2010. december 4., szombat

ReMek-e-hírlevél 2010/12 számából

Pályázat magyarországi részképzésre romániai magyaroknak
Pályázatot hirdet a 2010/2011-es tanév tavaszi szemeszterére a Nemzeti Erőforrás Minisztérium és a Balassi Intézet magyarországi felsőoktatási intézmények nappali tagozatán folytatandó miniszteri ösztöndíjas részképzésre és részképzős tanulmányútra román állampolgárságú, magyar nemzetiségű személyeknek. A pályázat keretében teljes szemeszteres részképzésre, valamint legfeljebb három hónapos részképzős tanulmányútra pályázhatnak romániai felsőoktatási intézmények nappali tagozatos hallgatói. Pályázati határidő: 2010. december 10.
 
 "A könyvtár szerepvállalása a közösség kulturális életében'!- szakmai értekezlet Korondon
A Pro Libris Könyvtári Egyesület és a Kájoni János Megyei Könyvtár  szervezésében szakmai értekezletet tartottak Korondon 2010. november 29-30-án, a környékbeli települések könyvtárosainak részvételével. A találkozó keretében zajló szakmai képzés témája: A könyvtár szerepvállalása a közösség kulturális életében. A program Hargita Megye Tanácsának kulturális pályázatán nyert anyagi támogatás révén valósulhatott meg. A szakmai képzés a Kájoni János Megyei Könyvtár szakemberei, Bedő Melinda és Máthé Izabella felnőttoktatók vezetésével zajlott. Máthé Izabella a könyvtár lehetséges közösségi szerepvállalásáról,  a kulturális rendezvények szervezéséről tartott előadást november 29-én délután, majd a részt vevő könyvtárosok lehetőséget kaptak a témához kapcsolódó helyi tapasztalatok megosztására. November 30-án Korszerű technológia a rendezvényszervezés szolgálatában címmel Bedő Melinda tartott gyakorlati felkészítőt a könyvtárosoknak, akik a mindennapi tevékenység során hasznosítható ismereteket, készségeket sajátíthattak el a számítógépes szövegszerkesztés, táblázatkezelés, az internetes kommunikáció eszközeinek, lehetőségeinek felhasználása területén.
Forrás: Kelemen Katalin, Kájoni János Megyei Könyvtár, Csíkszereda
 
Rendhagyó útikönyvek Kászonról - András Ignác helytörténeti könyveinek bemutatója
Könyvbemutatóra várják a helytörténet iránt érdeklődő csíkszeredai közönséget 2010. december 14-én 17 órakor a Kájoni János Megyei Könyvtár olvasótermébe. András Ignác helytörténész, a kászonaltízi dr. Lukács Mihály Általános Iskola igazgatójának kászonszéki településeket bemutató “rendhagyó útikönyvei” a Verbum Keresztény Kulturális Egyesület gondozásában jelentek meg 2008-2009-ben. A szerzőt András Zoltán, Kászon község polgármestere fogja bemutatni a csíkszeredai közönségnek. A hajdani Kászonszék öt településének helytörténeti értékeit, műemlékeit, elsősorban templomait és kápolnáit bemutató kiadványokat vetített képes bemutatóval egybekötve ismerteti a szerző.
 
 Karácsonyi készülődés a gyermekkönyvtárban
A Kájoni János Megyei Könyvtár gyermekrészlegén idén is megszervezik a karácsonyváró könyvtári foglalkozást kisiskolások számára, december 16-án, csütörtökön 11 órától. A foglalkozáson részt vevő iskolai csoportok a könyvtárosok irányításával készítik el a díszeket, majd közösen díszítik  fel a könyvtári karácsonyfákat a gyermekkönyvtárban,12 órától a könyvtár Fakalinka nevű bábcsoportja a Plüm-Plüm és a sárkány című bábjátékot mutatja be a gyerekközönségnek. A részvétel ingyenes, a kisiskolás csoportok előzetes jelentkezés alapján vehetnek részt a foglalkozáson.
Forrás: Kelemen Katalin, Kájoni János Megyei Könyvtár, Csíkszereda
 
Restaurálták a PIM "ismeretlen" Vizsolyi Bibliáját
Kamarakiállításon mutatja be frissen restaurált Vizsolyi Bibliáját a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) könyvtára.
A PIM a Vizsolyi Biblia első kiadásának egy hiánytalan példányát őrzi, erről a példányról azonban mindeddig a magyar könyvtárkutatás nem tudott, így most eggyel gyarapodott a nyilvántartott Vizsolyi Bibliák száma - mondta el az intézmény könyvtárának vezetője. Bánki Zsolt István hozzátette: a 420 éve nyomtatott könyvritkaságot a PIM teljesen felújíttatta és újraköttette. A Szentírás-példány a tárlat zárása után ismét csak kutatók számára lesz elérhető.
A megújult Vizsolyi Bibliát olyan, a PIM tulajdonában lévő kötetekkel együtt mutatják be, amelyek szintén könyvtörténeti érdeklődésre tarthatnak számot: látható lesz a Káldi-féle első magyar nyelvű katolikus bibliafordítás, Szenczi Molnár Albert zsoltárfordításai, Méliusz Juhász Péter számos autográf bejegyzéssel ellátott Jelenések könyve-fordítása és Migazzi érsek, "Vác újjáépítője" német nyelvű fordítása is.
A látogató valaha nagy magyar írók tulajdonában álló bibliapéldányokkal is találkozhat: többek között Jókai Mór Szentírás-kötetével, az Illyés Gyula jegyzeteit és rajzait őrző vagy a Sarkadi Imre által szinte rongyosra olvasott Bibliákkal. A Petőfi Irodalmi Múzeum kamarakiállítása a tervek szerint december 20-ig látható, ha azonban a közönség érdeklődése ezt indokolja, Bánki szerint a tárlat meghosszabbítása is elképzelhető.
 
Joguk van olvasni - az OTP Bank Románia Hargita megyében is támogatja az iskolai könyvtárakat
Több mint félezer kötetet és könyvtári berendezést ajándékozott 2010. november 10-én az OTP Bank Románia a csicsói Kájoni János Általános Iskolának. A kisdiákok a nekik szerzett örömöt kis műsorral viszonozták. Ily módon vadonatúj ismeretterjesztő albumok, atlaszok, meséskönyvek és regények gazdagítják az iskola könyvtárát.
Forrás: Hargita Népe, 2010 november 11., cikk folytatásahttp://www.hhrf.org/hargitanepe/archivum/
 
14 millió digitalizált dokumentum érhető el az Europeana honlapon
Már 14 millió digitalizált könyv, térkép, fénykép, festmény, film és zenei klip érhető el az európai kulturális intézményeket összekapcsoló Europeana digitális könyvtár segítségével - közölte 2010. november 12-én az Európai Bizottság. A 2008-ban kétmillió könyvtári tétellel indult Europeana eredetileg 10 milliós állományt tűzött ki célul 2010-re.
Az idén hozzáadott új tételek között szerepel - kiragadott példaként - egy 1221-ből származó bolgár pergamen kézirat, amely a bolgár nyelvtörténet jelentős nyelvemléke, az 1547-ben kiadott első litván könyv, a Catechismusa prasty szadei, Jan Steen 17. századi holland festő képei, Johann Wolfgang von Goethe és Friedrich Schiller teljes életműve, vagy éppen az írországi Glendalough kolostorról az első világháború előtt készült fényképfelvételek.
A digitális gyűjtemény 64 százalékát teszik ki fényképek, térképek, festmények, múzeumi tárgyak és más képek. Az állomány 34 százaléka digitalizált szöveg, a portálon több mint 1,2 millió teljes könyv tekinthető meg, illetve tölthető le.
Az Europeana feltöltéséhez - különböző mértékben - minden uniós tagállam hozzájárul. Franciaország a legaktívabb résztvevő - a művek 18 százalékával -, míg Németország részesedése 17 százalék. Magyarország a 27 EU-tagállam között a 22. helyen - Csehország és Litvánia között - áll 0,07 százalékkal.
 
Szerkesztők:
Bákai Magdolna, bakai.magdolna@gmail.com
Kelemen Katalin (Kájoni János Megyei Könyvtár, Csíkszereda, könyvtáros), kelemen.katalin@yahoo.co.uk
Tóth-Wagner Anikó (Bod Péter Megyei Könyvtár, Sepsiszentgyörgy, könyvtáros), twsa@freemail.hu
Olvasószerkesztő: Szonda Szabolcs (Bod Péter Megyei Könyvtár, Sepsiszentgyörgy, igazgató), szonda_szabolcs@kmkt.ro
E lapszám felelős szerkesztője: Tóth-Wagner Anikó
 
A hírlevél változatlan formában szabadon terjeszthető. Megrendelhető a következő címen: ReMeK-e-hirlevel@yahoogroups.com, vagy jelezze megrendelési szándékát a bakai.magdolna@gmail.com címen.

Nincsenek megjegyzések:

Májusi évfordulók 2024

40 éve, 1984. május elsején hunyt el Barabás Tibor magyar író és elbeszélő. 30 éve, 1994. május elsején hunyt el Gyöngyössy Imre mag...