2010. december 2., csütörtök

A Kemény János Elméleti Líceumban folytatódik az októberben meghirdetett egész tanévre szóló verseny


Decemberi fejtörőnk a névelrejtés, intarzia nevet viseli. Az intarziajáték lényege, hogy úgy rejtünk el különböző neveket szövegben, hogy ezeket ne legyen könnyű felismerni. Ez egy kedvelt titkosírás volt, gyakran használták már a 18-19. században, de ugyanakkor az „aranykorszakban” is, mivel használatával olyan személyekre lehetett utalni kiknek nevét nyilvánosan nem volt tanácsos emlegetni.
A következő szövegben keresztnevek rejtőznek. Ki találja meg a legtöbbet közülük?
Itt az új év, a számadás és tervezgetés ideje. Lemérhetjük az elmúlt időszak, az immár végleg elhagyott óév eredményét, s már kiabál, int felénk az új esztendő. Rohannak a napok, s az élet mint a mágnes vonz bennünket, ezer női nevetésével, ezernyi örömével; szinte megigéz a fény, a szín, a változatosság. Alig egy-két hónap, s már tavaszodik. Nem kell a kabát. Előkerül a hátizsák, kiruccansz a hegyekbe, s bár még ferdén esnek sugarai, a felhőhasadékokon rád kacsint a napsugár.Újabb néhány hónap, s már itt a másik kedvelt évszak: a nyár. A déli verőfényben kint hever az ember a Balaton partján, ostoba vagy okos könyveket lapozgatva, miközben bőre dekoratív módon alkalmazkodik a strandoló kaszt, e rézbőrű embercsoport színéhez. Azután újabb munkás, ígéretes, élettel tele korszak vár, ontva kis és nagy, jó és rossza élményeit. Szeptember. Szüret előtti borkóstolások. Október. Náthát kapsz Városligetben. November. Az idő szalad, árad a jókedv, s árad a dal. Új december, új szilveszter, új év, új remények. S új sajnálkozás, egy év megint elmúlt. Kár! Oly kár!
                      Jó munkát a megfejtéshez!

Mivel nagy léptekkel közeledünk a téli ünnepek felé, kívánunk minden aktív versenyzőnek, de ugyanakkor a honlap látogatóinak is egy Istentől áldott Kellemes Karácsonyt és Boldog Új Évet!

          Deme Károly-Zsolt                  Szvinyuk Mihály-Csaba

Nincsenek megjegyzések:

Májusi évfordulók 2024

40 éve, 1984. május elsején hunyt el Barabás Tibor magyar író és elbeszélő. 30 éve, 1994. május elsején hunyt el Gyöngyössy Imre mag...