2019. május 6., hétfő

KORAI NYOMTATVÁNYOK MŰVÉSZETE. ILLUSZTRÁLÁS A NYOMTATÁS ELSŐ SZÁZADAIBAN – Róth András Lajos előadása

A Joannes Kájoni 390 emlékév rendezvényeihez csatlakozva, a megyei könyvtár törekvése az idei év programjai, tevékenységei révén hozzájárulni névadója, Kájoni János örökségének megismeréséhez, a személyisége által hordozott egyetemes kulturális értékek szolgálatához. A könyvtári programok során idén még nagyobb figyelmet szentelnek a könyveknek, ugyanis 2019 a Könyv éve Romániában.  

A Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermében, 2019. május 23-án, csütörtökön délután Róth András Lajos történész, a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeum Tudományos Könyvtárának őre tart előadást előadást  Korai nyomtatványok művészete. Illusztrálás a nyomtatás első századaiban címmel. A vetítéssel kísért előadás révén a könyvnyomtatás korai századainak könyvművészeti, nyomdatechnikai és könyvgrafikai sajátosságaival ismerkedhetünk. 

Részletek: 
Igazi időutazáson vehetünk részt, a könyvtörténet korai századaiban kalandozhatunk, többek között a 17. század második felében is, amikor Kájoni János az első székelyföldi nyomdát megalapította Csíksomlyón. Az előadás bemutatja, hogy milyen illusztratív eljárások áll(hat)tak a korabeli nyomdászok és kiadók rendelkezésére azért, hogy kiadványaikat szebbé, elegánsabbá varázsolják, szó lesz például szerkesztési elvekről, aranymetszésről, fejlécekről, iniciálékról, záródíszekről, illusztrált címlapokról.


 

Nincsenek megjegyzések:

Harom-vára túra a IX. E osztállyal

Romok a Harom-várából * * * A csíkszeredai Márton Áron Főgimnázium IX. E osztályos diákjaival és Tankó József angol nyelvtanárr...