjára évente felkerült a nem szükséges tankönyvek listája iskolánként. Eleinte a cserebere eléggé vontatottan működött, mert vannak iskolák, ahol a plusz könyveket eltitkolják, semhogy kiadják a "kezükből". Az idén az újabb tankönyves elosztás, azaz cserebere után a tanfelügyelőség ellenőrzést harangozott be. Több mint valószínű ez a tény gyorsította fel a tankönyvekért felelős könyvtárosokat és tanárokat, hogy jóval helyesebben járjanak el, és ne tartsák maguknál több éven át az esetleg más iskoláknak szükséges tankönyveket.
A probléma az, amit az idén továbbadtak egyik iskolából a másikba, lehet jövőre pont azoknak lenne szükséges, akik átadták a kért mennyiséget egy másik intézménynek. Ilyen esetben nagy a dilemma, hiszen annak az intézménynek is, aki kölcsönkérte továbbra is kell, ezért természetes, hogy magánál tarthatja. Vajon ilyen esetben a jövőben kap majd elegendő példányszámot a hiányzó tankönyvvel küszködő intézmény?
A gondot tetőzi az is, hogy az egyik esztendőben kevesebb és a másikban esetleg több diák lesz egy bizonyos osztályban. Így kevésbé lehet megállapítani, hogy pontosan mennyit szabad továbbadni, gondolok az ötödik és kilencedik osztályokra. A nyelvtankönyveknél is ez a helyzet.
Tankönyvhiány végett, ami nem a tanfelügyelőség, vagy éppen a tankönyvfelelősök hibája, mégis, bizonyos dolgok megoldásra várnak még.

Példaként saját iskolánkat hozom fel. A Márton Áron Gimnázium tankönyves továbbadása továbbra is jól működik, főleg ami az II-IV-es és az V-VIII-as könyveket illeti. Mivel az I-IV-ben csak egy osztály maradt, a megmaradt tankönyveket több csíki iskola kérte "kölcsön", idén a megmaradt példányszámot a József Attila iskola kapta meg.
V-VIII-ban amíg két osztály volt, tankönyvhiány végett több iskolát kellett meglátogatni elegendő tankönyvek begyűjtése véget. A folyamatosan csökkenő osztályok (kettőből egy lett) megoldották ezt problémát, elegendő könyv maradt továbbadásra.
Az idén a Márton Áron Gimnázium több, mint 500 tankönyvet adott át a megye 11 iskolájának. A tankönyveket Hargita megye összes régiójából vitték. A kért tankönyvek között szerepelt IX-es és X-es is (főleg nyelvkönyvek). A gimnáziumnak 13 tankönyvre lett volna szüksége Vállalkozási nevelésből (a régebbi), sajnos egyetlen iskolával sem jött létre a cserebere, mert azon a bizonyos tankönyves cserebere listán egyetlen példány sem volt belőle feltüntetve.

Borbé Levente
A M.Á.G. könyvtárosa

Nincsenek megjegyzések:

Májusi évfordulók 2024

40 éve, 1984. május elsején hunyt el Barabás Tibor magyar író és elbeszélő. 30 éve, 1994. május elsején hunyt el Gyöngyössy Imre mag...