2013. október 10., csütörtök

Online adatbázisok képzés a Kájoni János könyvtárban





2013. október 7-8. között intenzív online adatbázisok képzést tartottak a csíkszeredai Kájoni János Hargita megyei könyvtár előadótermében. A továbbképzőt Kopacz Katalin, a könyvtár igazgatója nyitotta meg. Üdvözölte a jelenlévő érdeklődőket és beszédében hangsúlyozta a modern könyvtáros szerepét, amelynek egyik eszköze a Világhálón való navigálás. Ezt követően Téchy Tünde, a Budapesti Könyvtári Intézet munkatársa rövid bemutatkozás után megkezdte az online katalógusok bemutatását. 

Az adatbázisok nagy része, amelyeket bemutatott, elsősorban szépirodalmi, irodalomtörténeti valamint irodalomtudományi területet fedte be, a szakkönyvtárakat leszámítva ez a könyvtárosi munka legkeresettebb témája. Nyilván más szakterületekről is szó esett (művészetek, társadalomtudományok, történelem stb.). Ezekkel az ismeretekkel élve a könyvtárosnak lehetősége van átadni a használóknak a keresett anyag utáni tippeket, amelyek jelentősen megkönnyítik és segítik felkészülésüket, munkájukat. A hagyományos tájékoztatási módszerek mellett kiegészítőként teljes ablakot nyit a keresők-kutatók világára. Nemcsak egy anyagrészt lelhet föl a használó, hanem további tájékozódáshoz is segítséget nyújt (pl. egy bibliográfia összeállításához).

A továbbképző lényege, hogy eme felsorolt lehetőségekkel élni tudjon az irányító (ebben az esetben a könyvtáros). Kezelni tudják a MEK, az EBSCO, a FSZEK, a PIM irodalmi és más adatbázisokat. A könyvtárosok rá tudjanak fókuszálódni a használók igényeinek segítségére, azok megtervezésére, és a technikai eszközök otthonos használatára.

A leadott anyagot minden egyes könyvtáros, függetlenül attól, hogy közkönyvtáros, iskolai könyvtáros, vagy egyetemi könyvtáros, egyformán teljes egészében fel tudja használni az elkövetkezendőkben. A tájékozódás elsajátításának módszere egyszerű és könnyű volt. A mindennapi alkalmazása viszont már eléggé munkás feladat, mert a használók informálódásának egyik eszközeként kell belopni a köztudatba.
Köszönet a rendezőknek, hogy helyet adtak ennek a továbbképzőnek, és Téchy Tündének a nagyszerű online adatbázisok kalauzolásában nyújtott könnyed módszeréért.



A képzést a Bethlen Gábor Alap támogatta.


A továbbképző résztvevői

Csíkszeredából: André Katalin, Berényi Zsófia, Borbé Levente, Kovács Ilona Juliánna, Lázár Mónika, Márdirosz Ajka, Nagy-György Erika, Török Edit,
Gyergyószentmiklósról: Antal Bernadette
Marosvásárhelyről: Kuszálik Eszter, Sántha Emese
Sepsiszentgyörgyről: Fazakas Éva, László Anna-Eszter
Székelyudvarhelyről: Dunkler Réka-Kinga

A Hargita Megyei Kájoni János Megyei Könyvtár beszámolója ezen a linken érhető el: http://konyvtar.hargitamegye.ro/hu/nd/56/online-irodalmi-adatbazisok--a-kajoni-janos-megyei-konyvtarban-szervezett-szakmai-kepzesen-tizennegy-romaniai-magyar-konyvtaros-vett-reszt

Borbé Levente


Nincsenek megjegyzések:

Májusi évfordulók 2024

40 éve, 1984. május elsején hunyt el Barabás Tibor magyar író és elbeszélő. 30 éve, 1994. május elsején hunyt el Gyöngyössy Imre mag...