2011. szeptember 3., szombat

ReMek-e-hírlevél 2011/9 számából

Az MKE 43. Vándorgyűlésének ajánlása
A könyvtár, a könyvtári rendszer nemcsak tudástár, nemcsak nemzeti identitásunk értékőrző és közvetítő helye, hanem hatékony eszköz az információs társadalom kezében a társadalmi célok, a társadalmi megújulás, az esélykiegyenlítés, a kisebbségi és állampolgári jogok alkalmazásában.
A könyvtár – maga is tanuló szervezetként – a képzés minden szintjén (egyéni, iskolarendszerű vagy azon kívüli) támogatja a kompetenciaszerző, tudást megújító folyamatokat.
Nem az a kérdés, hogy könyvtárral vagy könyvtár nélkül. Versenyképesség a megújuló Európában csak a minőség következetes képviseletével, a tudás műveltséggé emelésével érhető el. Internettel, a könyvtári gyűjtemények tudás-hitelesítő bázisán. Versenyképes ország – versenyképes könyvtárossal: a Magyar Könyvtárosok Egyesülete ezen jövőkép elérésének elkötelezett támogatója. A társadalom számára a 'Tanulás, tudás, műveltség – könyvtárosok a jövő szolgálatában' című konferenciájának záró pillanataiban e cél megvalósításához ajánlja fel erőforrásait.
Forrás: IFLA-HUN levelezőlista, Fehér Miklós, MKE-főtitkár
http://mke.info.hu/2011/08/az-mke-43-vandorgyulesenek-ajanlasa/

Országépítők - olvasótábor a Kalibáskőn
A Székelyudvarhelyi Városi Könyvtár és a Bibliofil Alapítvány 2011. augusztus 22–26. között immár negyedik alkalommal szervezte meg a kalibáskői olvasótábort, amely idén az Országépítők címet kapta. A táborban V-VIII. osztályos tanulók vehettek részt, idén 15 gyermek számára biztosítottak támogatott táborozási lehetőséget. Asztalos Attila szervező, a városi könyvtár munkatársa tájékoztatása szerint Udvarhelyszékről csupán 5 gyermeket fogadhattak, ezért a jelentkezőknek pályázniuk kellett a helyekre. A táborozók többi részét Tusnádról és Lábnyikról hívták, mert a tábor célja a különböző települések közötti kapcsolatok építése is volt.
Az oktatók – múzeum- és olvasáspedagógusok, valamint a könyvtár munkatársai - a nyári szünidő végén XVII-XX. századi erdélyi írók alkotásain keresztül igyekeztek visszavezetni a táborban részt vevő diákokat a szünidő alatt esetleg kimaradt olvasáshoz. Az olvasótábor célja az volt, hogy a kiválasztott szövegeken keresztül a táborozók felfrissítsék és bővíthessék szülőföldjükkel kapcsolatos, történelmi, társadalmi, természeti ismereteiket, erősödjön magyar nemzeti öntudatuk – mondta el Szabó Károly könyvtárigazgató. Természetesen a kezdeményezés mindenkori célkitűzése az olvasás népszerűsítése is, valamint az, hogy a részt vevő fiatalok értő olvasókká érjenek.
Forrás: http://erdely.ma/palyazatok.php?id=97608
http://www.szekelyhon.ro/hirek/muvelodes/orszagepitok-a-az-olvasas-jegyeben-kalibaskon

Meghalt Varga Katalin író
Meghalt Varga Katalin költő, író, a Gőgös Gúnár Gedeon, a Mosó Masa mosodája, a Barátom, Bonca és számos más gyermek- és ifjúsági könyv szerzője. A kétszeres József Attila-díjas írót 83 éves korában, hosszas betegség és egy súlyos baleset után, 2011. augusztus 4-én érte a halál. Legnépszerűbb könyve, a Gőgös Gúnár Gedeon 1962-ben jelent meg, azóta negyvenkét kiadást ért meg, és eddig több mint 2,5 millió példányban kelt el.
Varga Katalin 1928. március 26-án született Budapesten. Közgazdásznak készült, de később az ELTE bölcsészkarán magyar szakos tanári diplomát szerzett. Főleg gyermek- és ifjúsági könyveivel lett népszerű, de verseskötetei, regényei is megjelentek. Harminc könyvét adták ki mostanáig. Meséit, gyermekkönyveit számos nyelvre lefordították, több regényéből film is született. Több verseskötet után 1974-ben Árpa és gödölye című regényével prózaíróként is jelentkezett. Gyermekkönyvei a kisiskolások kedves olvasmányai voltak, s napjainkban képes mesekönyvei, írást-olvasást tanító verses meséi reneszánszukat élik. A kisgyerekek még ma is a Gőgös Gúnár Gedeonból tanulnak meg olvasni, a Mosó Masa mosodájából helyesen írni. Bonca-történetei nem csupán könyvben, hanem a filmvásznon is nagy népszerűségre tettek szert, a Kisbence, A zöld torony vagy Piskóta című regényei még most is üdítő olvasmánynak számítanak.
Az írónőt 1976-ban József Attila-díjjal tüntették ki, majd ugyanebben az évben elnyerte a Müncheni TV-fesztivál Díját, 1981-ben kiérdemelte a Munka Érdemrend arany fokozatát, 1983-ban Ifjúsági Díjban részesült. Később, 1998-ban megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjét, 2008-ban pedig IBBY-életműdíjat vehetett át a XV. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon.
Forrás: http://www.litera.hu/hirek/elhunyt_varga_katalin_kolto_iro

Fiatal román írónő sikerkönyve
Az évente megrendezett Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválra elsőkönyves fiatal írókat is meghívnak, könyveikből részleteket közöl az irodalmi sajtó. Ilyen volt a közelmúltban Filip Florian román író Kisujjak (Degete mici) című nagydíjas kötete. A román kortárs irodalomban máris újabb sikerkönyvvel jelentkezett egy fiatal bukaresti írónő, Adina Rosetti, aki hazai sikere után az elsőkönyvesek fesztiválján, Budapesten is bemutatkozott. A regényt a bukaresti Curtea Veche kiadó jelentette meg 2010-ben, a második kiadás máris követte ebben az évben. A Deadline című könyvet szemleíró kritikusa, Răzvan Petrescu az utóbbi húsz év legjobb debütregényének nevezi. Adina Rosetti 1979-ben született, a Román–Amerikai Egyetemen szerzett diplomát, újságíró szakot is végzett, a Time Out Bucharest szerkesztője, az Elle magazin munkatársa. 2007-ben ’Az év legjobb fiatal kulturális újságírója’ címet nyerte el. Így nem csodálkozunk, ha regényét megtörtént esetek ihlették, hiszen a ma újságírója előtt a hírvilág óriási területei nyílnak meg, tájékozódási lehetőségei tágak és szabadak.
Teljes írás itt: http://erdely.ma/kultura.php?id=98544

E lapszám felelős szerkesztője: Kelemen Katalin



Nincsenek megjegyzések:

Kivételes alkotások a Márton Áron Főgimnázium diákjaitól

E tanév kezdetétől a Márton Áron Főgimnázium szépművészeti tantermében lázas munka folyt a beavatott diákok körében. Az újraha...