2011. március 4., péntek

Meseszer útja Székelyföldön.

Az egri Bródy Sándor Városi és Megyei Könyvtár gyermekkönyvtára által kezdeményezett Meseszer játék stafétáját még tavaly télen a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtárnak adta át. Ezzel útnak eredt a Meseszer Székelyföldön is.  A staféta 2010 februárjában Kézdivásárhelynek és Árkosnak volt továbbadva. Hogy, hogy nem, de egy szép napon a staféta visszakerült Sepsiszentgyörgyre a Székely Mikó Kollégiumba. A két szálon továbbgördülő Meseszer ezúttal Hargita Megyét is elérte, mivel a stafétát a csíkszeredai Márton Áron Gimnázium vette át a Székely Mikó Kollégiumtól.
Természetesen a Meseszer tovább burjánzott Háromszéken (Kovászna megyében), de a szerteágazás megkezdődött Hargita Megyében is. Azóta már eljutott a Gyimesekbe, Székelyudvarhelyre, Székelykeresztúrra, Parajdra, visszajött Csíkszeredába, onnan tovább fog lépni Szentegyházára és Gyergyóremetére. A parajdiaknak köszönhetően Hargita megye határát átlépte a Meseszer és Nagyernyébe (Marosvásárhely mellett), ott fog ideig-óráig tanyát verni. Így lassan egész Székelyföldet átfogja az igaz, szép magyar népmesemondás csodája.
            A hírekből tudjuk mindannyian, hogy megérte, nem lenne rossz több ehhez fogható kezdeményezés se, de ez már a jövő zenéje.

            Természetesen a térkép, amelyet mellékelek a hegyen patakocskaként továbbfolyó-csordogáló eseményhez nem teljes, mert sok helyen már bekopogtatott a Meseszer, de egyelőre csak ennyi helyről érkezett a hír hozzám.
A térkép méretét rákattintva meglehet növelni

Továbbra is e nemes gondolat vezéreljen mesemondókat, s eredményezzen még több Meseszert szerte Székelyföldön és egész Erdélyben.

Borbé Levente

Nincsenek megjegyzések:

Májusi évfordulók 2024

40 éve, 1984. május elsején hunyt el Barabás Tibor magyar író és elbeszélő. 30 éve, 1994. május elsején hunyt el Gyöngyössy Imre mag...