2019. május 3., péntek

ReMeK-e-hírlevél 2019/5. számából

Világszem: a magyar költészet dicsérete - dr. Reisinger János előadása
 Dr. Reisinger János művészet- és irodalomtörténész Világszem című irodalmi kitekintő-sorozatának harmadik előadására került sor 2019. április 25-én a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron termében. A Magyar költők az igazságról című, versmondással, verselemzésekkel tarkított előadásban ezúttal Berzsenyi Dánielt, Vörösmarty Mihályt, Petőfi Sándort, Arany Jánost és Weöres Sándort „szólaltatta” meg az előadó.
Forrás: Bod Péter Megyei Könyvtár, https://www.facebook.com/events/243290709954717/

Irodalmi programok a Szent György Napokon
A Bod Péter Megyei Könyvtár az idei, 28. Szent György Napokra szervezett összes saját rendezvényét a város különböző helyszínein tartja, mégpedig gyorsított menetben, hisz a kulturális hétnek a legtöbb magyarországi szerzőt helyben tartó budapesti könyvfesztivál és az ortodox húsvét utáni részében minden napra jut egy esemény.
2019. április 29-én a Szimplában „Ahány test épp annyi lélek” címmel közönségtalálkozóra kerül sor Erdős Virág magyarországi költővel, íróval. Beszélgetőtársa László Noémi kolozsvári költő, műfordító.
Április 30-án ugyancsak a Szimpla ad otthont a Hartay Csaba magyarországi költővel, íróval tartandó közönségtalálkozónak, amely az Örök rajongók címet viseli. Beszélgetőtársai: Bach Máté és Szonda Szabolcs.
Május 1-jén a Magma Kortárs Művészeti Kiállítótérben Fénypecázás címmel Bach Máté magyarországi fotográfus vetített képes előadása látható, hallható.
Május 2-án 18 órától, a Teinben kerül sor az Întâmplări și personaje (Történések és szereplők) című közönségtalálkozóra Florin Lăzărescu jászvásári román íróval. Beszélgetőtársa Adrian Lăcătuș brassói irodalomkritikus.
A könyvtár a Szent György Napok alatt ad otthont Dr. Antalka Ágota Modern világunk népbetegsége: a kiégés című könyve második, bővített kiadása bemutatójának a szerző jelenlétében.
Forrás: https://www.szentgyorgynapok.ro/irodalmi-programok-a-szent-gyorgy-napokon/

Kájoni János öröksége – a megyei könyvtár névadójára emlékeztek
 Kájoni János születésének 390. évfordulója tiszteletére 2019 márciusában kezdődött el a Joannes Kájoni Emlékév, amelynek kezdeményezője a Hargita Megyei Kulturális Központ. A Kájoni János nevét viselő Hargita megyei könyvtár az emlékévben nagyobb figyelmet szentel azoknak a rendezvényeknek, programoknak, amelyek a köztudatba próbálják jobban beépíteni Kájoni rendkívüli, polihisztori életművét, illetve az általa képviselt szellemi értékeket. A Könyvtári Napok utolsó rendezvényeként 2019. április 26-án dokumentumfilmek vetítésével idézték fel a Kájoni János Megyei Könyvtár névadójának életét, munkásságát. Kájoni személyisége elválaszthatatlanul összefonódik Csíksomlyó 17. századi történetével, a könyvtár előadótermében vetített dokumentumfilmek Csíksomlyó 15–18. századi egyházi építkezéseinek történetét mutatták be, a csíksomlyói ferencrendi szerzetesek művelődéstörténeti szerepéről, Kájoni gazdag zenei örökségének továbbéléséről is képet alkothattak a jelenlevők. A Könyvtári Napok keretében elindított online kvízjáték kérdései is Kájoni munkásságához, életéhez kapcsolódtak. A nyereményjáték április 25-én zárult, a nyerteseket április 26-án sorsolták ki, a jelzett rendezvény alkalmával.
Sajtóvisszhang: https://szekelyhon.ro/aktualis/konyvtarnapokat-tartanak-csikszeredaban
Forrás és teljes cikk itt: http://konyvtar.hargitamegye.ro/hu/nd/740/kajoni-janos-oroksege

Nyugtalanító nyomozások – közönségtalálkozó Caius Dobrescu íróval
 Caius Dobrescu költő és prózaíró, a Bukaresti Egyetem tanára volt a vendége a Kájoni János Megyei Könyvtárnak az idei Könyvtári Napok rendezvényeinek sorában, 2019. április 25-én. A közönségtalálkozó társszervezője a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának Humántudományok Tanszéke volt. Caius Dobrescu detektívregényei a bűnügyi műfaj hazai kiadója, a Crime Scene Press gondozásában jelennek meg. Három regény látott napvilágot abban a sorozatban, amelynek fordulatos, szövevényes cselekményszálai a múlt század nyolcvanas éveinek Romániájába vezetnek. A Vlad Lupu regénysorozat részei: Praf în ochi (Porhintés, 2017); Moarte în ținutul secuilor (Halál Székelyföldön. 2017), Recviem pentru nimeni (Rekviem senkiért, 2019). A szerzővel Tapodi Zsuzsa és Tomonicska Ingrid, a társszervező tanszék oktatói beszélgettek a találkozón. Többek között a ’crime’, ’noir’ vagy a ’thriller’ műfaji sajátosságairól faggatták a szerzőt, és arról is kérdezték, hogy miért kezdett egyetemi tanárként bűnügyi regényeket írni. Caius Dobrescu regényei nem szabványos thrillerek, mégis rendkívül fordulatosak, az írót elsősorban az érdekli, ahogyan a néhány évtizedre visszanyúló múlt hatással van a jelenre – derült ki az izgalmas beszélgetés során a találkozón. A regények sajátos nyelvezetéről is szó esett, a szerző felolvasott egy jellemző részletet, ahol a szereplők sajátos román-székely-szász keveréknyelven beszélnek.
Forrás: http://konyvtar.hargitamegye.ro/hu/nd/744/nyugtalanito-nyomozasok--kozonsegtalalkozo-caius-dobrescu-iroval

Képpoézis – kiállítás és a legjobb alkotások díjazása
 Irodalom és a képzőművészet találkozásának sajátos, nálunk kevésbé ismert műfaját, a képpoézist népszerűsíti a gyergyószentmiklósi Pro Terra Alapítvány különleges kiállítása, amely a Kájoni János Könyvtár előadótermében nyílt meg 2019. április 24-én, a Könyvtári Napok keretében. A képpoézis bármilyen irodalmi szöveg egy részének elrejtését vagy kiemelését jelenti, amellyel az alkotó új tartalmakat hoz felszínre. Ilyen irodalmi-képzőművészeti alkotásokat várt pályázatára a Pro Terra Alapítvány, a beérkezettekből készült vándorkiállítás elsőként Csíkszeredában látható. A 333 alkotásból a kiállításon a zsűri által kiválasztott 40 legjobb munka látható. Erdély több településéről, de külföldről is érkeztek pályamunkák. A megnyitó alkalmával a vendégeket Szőcs Zsuzsánna, a Pro Terra Alapítvány elnöke köszöntötte, ezt követően díjazták a legjobb pályamunkákat. A zsűri tagjai Siklódy Ferenc grafikus, Váncsa Mónika festőművész, Lövétei Lázár László költő, szerkesztő voltak.
Sajtóvisszhang: https://www.maszol.ro/index.php/kultura/111077-amikor-a-konyvbe-firkalni-szabad-s-t-dijazzak-is
Forrás: http://konyvtar.hargitamegye.ro/hu/nd/741/keppoezis--a-kiallitas-megnyitoja-es-a-legjobb-alkotasok-dijazasa

Ballai László Mátyás királyról szóló regényét mutatták be
 A Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége, az Apáczai Csere János Pedagógusok Háza, valamint a Kájoni János Megyei Könyvtár közös szervezésében került sor Ballai László Megfelelt a Napnak című történelmi regényének bemutatójára Csíkszeredában. A budapesti Hungarovox Kiadó gondozásában megjelent, Mátyás királyról szóló könyvről Köllő Zsófia irodalomtörténész beszélgetett a szerzővel. Ballai László felajánlott egy-egy példányt művéből minden erdélyi iskola számára. Bár végzettsége szerint közgazdász, 16 éves kora óta ír, 2000-től folyamatosan publikál. Mátyás királyról szóló regényes monográfiája második kiadásban jelent meg tavaly, a mű a Magyar Írószövetség és a Honvédelmi Minisztérium 2008. évi pályázatán miniszteri díjat kapott.
Forrás: http://konyvtar.hargitamegye.ro/hu/nd/736/ballai-laszlo-matyas-kiralyrol-szolo-regenyet-mutattak-be

Átadták az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület díjait
Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE) díjátadó gálájára 2019. április 13-án került sor Kolozsváron, a Protestáns Teológiai Intézet dísztermében. Az idei díjazottak névsora ITT olvasható.
Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület Lokodi Anna ny. könyvtáros, a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár korábbi munkatársa részére – a háromszéki közkönyvtárak szakmai irányításáért, elkötelezett közösségépítő és szervező munkájáért, a könyvtárosi hivatástudat ösztönzéséért – Monoki István-díjat adományozott.
A díjazottat Kiss Jenő, a Romániai Magyar Könyvtárosok Egyesületének tiszteletbeli elnöke laudálta, kiemelve többek között Lokodi Anna elkötelezettségét, lelkes kitartását minden területen, amelyen dolgozott és tevékenykedik ma is.
Forrás: http://www.kolozsvariradio.ro/2019/04/09/gratulalunk-az-emke-2019-es-dijazottjainak/
http://kmkt.ro/lokodi-anna-az-idei-monoki-istvan-dijas
A Szabadság napilap fotóriportja az eseményről: http://szabadsag..ro/-/atadtak-az-erdelyi-magyar-kozmuvelodesi-egyesulet-dijait

Az ingyenes olvasás kalauza újmédiás kötet
Elérhető egy, a Könyvfesztiválra időzített, könyvtári tárgyú olvasásnépszerűsítő kiadvány.
A könyv nyomtatott és elektronikus változatban is elérhető. A digitális változat előnye, hogy a közel kétszáz ingyenes olvasási lehetőség webcíme azonnal elérhető benne. Minden magyarországi és globális könyváruház kínálatában megtalálható a „Kalauz”..
A bevezetőből: „Az internet beláthatatlan média-galaxis. Jelen tanulmány ennek a végtelen rengetegnek egy alkotóelemével, az elektronikus könyvvel, az e-book helyzetével foglalkozik. Ezen a témakörön belül speciálisan az ingyenesen, szabadon elérhető szöveggyűjteményekkel. Közel kétszáz web-címet adunk meg, ahonnan legálisan, szabadon, free alapon lehet magyar nyelvű irodalmat letölteni, többnyire platformfüggetlen módon. Telefon, táblagép, e-könyv-olvasó eszköz, és természetesen asztali gép és note-book is lehet az olvasás eszköze. Reményeink szerint a „Kalauz” segíti a ráhangolódást egy, a tapasztalat igazolta kezelési igazságra: az ingyenesség nyújtotta legális korlátlan kínálat csábításával szemben az egyetlen bevált fegyver a saját logikájú, intim használati szokásokra épülő letöltési gyakorlat. Csak az ízlés és a mértéktartás szab határokat. Ha hallunk valami könyves szenzációt a világ valamely szegletéből, azonnal olvasható, letölthető az adott mű. Ha fizetős, az sem akadály, hiszen a minta (kb. 10-20 százaléka a tartalomnak) ingyenes. Akinek van kedve és vágya hozzá, a határ tényleg a teljes világirodalom.
A könyv tartalma nem kizárólag a hazai gyűjteményekre épül. A szempont a magyarnyelvűség, bárhol is keletkezzen vagy tárolódik az adott mű. Így a határon túli, a szomszédos országok e-könyvtárai állománya is kiindulási pont. Csakúgy, mint a globális könyv adatbázisok, mint a Gutenberg Project, Internet Archíve. Sok hazai vagy más országbeli magánkezdeményezésű e-kollekció is bemutatkozik.”
Dr. Kerekes Pál PhD informatikai szakíró, az ELTE Könyvtár- és Információtudományi Intézetének címzetes egyetemi docense. Jelen munkája az „E-book kalauz” folytatása.
A részletes tartalomjegyzék a Könyvkonnektor blogon olvasható.
Ingyenes beleolvasási lehetőség és vásárlás itt: https://publioboox.com/hu_HU/az-ingyenes-olvasas-kalauza
Forrás: IFLA-HUN levelezőlista, Haraszti Katalin IFLA-HUN moderátor

Megjelent az EKE Hírlevél legfrissebb száma
 Megjelent az EKE Hírlevél legfrissebb, 2019/1-es száma, elérhető az Erdélyi Kárpát-Egyesület honlapján: https://eke.hu/hirek/megjelent-eke-hirlevel-16-evfolyam-2019-1-szama
Az EKE 25. születésnapi ünnepségéről itt csupán beszámoló olvasható, az ünnepségen elhangzottakat külön kiadványban tervezik megjelentetni.
Forrás: IFLA-HUN levelezőlista, Ásványi Ilona

Elsőkönyves szentgyörgyi író: intarziákból történetek
 Személyes élményeket, félig-meddig megélt, részben elképzelt történeteket tartalmaz a sepsiszentgyörgyi születésű, de évek óta az Arad megyei Kisiratoson élő Vajda Anna Noémi első szépirodalmi kötete, amely a kolozsvári Sétatér Kulturális Egyesület jóvoltából látott nyomdafestéket, Hámozottak címmel, és 2019. április 23-án mutatták be a sepsiszentgyörgyi Tein Teaházban.
Beszélgetőpartnere, Miklósi Szabó István a régi, de huzamosabb ideje nem látott ismerős közvetlenségével és ugyanakkor enyhe zavarával mutatta be, majd faggatta a szerzőt. Ennek során megtudhattuk, hogy nem most ragadott tollat először, hiszen rangos irodalmi lapokban jelennek meg írásai évek óta, melyek nívóját a neki odaítélt Szabó Gyula-emlékdíj is jelzi. A kötetben fellelhető tíz elbeszélésben mintegy harmincöt év eseményei elevenednek meg és peregnek le az olvasó lelki szemei előtt, amelyek az íróval megestek, illetve megeshettek volna.
Saját kifejezésével élve a könyv tartalmát képzeletbeli és reális történések sora képezi, a gyerekkortól az egyetemi éveken át a felnőtté érésig. Kivételt a kötet címét is adó, nagyapja mesélése nyomán megírt elbeszélés képez, amely a kommunista munkatáborok világát villantja fel az olvasó előtt a maga döbbenetes valóságában. Tömör mondatokba foglalt szóképei által ugyanis mi is átélhetjük az ártatlanul elhurcoltak megpróbáltatásait, fizikai és lelki kínjait, illetve a túlélés receptjét is megismerhetjük.
Vajda Anna Noémi azt is elmondta: intarziákban ír, szövegeinek előbb a végét, aztán a közepét alkotja meg, végül összerakja az egészet. Számára az írás önkifejeződés, a kötet pedig egyfajta szabadulás.
Forrás: https://www.3szek.ro/load/cikk/122542/intarziakbol-tortenetek
https://www.hirmondo.ro/kultura/elsokonyves-szentgyorgyi-iro/

Szinte lehetetlen összeszedni Karinthy teljes életművét
Karinthy Frigyest ma a magyar irodalom humoristájaként tartjuk számon, pedig ő maga a verseit is maradandónak tartotta. Másokkal ellentétben viszont soha nem rendszerezte műveit, nem csoda, hogy elő-előkerülnek újabb darabjai. Fráter Zoltán is talált egyet.
Mese egy eltévedt kis villamosról – ez a címe annak a Karinthy Frigyes-versnek, amelyre Fráter Zoltán irodalomtörténész, az ELTE BTK docense a Borsszem Jankó című szatirikus lapban bukkant rá.
A vers a Borsszem Jankó 1915. augusztus 22-i számában, a 9. oldalon szerepel, Karinthy aláírásával. „A sanzonszerű költemény a fővárosi közlekedés visszásságait énekli meg, villamos-mamával és villamos-gyerekkel. A vers végén olvasható név, Hűvös Iván valóban létező személy volt, a Budapesti Városi Villamos Vasút vezérigazgatója.”
Forrás és a vers itt: https://fidelio.hu/konyv/szinte-lehetetlen-osszeszedni-karinthy-teljes-eletmuvet-144307.html

Szerkesztők:
Bákai Magdolna, bakai.magdolna@gmail.com
Borbé Levente (Márton Áron Főgimnázium, Csíkszereda, könyvtáros), borbelevi@yahoo.fr
Kelemen Katalin (Kájoni János Megyei Könyvtár, Csíkszereda, könyvtáros), kelemen.katalin@yahoo.co.uk
Kovács Eszter (Központi Egyetemi Könyvtár, Kolozsvár, könyvtáros), kovacseszti@yahoo.com
Tóth-Wagner Anikó (Bod Péter Megyei Könyvtár, Sepsiszentgyörgy, könyvtáros), twsa@freemail.hu
Olvasószerkesztő: Szonda Szabolcs (Bod Péter Megyei Könyvtár, Sepsiszentgyörgy, igazgató), szonda_szabolcs@kmkt.ro

 E lapszám felelős szerkesztője Tóth-Wagner Anikó.

 A hírlevél változatlan formában szabadon terjeszthető. Megrendelhető a következő címen: ReMeK-e-hirlevel@yahoogroups.com, vagy jelezze megrendelési szándékát a bakai.magdolna@gmail.com címen.

Nincsenek megjegyzések:

Harom-vára túra a IX. E osztállyal

Romok a Harom-várából * * * A csíkszeredai Márton Áron Főgimnázium IX. E osztályos diákjaival és Tankó József angol nyelvtanárr...