2013. november 28., csütörtök

Miklós József emlékünnepség



2003. november 26. volt az a nap, amikor meg kellett válnunk szeretett kollégánktól, a kiváló nyelvésztől, tanártól, fordítótól, idegenvezetőtől és szerkesztőtől, az autóbalesetben elhunyt Miklós Józseftől. Váratlanul ért minket a hirtelen halálhíre. A tragédia Székelyvaja határán következett be, ahol egy kereszt és egy kopjafa jelzi annak helyszínét.
             
Tíz kerek esztendő úgy röpült el, mintha a tanár úr még most is köztünk lenne. A gimnázium megőrizte e kiváló nyelvész szellemét. Ezért is készültek fel kellően az emlékünnepségre.
            Az emlékünnepséget megelőző napon a gimnáziumból egy kilenc tagú pedagógus csoport rótta le tiszteletét a Farkaslakán született nyelvészkolléga sírja előtt.
  Másnap a tiszteletére felállított kopjafánál koszorút helyezett el a gimnázium nevében Varga László igazgató és Juhász-András Réka igazgatóhelyettes, valamint Bartolf Hedvig, Hargita Megye főtanfelügyelője. Az ima elmondása után a megemlékezésre összegyűlt családtagok, barátok és kollégák a gimnázium dísztermébe vonultak fel az emlékünnepségre. 
            Az ünnepségen a gimnázium diákjai kórusművekkel tisztelegtek az iskola kiváló pedagógusa előtt. A diákokon kívül a pedagógusok is idegen nyelvű szavalataikkal emelték az emlékünnepség színvonalát.
Borsodi László magyar tanár értékelte a Miklós József emlékére benyújtott pályázatokat, amelyek közül a Lázár Annamária és Ráduly Róbert munkájából olvasott fel részleteket. A pályázó diákok jutalomban részesültek.
Végül a díszteremben való emléktáblát koszorúzta meg a Márton Áron Gimnázium és a Segítő Mária Gimnázium igazgatósága.
            Az emlékünnepség hangulatát növelte a könyvtár előtti Miklós József munkásságáról és életéről szóló kiállítás, amelyet Varga László igazgató állított össze.
            Természetesen a könyvtár is csatlakozott ehhez a rendezvényhez. A kölcsönzői részen „állandó kiállításnak” számító könyvgyűjtemény fogadja az olvasókat, a falon a tanár úr fényképével és emlékplakettjével együtt tekinthető meg. Mindehhez Balázs-Bécsi Enikővel egy kis kiállítást hoztunk össze a Miklós József gyűjteményből, amelyben helyet kapott a határidőnapló, utazásai során összegyűjtött térképek és szórólapok, diákkori tankönyvei és más személyes tárgyai is.
            Az ünnepséghez való felkészülés, és annak bezárása tette teljes egésszé a rendezvényt.
            Zárszóként elmondhatom, hogy Miklós József tanár úrral három esztendeig voltunk kollégák, de tudását, kiváló nyelvérzékét, amely kimagasló volt, csak szerénysége és embersége nőtte túl.

Borbé Levente, könyvtáros.

Nincsenek megjegyzések:

Májusi évfordulók 2024

40 éve, 1984. május elsején hunyt el Barabás Tibor magyar író és elbeszélő. 30 éve, 1994. május elsején hunyt el Gyöngyössy Imre mag...