2013. október 3., csütörtök

ReMeK-e-hírlevél 2013/10. számából

Megújult az MTA Könyvtár és Információs Központ EISZ blogja
Az MTA Könyvtár és Információs Központ által működtetett Elektronikus Információszolgáltatás Nemzeti Program (EISZ) portálja 2013. szeptember második hetétől megújult, impozáns külalakkal, egyszerűbb és letisztultabb felülettel várja régi és új látogatóit.
A blogforma helyett - megtartva a blog bejegyzéseit és átvéve előnyeit - információs portál kialakítását határozták el működtetői, ahonnan elindulva és ahová visszatérve összegyűjthető a felhasználók számára szükséges információ és tudás.
A honlap megújulásával egyidejűleg új logó is készült az EISZ Nemzeti Program számára, amely egyszerre fejezi ki a tudományos hátteret, a közös munkát és előrehaladást. (MTA Könyvtár és Információs Központ, EISZ Titkárság)
Forrás: KATALIST, RMKE-levelezőlista, Róth András-Lajos
Katalist@listserv.niif.hu
https://listserv.niif.hu/mailman/listinfo/katalist

Pályázatok diákoknak és könyvtárosoknak az Iskolai könyvtárak világhónapjára
A Magyarországi Könyvtárostanárok Egyesülete (KTE) - a hagyományoknak megfelelően- pályázatokat írt ki.
Diákpályázatok:
- Ilyennek képzelem a jövő iskolai könyvtárát 50 év múlva - részletek itt: http://www.ktep.hu/jovopalyazat
- Készítsetek kódexet iskolai könyvtáratokról! - részletek itt: http://www.ktep.hu/kodexpalyazat
Könyvtárostanári pályázat:
- Így tanítom a könyvtári rendszer témakört - részletek itt: http://www.ktep.hu/konyvtarirendszerpalyazat
Forrás: A Magyarországi Könyvtárostanárok Egyesületének elnöksége
 
Online irodalmi adatbázisok - képzés romániai magyar könyvtárosoknak
A Romániai Magyar Könyvtárosok Egyesülete (RMKE) idén újrainditja az OSZK Könyvtári Intézetével közösen szervezett tanfolyamainak sorát. 2013. október 7–8. között kerül sor az Online irodalmi adatbázisok című képzésre a Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermében. Előadó: Téchy Tünde, a fővárosi Szabó Ervin Könyvtár nyugalmazott osztályvezetője. A képzést a Bethlen Gábor Alap támogatja. A tanfolyammal kapcsolatos bővebb információk megtekinthetők a Könyvtári Intézet honlapján, ide kattintva: http://ki.oszk.hu/content/online-irodalmi-adatbazisok
Forrás: Kopacz Katalin, RMKE-elnök, RMKE-levelezőlista
Kájoni János Megyei Könyvtárhttp://konyvtar.hargitamegye.ro/hu/nd/47/online-irodalmi-adatbazisok

A Kájoni János Megyei Könyvtár hírei
A teljesség felé - irodalmi-zenés műsor a könyvtárban
A teljesség felé című irodalmi-zenés műsorral József Attila és Weöres Sándor, a 20. század magyar irodalmának legnagyobb költői és nyelvújítói előtt rótták le tiszteletüket az előadók. Különleges hangulatú irodalmi-zenés összeállításukban költészet és zene varázslatosan fonódott egybe. 2013. szeptember 16-án erdélyi körútjuk csíkszeredai állomására érkeztek az előadók, Sebő Ferenc Kossuth-díjas zeneművész, a Sebő együttes vezetője, Barvich Iván és Perger László, az együttes tagjai, Jordán Tamás Kossuth-díjas színművész, a szombathelyi színház igazgatója, és Fűzfa Balázs innováció-díjas irodalomtörténész Szombathelyről. Sokan nem fértek be a könyvtár mintegy száz férőhelyes előadótermébe, volt, aki a lépcsőn ülve hallgatta végig az előadást. A nagy érdeklődésre való tekintettel az előadók megismételték a műsort, így 325 néző részesülhetett a különleges irodalmi-zenei élményben.
A sikeres estről a sajtó is beszámolt:
Értjük vagy nem értjük a verseket. A teljesség felé irodalmi-zenés est. Pál Biborka írása. Hargita Népe. 2013. szeptember 17.
http://www.szekelyhon.ro/aktualis/csikszek/weores-sandorra-es-jozsef-attilara-emlekeznek-a-megyei-konyvtarban
Képes beszámoló a Kájoni János Megyei Könyvtár honlapján: http://konyvtar.hargitamegye.ro/hu/nd/48/a-teljesseg-fele--kolteszet-es-zene-a-konyvtarban
Könyvbemutató a Kós Károly Év jegyében

Márton László műszaki író, kutató az Erdélyi Múzeum-Egyesület tagja, Kós Károly, a művészi kovácsoltvas formatervezője címmel 2012-ben jelent meg könyve, amelyet a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermében 2013. szeptember 25-én este mutatott be népes közönség előtt.
Márton László az erdélyi polihisztor mérnök művészi kovácsoltvas alkotásainak egyéni formanyelvét, ennek gyökereit, kialakulásának folyamatát az európai kovácsoltvas művészet kontextusába beágyazva tárja az érdeklődők elé az EME gondozásában megjelent kötetében. Vetítéssel kísért előadása bevezető részében a 130 éve született Kós Károly személyiségének, munkásságának sokoldalúságát is kiemelte. A szerzővel a könyvbemutató kapcsán készült beszélgetés a Székelyhon portálon olvasható: http://www.szekelyhon.ro/muvelodes/kos-karoly-kovacsoltvas-munkairol
Forrás: http://konyvtar.hargitamegye.ro/hu/nd/52/a-kos-karoly-ev-jegyeben--marton-laszlo-konyvet-mutattak-be-konyvtarunkban
 
Könyvek, amik kölcsön sem kellenek...
Antitrend, avagy könyvtári példányok, amelyeken egyáltalán nincs vagy évtizedes a pecsét. Mit nekünk az irodalmi Nobel-díj!
Az Udvarhelyi Híradó újságírója, Lázár Emese arról kérdezősködött a Székelyudvarhelyi Városi Könyvtár könyvtárosaitól, hogy melyek az éppen divatos olvasmányok, és kik a trendi szerzők, akiknek könyveit kézről-kézre adják az olvasók. A kedvencek listáján klasszikusok és kortársak, könnyed és komoly olvasmányok egyaránt szerepelnek.
A sztárolvasmányok mellett azonban kerül néhány kuriózum, amolyan magányos irományok, amelyeket még soha senki nem kölcsönzött ki, vagy évtizedekig porosodtak a polcon.
Forrás és teljes cikk itt: http://uh.ro/kultura/irodalom/14952-konyvek-amik-kolcson-sem-kellenek

Turczi István kapta a Mihai Eminescu Akadémia nemzetközi költészeti díját
A nagy román költőről, Mihai Eminescuról elnevezett nemzetközi költészeti díjat tizennégy éve alapította a szintén nevét viselő akadémia, az elismerést eddig olyan alkotók kapták meg, mint Jevgenyij Jevtusenko költő, Jacques Derrida filozófus, Mateja Matevszki macedón költő, Edoardo Sanguineti olasz költő vagy Justo Padron spanyol költő, esszéista. Az elismerést 2013. szeptember 24-én, Krajován (Craiova) adták át Turczi Istvánnak, aki román nyelven hamarosan megjelenő verseiért kapta az elismerést. A József Attila-díjas alkotónak az idén jelent meg Minden kezdet című regénye, ezenkívül januárban a Hochroth kiadónál látott napvilágot német nyelvű kötete. A szerző tájékoztatása szerint megjelenés előtt áll norvég és szlovák nyelvű verseskötete, ezen kívül a tervek szerint Gambiában is kiadnak egy madinka-volof-angol nyelvű könyvet tőle. (mti)
Forrás: http://multikult.transindex.ro/?hir=8089
 
Gyermekkultúráról, gyermekirodalomról szól a Korunk szeptemberi lapszáma
A kiadók, kereskedők, kultúraközvetítők egyaránt azt jelzik, jelenleg a gyermekkultúra az egyik olyan ágazat, amelyik épülőben van. Generációsan újra presztízs gyereklemezeket készíteni, gyermekeknek írni a jelenlegi fiatal és középnemzedék szerzői, előadói között, a nagy könyvsikerek, filmsikerek pedig a tinédzser-korosztályhoz kapcsolódnak (Harry Potter, Twilight, Hobbit).
A Korunk-lapszám a gyermekirodalom átalakulásait próbálja tetten érni úgy, hogy a közvetítésre, közvetítőkre összpontosít. Ármeán Otília azokat az internetes forrásokat, közösségépítési formákat vizsgálja, amelyeken keresztül szülők és gyermekek minőségi olvasmányokhoz és nézegetnivalókhoz juthatnak; Sándor Csilla a magyarországi gyermekkultúra utóbbi évtizedének fejleményeit összegzi. Végh Balázs Béla a képi kultúra hangsúlyosabbá válásának kontextusában a képversek és a gyermekirodalom viszonyát vizsgálja. Balázs Imre József és Demény Péter a román gyermekirodalom fordításairól írnak műhelytanulmányt, miközben Gellu Naum és Florin Bican verses meséinek fordításait közlik. A Napsugár illusztrátoraival, íróival Ferencz Zsolt készített interjúkat a gyermeklap körül megtapasztalható csapatszellemről. Eredeti szépirodalmi anyagot Dóka Pétertől és Horváth Zoltántól közöl a lap. Könyvismertetések olvashatók Kimberley Reynolds, Szávai Ilona, Bús Imre, Dóka Péter gyermekkultúrához kapcsolódó műveiről.
Forrás: https://www.facebook.com/pont.kiado

E lapszám felelős szerkesztője: Kelemen Katalin és Borbé Levente
A hírlevél változatlan formában szabadon terjeszthető. Megrendelhető a következő címen: ReMeK-e-hirlevel@yahoogroups.com, vagy jelezze megrendelési szándékát a bakai.magdolna@gmail.com címen.


Nincsenek megjegyzések:

Májusi évfordulók 2024

40 éve, 1984. május elsején hunyt el Barabás Tibor magyar író és elbeszélő. 30 éve, 1994. május elsején hunyt el Gyöngyössy Imre mag...