2014. július 18., péntek

Bolyaisok szabadidős tevékenysége


A XXII. Bolyai Nyári Akadémia csíkszeredai jelentkezői szabadidős tevékenységüket a város környékén töltötték el. A közel egyhetes intenzív pedagógiai programot, amely a differenciált oktatásról, a félzárkóztatásról és a tehetségápolásról szólt a közoktatásban egy szerdai nap aktív pihenése tette változatosabbá. Részt vettek rövid gyalogtúrán, kiránduláson. Az elsődleges szempont azonban a város nevezetességeinek, és a napirenden lévő kiállítások megtekintése volt.

Nagy örömünkre szolgált, hogy a városnézés egyik fontos állomása a Márton Áron Gimnázium volt. Veress Emőke bolyais szervező, tanárnő vezetésével két alkalommal látogattak meg bennünket. Július kilencedikén az óvónők és tanítók, július tizenhatodikán pedig a tanárok.
Mindkét pedagógus csoport a dokumentációs és információs központban tartott ismertető révén nyert betekintést a gimnázium történetébe és annak könyvtárába, könyvtártörténetébe. A könyvtár ismertetésénél hangsúlyt kapott a gimnázium neves személyeinek bemutatása, a jelenlegi régi állomány bemutatása, valamint egyes könyvek viszontagságos története is. A tanári csoport tagjai ajándékba egy-egy Antal Imre „Tisztesség Adassék” Lapok a csíkszeredai Római Katolikus Főgimnázium történetéből című iskolamonográfiát kaptak.
A vendégek a gimnázium kápolnájának bemutatása után búcsúztak el tőlünk. Jól eső érzés volt, hogy figyelemmel kísérték a kiselőadást, és még kérdéseket is tettek fel néhány őket is érintő vagy egyszerűen csak érdekelt témában. Emígy a kellemes élmény nekünk házigazdáknak sem maradt el.

Borbé Levente,
A Márton Áron Gimnázium könyvtárosa

Fotók:
Balázs-Bécsi Enikő dokumentarista

Nincsenek megjegyzések:

ReMeK-e-hírlevél 2024/5. számából

Beavatás: néprajzi pályázat középiskolásoknak: Iskolai legendák – legendás iskolák A kolozsvári  Babeș –Bolyai Tudományegyetem Magyar Népr...