2012. április 2., hétfő

ReMek-e-hírlevél 2012/4 számából

Új irodalmi portál: eirodalom.ro
Új irodalmi portál indult eirodalom.ro címmel, a http://eirodalom.ro/ címen. Az internetes irodalmi magazint a székelyudvarhelyi Erdély Magyar Irodalmáért Alapítvány működteti. '2012 márciusa: az 1995 óta tevékenykedő Erdély Magyar Irodalmáért Alapítvány (EMIA) merész lépésre szánta el magát – egy internetes irodalmi magazint bocsát útjára, amely nem csupán, s nem elsősorban az alapítvány tevékenységének lenyomata kíván lenni, hanem az erdélyi irodalmat a maga sokszínűségében, műhelyek és szekértáborok fölött próbálja áttekinteni, az erdélyi irodalmi történések lenyomatát adni.' - olvasható a portálon Lőrincz György író beköszöntőjében.
A frissen indult weboldalon ismert erdélyi költők, írók művei mellett az erdélyi irodalmi élettel kapcsolatos hírek, beszámolók is helyet kapnak. A portálnak négy aktív szerkesztője van: a főszerkesztői teendőket Lőrincz György székelyudvarhelyi író látja el, továbbá Egyed Péter kolozsvári író, költő, filozófus, Szakács István Péter székelyudvarhelyi író és Zsidó Ferenc székelykeresztúri író tartozik egyelőre a honlap szerkesztőcsapatába.
Az RTV kolozsvári magyar adásában az  Erdélyi Figyelő műsorvezetője Egyed Péter filozófust, írót, az alapítvány kolozsvári kurátorát kérdezte az irodalmi portálról. A videó itt látható: http://erdely.ma/kultura.php?id=113189
Forrás: http://maszol.ro/kultura/irodalom_a_vilaghalon_2012_03_13.html


Kárpát-medencei fiatal magyar könyvtárosok együttműködése - ösztöndíj
Kövér László, a magyar Országgyűlés elnöke idén is kiírta a „Könyvtár, ami összeköt” (Kárpát-medencei fiatal magyar könyvtárosok együttműködése) című pályázatot. A pályázat az alábbi címen olvasható: http://www.ogyk.hu/osztondij/2012_0328__Palyazati_felhivas.pdf
Pályázati határidő: 2012. április 30.
Az elmúlt évben a pályázók a Kulturális Örökség Napján nagysikerű előadást tartottak „Könyvtár, ami összeköt” címmel, ez inspirálta a 2012-es pályázati felhívás címválasztását. A pályázati tapasztalatokról a Könyv, Könyvtár, Könyvtáros című szakfolyóirat 2011. decemberi számában olvashatunk beszámolót (http://www.ogyk.hu/osztondij/Mezey_Pegan_A_konyvtar_ami_osszekot_3K_cikk_2011_12_szam.pdf).
Forrás: IFLA-HUN levelezőlista, Redl Károly

Elindult a Kájoni János Megyei Könyvtár blogja
2012 februárjában elindult a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtár blogja, amely az alábbi linken érhető el: http://kjmkhr.blogspot.com/
A blog első bejegyzése 2012. február 24-i keltezésű: 'Itt a könyvtárral kapcsolatos mindenféle újdonságról értesülhetsz, és persze te is elmondhatod a véleményed. Oszd meg velünk könyvekkel és a könyvtárral kapcsolatos élményeidet, véleményedet, javaslataidat. Olvastál egy jó könyvet, amit szívesen ajánlanál másoknak? Itt megteheted.' - áll a beköszöntő bejegyzésben. Azóta szaporodnak a bejegyzések, találunk köztük olvasmányajánlókat, a könyvtár különböző rendezvényeiről szóló rövid beszámolókat számos képpel, a digitalizálás terén elért eredmények bemutatását, magyar és román nyelvű bejegyzéseket egyaránt. A legújabb szerzeményekről is tájékozódhat a blogban böngésző, linkgyűjteményt talál virtuális könyvtárakról, valamint más hasznos linkeket is. A könyvtári blog ötlete, megtervezése Péter Katalin könyvtáros munkájának köszönhető.
Forrás: Kelemen Katalin, Kájoni János Megyei Könyvtár, Csíkszereda

A Könyvtár Hete - áprilisi könyvtári foglalkozások, rendezvények
Rendszerint április 23-a, a Könyv Világnapja tájékán szervezik meg a Kájoni János Megyei Könyvtárban az immár hagyományossá vált Könyvtár Hetét. Idén a tervek szerint áprilisban nem csak egy hétig zajlanak különböző könyvtári programok, tevékenységek. Főként az iskolás korosztály számára ajánl tartalmas programokat a könyvtár ebben az időszakban, hiszen április 2-án ünnepeljük a Gyermekkönyvek világnapját, a hónap első hetében az iskolák országszerte megszervezik az Iskola másképp programot. Az iskolai osztályok, csoportok számára szervezett könyvtári tevékenységek célja a gyerekek érdeklődésének felkeltése a könyvek világa és az olvasás iránt. A gyerekek az életkoruknak megfelelő, játékos módon ismerkedhetnek az információszerzés és a tájékozódás könyvtári lehetőségeivel, az I-IV. osztályosok gyermekkönyvekhez, könyvtárhasználathoz kapcsolódó játékos feladatokat oldhatnak meg a könyvtári foglalkozások során.
Az április 23-tól induló Könyvtári Hét keretében felnőttek és gyermekek számára szervezett kézműves foglalkozások sorával várják az érdeklődőket a könyvtárosok.
A könyvtár névadója, Kájoni János halálának 325. évfordulóján a tudós 17. századi ferences szerzetes munkásságát rendhagyó könyvtári foglalkozás keretében, 'virtuális kiállításon' ismerhetik meg az V-VIII. osztályos és középiskolás diákok.
Forrás: Kelemen Katalin, Kájoni János Megyei Könyvtár, Csíkszereda


A  Székelyudvarhelyi Városi Könyvtár rendezvényei
Lövétei Lázár László új verseskötetét mutatták be a székelyudvarhelyi könyvtárban
2012. március 13-án 18 órától a székelyudvarhelyi könyvtár médiatermében telt ház előtt mutatták be Lövétei Lázár László Zöld című friss verseskönyvét. A cím a természetközelségre utal, a kötet eclogákat, pásztorkölteményeket tartalmaz: antik forma mai megszólalásmódban. Az estet az Erdély Magyar Irodalmáért Alapítvány és a Fiatal Írók Szövetsége szervezte. A házigazda Lőrincz György volt, aki kötetet méltatta, a szerzőt Zsidó Ferenc kérdezte.
Forrás: http://eirodalom.ro/

Internet korhatár nélkül a Gyergyószentmiklósi Városi Könyvtárban
Az Internet korhatár nélkül elnevezésű programra Gyergyószentmiklóson mindig vannak jelentkezők. Két új csoport indult 2012. március 23-án, 2008 óta pedig közel 150 személy ismerkedett a számítógéppel, szövegszerkesztéssel és internettel a Városi Könyvtárban, közülük a legidősebb 82 éves volt. A most indult csoportokat Szakács Rita és Csergő Aliz könyvtáros oktatja, hét alkalommal hetente két órát töltenek együtt. Mindenki képes elsajátítani a számítógépes ismereteket, de ha nem gyakorolják, olyan gyorsan el is felejtik, ahogy megtanulták – jelezték az oktatók. A résztvevőknek különböző céljaik vannak az új tudással: kapcsolatot tartani távol élő gyermekeikkel, bizonyítani, hogy képesek még a tanulásra, hobbijuknak hódolni az internet segítségével.
Forrás: Hargita Népe, 2012. március 26., http://hnepe.files.wordpress.com/2012/03/1203260116.pdf

Monoki István-díj Kosz Orsolya nyugalmazott könyvtárosnak
2012-ben a Romániai Magyar Könyvtárosok Egyesülete (RMKE) Kosz Orsolyának, a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtár nyugalmazott könyvtárosának ítélte oda az EMKE Monoki István-díját.
Kosz Orsolya az akkori elnevezéssel Hargita Megyei Könyvtár szolgálatában végzett több évtizedes minőségi szakmai tevékenységéért, kitartó és szakszerű katalógusépítő, rendszerező munkájáért részesül az elismerésben. A díj ünnepélyes átadására Kolozsváron, 2012. április 14-én kerül sor, laudációt mond Kopacz Katalin, az RMKE elnöke.
Forrás: Kopacz Katalin, RMKE-elnök

A Székely oklevéltár 8. kötete az Adatbankban
A Székely oklevéltár nyolcadik kötetével frissült az Erdélyi Honismereti Könyvtár a Transindex Adatbankban. A kötet 1219–1776 közötti dokumentumokat tartalmaz.
Forrás: http://adatbank.ro/cedula.php?kod=1299

Könyv formájában is megjelent a Székelyföldi legendárium
A székelyderzsi unitárius erődtemplom szalonnás bástyájában mutatták be 2012. március 23-án a Székelyföldi Legendárium című könyvet. A kötet 155 székelyföldi mondát és legendát tartalmaz a gyermekek által is könnyen érthető nyelvezetben, színes illusztrációkkal.
Fazakas Szabolcs televíziós operatőr, a Székelyföldi Legendárium program ötletgazdája, szervezője az MTI-nek elmondta, egy brüsszeli látogatáson került a kezébe egy gyerekeknek szánt Európa-térkép, amelyen Romániából csupán a bukaresti Atheneum rajza, egy római oszlop és Drakula szerepelt. Ebből jött az ötlet, hogy készítsék el Székelyföld térképét, amelyen a településeket a hozzájuk kötődő mondák, legendák egy-egy jellegzetes jelenetének ábrázolásával jelölik be.
Hamar kiderült, hogy a térkép nem elég, a legendárium más-más vetületeire is igény mutatkozik. Elkészült a legendárium honlapja (www.legendarium.ro), amelyen a településekre kattintva megjelenik a településhez kapcsolódó monda, legenda ábrázolása, és a mondák egy része már meg is hallgatható. Igény mutatkozott arra is, hogy könyv formájában adják ki az összegyűjtött anyagot.
Fazakas Szabolcs elmondta, Orbán Balázs, Benedek Elek, Ambrus Lajos gyűjtését vették alapul, de a mondáknak, legendáknak csak a történetéhez ragaszkodtak, a szövegeket Kudelász Nóbel íróval fogalmaztatták át egy, a mai gyermekek által könnyen befogadható nyelvezetre. Az illusztrációkat Márton Erika képzőművész rajzolta, rajzait Cseke Tímea és János Levente dolgozták fel számítógépes módszerekkel.
A könyvet tízezer példányban nyomtatták ki, Erdélyben is, Magyarországon is a kiskereskedésekben szeretnék forgalmazni, az érdeklődők azonban a honlapon is megrendelhetik azt, a legendárium térképével együtt.
Forrás: http://erdely.ma/kultura.php?id=114064
http://www.nyest.hu/hirek/a-szekelyfoldi-legendarium-konyvbemutatoja

E lapszám felelős szerkesztője: Kelemen Katalin
A hírlevél változatlan formában szabadon terjeszthető. Megrendelhető a következő címen: ReMeK-e-hirlevel@yahoogroups.com, vagy jelezze megrendelési szándékát a bakai.magdolna@gmail.com címen.

Nincsenek megjegyzések:

Májusi évfordulók 2024

40 éve, 1984. május elsején hunyt el Barabás Tibor magyar író és elbeszélő. 30 éve, 1994. május elsején hunyt el Gyöngyössy Imre mag...