2013. március 12., kedd

Könyv a kászoni népi gyógymódokról



2013. február 28-án, csütörtökön, délután hatórai kezdettel mutatták be a Kájoni János Megyei Könyvtár szervezésében András Ignác Kászonszék  népi gyógyászata című könyvének bővített második kiadását. 




András Ignác Kászonszék népi gyógyászata című kötete nem újdonság az emberek számára, hiszen egy második teljesebb, kiegészített változatát tarthatja kezében az érdeklődő. Ez az igen tartalmas és jól megszerkesztett gyűjtésanyag nemcsak kászonszékieknek, vagy éppenséggel székelyföldieknek szól, hanem minden egyes embernek, aki egy kicsit is kíváncsi a gyógynövények és a borvizek jótékony hatására. 

Elsőként e vidék népi gyógyászatának kialakulását veszi számba a szerző-szerkesztő, majd a kórtünetek, és ezek népi kezeléseivel folytatja. Igazi csemege a harmadik részben van, ahol a helyi jellegű gyógyászatban használt növények bemutatása tárul elénk, mindez magyar és latin névmutató által követve. 

Az első kiadáshoz viszonyítva, ami változást hozott a kötetben, az a Kászonszék borvizeinek és azok gyógyerejének rövid leírása. Pedig az első kiadás a borvizek nélkül is teljesnek mondható. Azt hiszem ez csak ráadás az előzőre. A képmellékletek pedig vizuálisan kalauzolják el az embert ebbe a kis, de nagyszerű világba.

A könyvet a Verbum kiadó hozta napvilágra 2013 telén, Kolozsvárott.

András Ignác ajánlása a könyvborító hátlapjáról


Többet a kiadóról és tevékenységéről:
Borbé Levente


           

Nincsenek megjegyzések:

Májusi évfordulók 2024

40 éve, 1984. május elsején hunyt el Barabás Tibor magyar író és elbeszélő. 30 éve, 1994. május elsején hunyt el Gyöngyössy Imre mag...