2014. július 3., csütörtök

ReMeK-e-hírlevél 2014/7. számából

Pályázat az Iskolai Könyvtári Világhónap alkalmából
A Könyvtárostanárok Egyesületének (KTE) elnöksége 2014-ben is pályázatokat hirdet az Iskolai Könyvtári Világhónap alkalmából.
A tanári pályázat: Így tanítom az etikus forráshasználatot
Részletek itt: http://www.ktep.hu/forrashasznalatpalyazat
A diákpályázat: Kampányolj az etikus forráshasználat mellett!
Részletek itt: http://www.ktep.hu/forrashaszn_kampany
Várjuk a pályázatokat, mindenkinek sikeres munkát kívánunk!
Forrás: Szakmári Klára könyvtárostanár, a KTE elnöke. szklaris@gmail.com, Budai Nagy Antal Gimnázium, Budapest
 
Lezajlott a Kárpát-medencei könyvtárosok konferenciája Csongrádon
Idén is megrendezésre került, 2014. június 1–2. között Csongrádon a Kárpát-medencei könyvtárosok konferenciája, az Informatikai és Könyvtári Szövetség, valamint a Csongrádi Információs Központ közös szervezésében. Csongrádon a Kárpát-medence magyar könyvtárosai, illetve könyvtárosszakmai, érdekképviseleti szervezeteik képviselői az anyaországi kollégáikkal együtt megvitatták a szakma közös vagy éppen területenként nagyon is eltérő gondjait.
Az idei program egyik fő súlypontja a Nemzeti Kulturális Alapot érintő változások, különösen a pályázati rendszer átalakulása volt. Másik súlypont a határontúli könyvtárosszakmai szervezetek által bemutatott helyi könyvtárügyi programok, tervek, és azoknak lehetőségei.
A konferencia informális keretek között is igyekezett lehetőséget biztosítani a résztvevőknek a jövőbeli együttműködési keretek kialakítására. Lang János összeállítása, amely a Kossuth Rádió Határok nélkül című műsorában hangzott el, meghallgatható itt: http://erdely.ma/kultura.php?id=166077&cim=lezajlott_a_karpat_medencei_konyvtarosok_konferenciaja_csongradon_audio

Tóth Ágnes nagyváradi író találkozói gyerekekkel és felnőttekkel
Tóth Ágnes nagyváradi író volt a Kájoni János Megyei Könyvtár vendége 2014. június 17-én. Zenés-verses gyermekműsorára két alkalommal is sor került a nagy érdeklődésre való tekintettel, közel 200 gyerek vett részt a találkozókon. Az író legújabb, Macskadombi versek című gyermekverskötetét és gyermekdalos zenei albumát ismerhették meg, Nagy-György Erika könyvtáros közreműködésével, aki gitárkísérettel mutatta be a kötet megzenésített verseit.
Tóth Ágnes gyerekeinek kezdte írni a verseket, a Macskadombi versek már a hatodik gyermekkönyve, tavaly jelent meg Kovács Klaudia illusztrációival. A verseket Trifán László zenésítette meg, így lett a könyv CD-melléklete. A kötetben 108 gyerekvers található: színekről, évszakokról, az ünnepekről, a hétköznapokról, az emberi butaságról, Nagyvárad jellegzetességeiről, kerti növényekről, a gyerekek gondolatairól, az őket körülvevő világról szólnak a versek. A címben szereplő Macskadomb létező hely Nagyváradon – mesélte a szerző. Az írónő beszélgetett a gyerekekkel, a találkozó végén közösen énekelték el az egyik megzenésített verset.
Sajtóvisszhang: http://www.szekelyhon.ro/magazin/tortenetek-a-macskadombrol
Tóth Ágnes korábban televíziós tudósítóként, szerkesztőként, újságíróként dolgozott. 2014. június 17-én délután a könyvtárban a felnőtt olvasókkal is találkozott, Az út elvisz valahová című novellagyűjteményét és a Pokol az emeleten című publicisztikai regényét mutatta be. A találkozón Csúcs Mária televíziós újságíró, az MTVA tudósítója faggatta a szerzőt két új prózakötetének írásai kapcsán írói, újságírói pályájáról. Tóth Ágnes közvetlen, őszinte hangon mesélt életútjáról, többek között az 1990-es években szerzett tapasztalatairól, amikor újságíróként, a Bihari Napló szociális rovatának szerkesztőjeként naponta szembesült a társadalom perifériájára sodródott emberek, gyakran a legmélyebb kilátástalanságban vergődők élethelyzeteivel. Akkori tapasztalatai, képezik Az út elvisz valahová című kötet novelláinak alapélményét.
Forrás: http://konyvtar.hargitamegye.ro/hu/nd/144/az-ut-elvisz-valahova--toth-agnes-nagyvaradi-iroval-talalkoztak-olvasoi

Olvasás és természetszeretet
A Gyergyószentmiklósi Városi Könyvtár udvarán a Környezetvédelem Világnapja tiszteletére szerveztek felolvasó maratont 2014. június12-én délelőtt. Az olvasás és a természet szeretetére hívták fel a gyerekek figyelmét, a cél a környezetvédelemre való nevelés volt.
Keresztes Csongor könyvtárigazgató elmondta, a Naturland Alapítvánnyal közösen pályáztak a Mol Románia Zöldövezet programja keretében, a támogatásnak köszönhetően sikerült már több rendezvényt szervezni, a felolvasó program is így jöhetett létre.
Bővebben itt: http://szekelyhon.ro/aktualis/gyergyoszek/olvasas-es-termeszetszeretet

Teleki Téka, a szellem hajléka
A Teleki–Bolyai Könyvtár vagy közismert nevén Teleki Téka immár két évszázada Marosvásárhely kulturális büszkeségei közé tartozik, a könyvtárnak otthont adó Wesselényi-ház pedig épített örökségünk kincse. A könyvtárat 1802-ben létesítette gróf Teleki Sámuel (Gernyeszeg, 1739. november 17. – Bécs, 1822. augusztus 7.), Erdély kancellárja, aki nemcsak gazdag, hanem rendkívül művelt ember is volt, több európai egyetemen tanult.
Lázok Klára történész, az intézmény vezetője múltról, jelenről és jövőbeli tervekről is beszélt az Erdélyi Híradó munkatársának. Az alábbiakban a beszélgetésből szemléztünk, a teljes interjú itt olvasható: http://erdelyinaplo.ro/muvelodes/teleki-teka-a-szellem-hajleka

Pert indít az EMNT Wass emlékének meggyalázása miatt
Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és az Erdélyi Magyar Néppárt határozottan elítéli a Csíksomlyón, 2014. június 7-én, pünkösd szombatján tapasztalt hatósági visszaéléseket és a pünkösdkor Szovátán állított Wass Albert-szobor elhurcolását – áll a két szervezet közleményében. Wass Albert könyveinek elkobzása, a könyvárusok megfélemlítése újabb bizonyítéka annak, hogy 25 évnyi „demokrácia” sem volt elég ahhoz, hogy a román államapparátus embereiből kihaljon az erdélyi magyar közösség sárba tiprásának szándéka – fogalmaz a közlemény.
"Nem tudjuk és nem is akarjuk elfogadni Wass Albert törvényesen megjelentetett műveinek, könyveinek betiltását, illetve árusításának bárminemű korlátozását, szobrainak tiltását. Ugyanakkor ismét bizonyítékot nyert, hogy közösségünk jövőjének garanciája nem Bukarestben van. A kérdést a közösségi érdekképviselet eddigi lakájpolitikája nem fogja megoldani, legfeljebb segíti a hatalmat abban, hogy elodázza a szembenézést jogos önrendelkezési törekvéseinkkel" – állítja a közlemény, hozzátéve: "Legyen vége a nyomásgyakorlásnak! Ideje szembemenni a jogainkat megsértőkkel, ezért első lépésként az EMNT jogi úton szándékszik igazságot szolgáltatni ezen súlyos visszaélésekért."
Forrás: http://www.szekelyhon.ro/vilag/pert-indit-az-emnt-wass-emlekenek-meggyalazasa-miatt
http://kronika.ro/erdelyi-hirek/betiltottak-a-bucsun-wass-albertet


E lapszám felelős szerkesztője: Kelemen Katalin és Borbé Levente

A hírlevél változatlan formában szabadon terjeszthető. Megrendelhető a következő címen: bakai.magdolna@gmail.com.


Nincsenek megjegyzések:

ReMeK-e-hírlevél 2024/5. számából

Beavatás: néprajzi pályázat középiskolásoknak: Iskolai legendák – legendás iskolák A kolozsvári  Babeș –Bolyai Tudományegyetem Magyar Népr...