2013. március 5., kedd

ReMeK-e-hírlevél 2013/3. számából

Interneten a Vatikáni Könyvtár kincsei
Már az interneten is olvashatók a Vatikáni Könyvtár páratlan értékű kéziratai: elsőként 256 kódexnek készült el a digitális változata. Mintha a kezünkben tartanánk a világ legértékesebb könyveit, amelyeket egyébként sohasem tudnánk megpillantani. Az, amit eddig csak néhány tudós láthatott, most közkinccsé vált – kommentálta az olasz sajtó a kéziratgyűjtemény digitalizálását. A Vatikáni Könyvtár honlapján ingyen letölthetők a latin nyelvű kódexek. Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA technológiájával készített digitális változatok kiváló minőségűek – hangsúlyozta Cesare Pasini, a könyvtár prefektusa.
Az online megjelentetett kéziratok jelentős segítséget nyújtanak a szakmabelieknek, akiknek ezentúl nem kell a Vatikánig utazniuk. Ezen kívül ez az első alkalom, hogy a páratlan gyűjtemény darabjait a tudóstársadalmon kívül a diákok és az egyszerű érdeklődők is használhatják.
A világ leggazdagabb humanista-reneszánsz anyagát birtokló Vatikáni Könyvtár legértékesebb kincse került fel internetre. Összesen nyolcvanezer görög, arab, perzsa, kopt, zsidó kéziratról van szó, a latin anyag csak töredékét alkotja. A teljes gyűjtemény digitalizálása még évtizedeket vesz igénybe.
Forrás: http://index.hu/tech/2013/01/31/interneten_a_vatikani_konyvtar_kincsei/

A Kájoni János Megyei Könyvtár hírei
Gárdonyi Géza-felolvasómaraton a Kájoni János Megyei Könyvtárban
A Kájoni János Megyei Könyvtár idén is bekapcsolódott a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont és a Cimbora Gyermekek Klubja által 2009-ben elindított olvasómaraton szervezésébe. Gárdonyi Géza születésének 150. évfordulója alkalmából idén Gárdonyi-műveket olvastak a részvevők, és bár a rendezvény központi helyszíne a székelyudvarhelyi városi könyvtár volt, a megye- és országhatárokon túlról is érkeztek jelentkezők.
Forrás: http://www.szekelyhon.ro/aktualis/udvarhelyszek/tizezreket-kotott-ossze-az-olvasas-orome
A Kájoni János Megyei Könyvtár felhívására Csíkszeredából és a Csíki-medence környékbeli településeiről összesen közel 1300-an jelentkeztek felolvasásra. A szervezők köszönik minden pedagógusnak és iskolai könyvtárosnak a szervezésben és a részvételben nyújtott segítséget.
A könyvtár előadótermében 9 órától délután 3 óráig tartott a felolvasás. Öt csíkszeredai iskolából mintegy 250 diák érkezett a nap folyamán a könyvtárba 14 csoportban, tanítóik, magyartanáraik kíséretében. Néhány felnőtt is részt vett, volt, aki hallgatóként, de volt olyan is, aki felolvasott. Népszerű volt az Egri csillagok és A láthatatlan ember, de az Isten rabjai és az Ida regénye részletei is elhangzottak. Sokan felolvastak az író novelláiból, rövid történeteiből, meséiből, végül egy vers is elhangzott. A könyvtári felolvasással egyidőben Csíkszeredában nyolc iskolában és a Csíki-medence környékbeli településein több mint 1100-an olvastak, új településekkel bővült az eddig résztvevők listája is.
Könyv – Film – Klub – márciustól havonta a könyvtárban
A Kájoni János Megyei Könyvtárban márciustól havonta jelentkező KÖNYV – FILM – KLUB elsősorban fiataloknak kínál tartalmas időtöltést, de várnak minden könyv- és filmrajongót a könyvtárba. A filmklubban Makai Beáta filmesztéta vezetésével minden hónap utolsó csütörtökén irodalmi alkotások filmadaptációját vetítik és beszélik meg közösen, az elolvasott művek és a megtekintett filmek alapján. A filmklub vezetőjének ajánlata: sci-fi, film noir, thriller a tanév idejére, háziolvasmányok adaptációi a vakációra. A március 28-i, első találkozó témája: Androidok, replikánsok, elektronikus bárányok. Könyv: Philip K. Dick: Álmodnak-e az androidok elektromos bárányokkal? Film: Szárnyas fejvadász (Blade Runner, 1982), rendezte: Ridley Scott.
Forrás: http://www.facebook.com/groups/157490661070850/

Gárdonyit olvastak a gyergyóditrói könyvtárban is
A gyergyóditrói könyvtár idén első alkalommal kapcsolódott be a székelyudvarhelyi Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont és Cimbora Ház által kezdeményezett felolvasómaratonba. Az általános iskola diákjait hívta meg Köllő Enikő könyvtáros a közös olvasásra, szívesen részt vettek az V–VIII. osztályos diákok, tanáraikkal együtt. Ezen kívül a felhívásra néhány felnőtt olvasó is benevezett, így közel 120-an olvastak fel. Az Egri csillagokból olvastak fel, és az író néhány rövidebb írására is sor került a sikeres rendezvényen.
Forrrás: Köllő Enikő, Gyergyóditrói Községi Könyvtár

Könyvek – épülésükre!

A 2013. esztendő Böjtelő havának első csütörtöki napján egy háromtagú kiscsapat kereste fel a Gyulafehérvári Caritas csíkszeredai, Petőfi utcai székhelyét. A Segítő Mária Római Katolikus Gimnázium Iskolakönyvtára képviseletében érkeztek: könyveket hoztak, átadásra, a csíkszeredai kórházban létesítendő Caritas kórházi könyvtár számára.
A kiscsapat mindhárom tagjának van köze a könyvekhez: a legfiatalabb csapattag, Darvas Zsuzsa, a XI. Természettudományok osztály diákja, a Diáktanácsot képviselte, Szekeres Izabella nevelőnő ezúttal könyvtári bizottsági tagként állt közénk, a harmadik csapattag pedig az iskola könyvtárosa.
Az átadott könyvcsomag - amely az iskola könyvtárának állományából lett kiválasztva – tartalmát tekintve színes: kisantológiák, szépirodalmi és ismeretterjesztő művek, magyar, román és német nyelvű anyag került dobozokba a leendő - fiatal és volt fiatal - olvasóközönség számára.
És mi e kis – negyvenhét dokumentumot számláló – információhordozó-csomag rendeltetése? Erre a válasz(unk) ott olvasható a könyvadományt kísérő jegyzék végén: Kívánjuk, hogy épülésüket szolgálja!
Forrás: Péter Antal, iskolakönyvtáros, Segítő Mária Gimnázium, Csíkszereda

Pozitív változások a Kájoni János Megyei Könyvtár életében – vonzóvá vált a könyvtár
Nagymértékben növekedett a Kájoni János Megyei Könyvtár látogatóinak száma és az érdeklődés a könyvtár szolgáltatásai iránt. A vonzó, modern épület és az új szolgáltatások napról-napra több olvasót csalogatnak az intézménybe, amint a könyvtárhasználat statisztikai adatai is szemléltetik: a januári könyvtárlátogatások száma meghaladta a 3900-at, közel 700 olyan személy iratkozott be, aki mostanig nem volt könyvtárhasználó (az összes beiratkozó, vagyis az aktív használók száma 1964 volt januárban). A könyvtárlátogatások napi átlaga januárban meghaladta a 250-et. Mindez a sok változásnak köszönhető, hiszen a jelenlegi épületben minden korosztály számára biztosított a kellemes időtöltés. Fontos változást jelent, hogy az új székhelyen a vonzó környezetnek köszönhetően változatosabb rendezvényeket szervezhetnek, csoportok számára különböző foglalkozásokat, ezekkel főként az iskolai oktatást igyekeznek segíteni és az olvasáskultúra fejlesztésére is törekednek. Emellett rendszeresen szerveznek könyvbemutatókat és kézműves foglalkozásokat is. Azt szeretnék elérni, hogy az új könyvtár mindenki számára nyílt, közösségi kulturális térré váljon.
Forrás: Kelemen Katalin, Kájoni János Megyei Könyvtár, Csíkszereda

A „legkeresettebb” könyvek a bukaresti könyvkereskedésekben 2012-ben

A bukaresti tolvajok már rég kiterjesztették az érdeklődési körüket a könyvekre is. 2012-ben a könyvesboltokból eltulajdonított könyvek listája elárulja, hogy a tolvajok az elmúlt évben új szavakkal ismerkedtek, a vezetés fortélyait és törvényes oldalát szerették volna elsajátítani, valamint Barcelonába készültek.
A Mihai Eminescu könyvesbolt „legkeresettebb” könyve A román nyelv értelmező szótára volt, annak ellenére, hogy súlya meghaladja a 2 kilót, aztán a konfliktusok megoldasára „törekedtek”, és eltulajdonították a Freddie Strasser és Paul Randolph: Mediáció - A konfliktusmegoldás lélektani aspektusai című művet is.
Nem hiányoztak a listáról Jeff Kinney, E. L. James, Paulo Coelho, Lucian Boia és Neagu Djuvara könyvei sem.
Teljes cikk románul itt: http://www.b365.ro/cele-mai-furate-carti-din-librariile

E lapszám felelős szerkesztője: Tóth-Wagner Anikó

A hírlevél változatlan formában szabadon terjeszthető. Megrendelhető a következő címen: ReMeK-e-hirlevel@yahoogroups.com, vagy jelezze megrendelési szándékát a bakai.magdolna@gmail.com címen.

Nincsenek megjegyzések:

Májusi évfordulók 2024

40 éve, 1984. május elsején hunyt el Barabás Tibor magyar író és elbeszélő. 30 éve, 1994. május elsején hunyt el Gyöngyössy Imre mag...