2011. szeptember 29., csütörtök

Hírek a MESESZERRŐL

A világhálón utazva több meseszeres rendezvényre bukkantam. Ezekből adok egy kis ízelítőt megtoldva a forrásanyag linkjeivel. 


Meseszer Gyergyóremetén (Hargita megye)
 

A Meseszer elnevezés önmagáért beszél, a szer szó jelentése ugyanis kapcsolódás, társulás. Jó lenne, ha ez a játék is ilyen kapcsolódás, társulás lenne emberek, települések, közösségek között – fogalmazták meg induláskor az egriek.

Ez a staféta eljutott Hargita megyébe is. Március 7-én a csíkszeredai Nagy István Művészeti Líceumból a remetei Fráter György Általános Iskolába hoztam a stafétát, amit ünnepélyes keretek között április 30-án adunk tovább két iskolának. Addig is minden osztályban sokan mesélnek. 
Mastaleriu Erzsébet

Meseszer Sáromberkén (Maros megye)

A Nagyernyei Általános Iskola ünnepélyes keretek között „szerét ejtette”, hogy átadja a sáromberki iskolának a MESESZERT.
Hogy mi is a Meseszer? – ezt csak akkor tudtuk meg, amikor részt vettünk egy szívet, lelket melengető műsoron. Sok kis mesemondó tolmácsolta a magyar népmesekincs legszebb darabjait. Megtapsolhattuk az ötletes mesejeleneteket, hallgathattuk a kis furulyások tisztán csengő népdalait, gyönyörködhettünk a sok szép székely ruhás gyerekben, akik komolyan vették a feladatot és színvonalas műsorral leptek meg bennünket. Így lettünk részesei egy csodálatos kezdeményezésnek. Ugyanis 2009 novemberében az Egri Megyei és Városi Könyvtár elindította útjára a Meseszer elnevezésű „mesestafétát”, hiszen se szeri, se száma népmeséinknek, amelyek valamikor szájhagyomány útján terjedtek nemzedékről nemzedékre. Gondolom, ezt a hagyományt szeretnék ápolni a kezdeményezők, és felhívni a figyelmet arra, hogy a mesét mondani kell gyermeknek, felnőttnek egyaránt.
Mezei Ildikó magyartanár
http://www.e-nepujsag.ro/op/article/meseszer-s%C3%A1romberk%C3%A9n

Meseszer Nagybaconban (Kovászna megye)

A meseszer egy játék, amelyet az egri Bródy Sándor Városi és Megyei Könyvtár indított útjára, azzal a céllal, hogy "a mesemondás ősi szertartásával ez a magunkfajta emberi szerzet felszerelje magát mindazzal, amit a mesékből megszerezhet: emberséggel, kitartással, türelemmel, az újrakezdés képességével, erkölcsi renddel, humorral, töretlen elszántsággal." 

Negyvenegy gyermek 21 magyar népmesét mesélt el és három mesejelenetet adott elő.

Büszkék voltunk tanítványainkra, igazi tehetségeket fedezhettünk fel bennük, akik a mesék, szálait olyan ügyesen szőtték szöveggé, hogy az bennünk varázslatos képpé állhatott össze. Ezt a MESESZERt már-már mesemaratonnak is nevezhettük volna, kétórányi folyamatos mesélésben volt részünk, de a mesék és a mesemondók olyan élvezetessé tették ezt a két órát, hogy nekünk, hallgatóknak ez fel sem tűnt.
Benedek H. Erika
http://tunderszep.blog.hu/2011/03/07/nagybaconban_a_meseszer
 

Nincsenek megjegyzések:

Kivételes alkotások a Márton Áron Főgimnázium diákjaitól

E tanév kezdetétől a Márton Áron Főgimnázium szépművészeti tantermében lázas munka folyt a beavatott diákok körében. Az újraha...