2013. november 6., szerda

A csíkszeredai Márton Áron Gimnázium könyvtárának tevékenysége a 2013-as októberi Iskolai Könyvtárak Világhónapján



Könyvtárunk az Iskolai Könyvtárak Világhónapján Bethlen Gábor 400 éves erdélyi fejedelemmé választására emlékezett. A programsorozat már szeptember végén kezdetét vette és november közepéig fog tartani.

1.                  A nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégium diákjai látogattak el Dvoracsek Ágoston fizika tanáruk kíséretében iskolánk könyvtárába, ahol megismerkedhettek a gimnázium történetével, könyvtártörténettel és végül de nem utolsósorban beszélgetés folyt Bethlen Gáborról is.
 
2.                  Iskolai könyvtárosi képeslapokat küldtünk Ercsey Etelka nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégium könyvtárosának, aki viszonzásul elküldi a Bethlen Gáborhoz kötődő rendezvények ismertetőjét (természetesen képekkel). Más témában megmutatkozó könyvtárban zajló tevékenységek is szóba jöhettek. A kapcsolat elektronikus hírlevélen keresztül zajlott. A levelezés során a kölcsönös tapasztalatcsere is megvalósult.
3.                  A Dunakeszi Rotary Clubbal lebeszélt könyvadomány érkezett iskolánkba, amelyet a csapat már továbbajándékozott kolozsvári, nagyenyedi és udvarhelyszéki iskoláknak. Nagy részét, amit iskolánkban hagytak jómagam és kolléganőm adtuk tovább közel 30 iskolai könyvtárnak Székelyföldön és a bihardiószegi iskolának. Háromszéken segítségünkre volt Forreiter Csilla és Török Júlia sepsiszentgyörgyi könyvtárosok, míg Gyergyó környékén Ferencz Piroska, a szárhegyi Bethlen Gábor Általános Iskola igazgatóhelyettese. Az adományozott könyv Bethlen Farkas: Erdély története öt kötetben.
4.                  A dokumentációs és információs központban kis tematikus kiállítás nyílt Bethlen Gábor életéről, tevékenységéről és megvalósításairól, mint erdélyi fejedelem. A kiállítás anyagát nagyrészt a gimnázium könyvtárának erre vonatkozó történelmi és történeti állománya tette ki, és egy hétig láthatták az érdeklődők.
5.                  Könyvtárismertető órák zajlottak a kilencedik osztályokban, ahol helyet kapott az iskolatörténet és  az iskolai könyvtártörténet is, nem feledkezve meg Bethlen Gáborról sem. Köreműködő tanárok: Boldizsár Ágoston, Borsodi László, Csata Emese és Fekete Ottilia.
6.                  A már hagyományossá vált Diáktanács választás is a könyvtárban zajlott. Az ilyen és ehhez hasonló rendezvények elősegítik a könyvtár barátságossá tételét a diákok számára.
7.                  Az idén is folytatódik az ajándékkönyvekből összehozott „könyvvásár”, amelyből írószereket, füzeteket és xeroxlapokat vásárolunk a könyvtár számára.

Programfelelősök:
Borbé Levente könyvtáros

Balázs-Bécsi Enikő dokumentarista


Nincsenek megjegyzések:

Májusi évfordulók 2024

40 éve, 1984. május elsején hunyt el Barabás Tibor magyar író és elbeszélő. 30 éve, 1994. május elsején hunyt el Gyöngyössy Imre mag...