2016. február 24., szerda

Felolvasómaraton 2016



Már hagyománnyá vált a Kájoni János Megyei Könyvtár szervezésében elindított felolvasómaraton. A rendezvény idei időpontja: 2016. február 23. Iskolánk tanulói és tanárai ezúttal is csatlakoztak ehhez az eseményhez. A tavalyihoz viszonyítva sokkal többen vettek részt. Csak az iskola könyvtárában több mint 200-an olvastak fel. A gyerekek közül voltak más iskolából is. A felolvasómaraton választott szerzője az 50 esztendővel ezelőtt elhunyt Tamási Áron farkaslaki író volt. Iskolánk dokumentációs és információs központjának ajtaján egy általam készített plakát hirdette eme rendezvényt.

Mint előző esztendőben, idén is egy hangulatemelő kiállítás fogadta a olvasótábor résztvevőit, ahol megtalálhatták Tamási műveinek java részét, az életrajzát röviden és néhány válogatott fotót, rajzot, valamint a román nyelvre fordított köteteit.
Tamási Árontól elsősorban novellákat olvastak fel, de nem maradtak el a regényeiből, sőt a színdarabjaiból választott részletek sem. Eme választás bravúrosnak számított, hiszen Tamási ízes nyelvezete visszahozta a székely fondorlatosságot, leleményességet, humort, és a „jég hátán is megélek” szellemének légkörét. A diákok és tanárok együtt szórakoztak a művek olvasása közben. Megesett az is, hogy megfeledkezve az időről a szünet alatt is folytatódott a felolvasás. E közel nyolc órás felolvasás kellemes légkört teremtett a könyvtárban, és megerősítette a fantázia szikrájával hovatartozásunk és közösségünk erejét. A megyei könyvtártól emlékként kapott könyvjelző tovább őrizte a résztvevőkben az ünnepi hangulatot. 
 
A diákok által legjobban kedvelt művek a következők voltak: Ábel a rengetegben, Ördögváltozás Csíkban, Himnusz egy szamárral, Szép Domokos Anna, Rendes feltámadás, Kivirágzott kecskeszarvak, Teremtett világ, Dög a természetben, Jégtörő Mátyás, Bölcső és bagoly és az Énekes madár.


A felolvasómaraton bejelentkezett osztályai: IX.A, IX.C, X.B, XI.B, XI.F, XII.B és a XII.F. Megjegyezendő, hogy más osztály is szeretett volna, de helyszűke végett nem lehetett megoldani. Ők az osztályokban olvashattak.



A helyi rendezvény házigazdája és szervezője jómagam voltam. Társszervezők: Bara Katalin, Boldizsár Ágoston és Borsodi László magyar nyelv és irodalom szakos tanárok voltak.



Fényképek: Borbé Levente
Borbé Levente,
könyvtáros
Márton Áron Főgimnázium, Csíkszereda


Nincsenek megjegyzések:

Májusi évfordulók 2024

40 éve, 1984. május elsején hunyt el Barabás Tibor magyar író és elbeszélő. 30 éve, 1994. május elsején hunyt el Gyöngyössy Imre mag...