2019. június 6., csütörtök

Fodor Sándor monográfia


2019. június 5-én a Kájoni János Megyei Könyvtár vendége volt Sántha Attila költő, író, nyelvész és szerkesztő. A közönségtalálkozót Kelemen Katalin dokumentarista könyvtáros nyitotta meg. Beszédében ismertette Sántha Attila munkásságát, és eddig elért eredményeit az irodalom és a nyelvészet berkeiben, utalva a csíksomlyói születésű Fodor Sándor mongráfiájára is.

Sántha Attila egyik számunkra is kedves író, Fodor Sándor monográfiáját mutatta be. Beszélgetőtársa Molnár Vilmos író volt. A könyv címe Fodor úr, a boldog óriás címen látott napvilágot.
A kettejük tereferéje során kibontakozott Fodor Sándor életútja és emberséges mivolta. Szó esett azokról a kötetekről is, amelyek nem kerültek be a köztudatba, de mégis színvonalas alkotások, mint a Bimbi Tábornok, Tíz üveg borvíz, Megőrizlek stb. Műveinek egy részét az élete élményei hatják át, amelyek beleszövődnek még a Csipike és a Fülöpke történetekbe is. Az ő világában az emberek nemcsak kimondottan jók, vagy éppen rosszak tudnak lenni, hanem mindkettő, és az ezek közötti érzelemváltozások hullámhosszán bármelyik. Éppen ezért a hőseibe életet lehelt figuráit sokkal könnyebben meg lehet közelíteni. Ezáltal az olvasók számára közvetlenebbek és elérhetőbbek lesznek. Nyilván vannak szereplők, akiket jobban, másokat meg kevésbé lehet szeretni. Műveit áthatja az emberi érzelem és az ebből fakadó, nem mindig helytálló godolkodás minden egyes zeg-zuga. 

Fodor Sándor úgy szól a szeretetről, a jóságról, hogy azért bizony meg kell dolgozni. Nem elég szerethetőnek, jónak lenni, ha a vágyaink beteljesülését úgy követjük, hogy átgázolunk másokon, vagy még rosszabb: várjuk a sült galambot, hogy repüljön be a szánkba. S ami talán a legfontosabb, a szabadságot nemcsak gondolati, hanem megélt élmény formájában tárja elénk. Annak megélését és hiányát láttatja.
*
Sántha Attila, a becsületes, a józan, a tiszteletreméltó és a segítőkész, őszinte ember képét tárta elénk. Egy olyan íróét, akinek művei lebilincselőek. Éltében nem is volt kellőképpen értékelve. De, ahogy ő is fogalmazott, azon írók közé tartozik, akiknek a csillaga később ragyog fel.
Sántha Attila mongráfiája olvasmányos és nem föltétlen objektív, mert nem is tud az lenni. Nem lehet annyira elvonatkoztani a gondolatokat, hogy az legyen. Természetesen mások véleménye érvényre van juttatva.

*
Molnár Vilmosnak a szerzőhöz intézett kérdései által nemcsak Fodor Sándor műveire kaphattunk rálátást, hanem a kettejük között zajló munkás hétköznapokra is. Mindezt kiegészítették a jelenlévőknek az íróval kapcsolatos kérdései.

*
A tartalmas találkozó végén a kötetet meg lehetett vásárolni, és dedikáltatni a szerzővel.
A kötetet Kuszálik Péter terjedelmes életmű-monográfiája teszi teljessé. Borítóját Kopacz Attila tervezte. 2018-ban adták ki a kézdivásárhelyi Zelegor könyvkiadónál.


Fényképezte: Borbé Levente, Kelemen Katalin és Máthé Izabella
Borbé Levente,
könyvtáros


Nincsenek megjegyzések:

Miért és miről írjunk?

  Az Iskola másként hét keretén belül Sántha Attila költőt hívtam meg gimnáziumunkba. A témája Miért és miről írjunk? volt....