2019. október 22., kedd

Olvass többet! határtalanul – magyarul elnevezésű nemzetközi szakmai konferencia 2019 - KOVÁSZNA



Kovászna városa 2019. október 19-én újra ünnepbe öltözött. Második alkalommal szervezték meg az Olvass többet! Határtalanul – magyarul nemzetközi irodalmi szakmai konferenciát. Úgy az előadók, mint a résztvevők között nemcsak magyar nyelv és irodalomtanárok, valamint könyvtárosok vettek részt, hanem más szakmabeli személyek is, akiket érdekel az olvasás.
A köszöntőbeszédeket Kónya István, a konferencia levezető elnöke, Molnár Juliánna, a konferencia szervezője és Becsek Éva, a Kőrösi Csoma Sándor Líceum igazgatónője mondták. Gyerő József, Kovászna megye polgármestere és az esemény védnöke üzenetét Thiesz János önkormányzati alkalmazott olvasta fel.
Az előadások sora Peternainé Juhász Zsuzsa, a debreceni Ady Endre Gimnázium magyartanára, könyvtáros tanára, Az Olvass többet! ajánlott olvasmányai és a projektmódszer lehetőségei magyarórán című bemutatójával kezdődött. A projekt által a gyerekek, mivel választható olvasmányokról van szó, ösztönszerűen rákapnak az olvasásra. A történet megelevenítése elmesélésben, feladatlapon keresztül, akár vizuálisan is megtörténik (lerajzolják, eljátszanak belőle jelenetet, filmet is készítenek).
Kónya István, a debreceni Ady Endre Gimnázium matematika- és informatika szakos és versenyszervező tanára az olvasás magával ragadó szépségéről beszélt. Arról, hogy miként élik meg a gyerekek az olvasást, és hogyan lehet őket becsalogatni ebbe a hihetetlen szabadsággal bíró fantáziadús világba.

Hatos Melinda, a székelykeresztúri Orbán Balázs Gimnázium könyvtárosa az olvasótáborok varázsáról és az Erasmus+ projekt hatékonyságáról tartott előadást. Hatos Melinda elkalauzolt bennünket abban a világban, ahol a diákok új világot teremtenek az általuk kiválasztott olvasmányokból, legendákból. Ezenkívül hídat képeznek az európai népek, nemzetek között, megismervén egymás kultúráját. A legendákról szóló, profi módon elkészített kis animációs film méltó bezárása volt a bemutatónak.

Lazić Éva, a szabadkai Bosa Milićević Közgazdasági Középiskola közgazdász tanára üzenetét Bede Emese olvasta fel. Az előadásra szánt szöveg a vajdasági magyar kisebbség helyzetével foglalkozott, majd rátért a Délvidék olvasás-népszerűsítésének bemutatására.

Tamás Adél, a székelyudvarhelyi Tompa László Általános Iskola magyartanára az alternatív tankönyvírás világába kalauzolt el. Megosztotta tapasztalatait az újítás nehézségeiről és annak elfogadtatásáról. Igen, fontos, hogy a jövő nemzedék miből meríti a gondolkodáshoz szükséges forrást.

Kovács Anikónak, a sepsiszentgyörgyi Mikes Kelemen Elméleti Líceum magyartanárának személyes otthoni tapasztalataiból kiindulva sikerült megvalósítania munkájában az ajánlott művek olvasómappákban történő feldolgozását. Egy-egy feldolgozott irodalmi mű kapcsán betekintést nyert a gyerekek érzelmi és gondolati világába. Ő maga a művek ajánlásának módszerével igyekszik fejleszteni a bennük szunnyadó alkotóképességet, és a pozitív gondolkodást.
Fülöp Éva, a kassai Szakkay József Szakközépiskola könyvtárosának előadás anyagát Varga Emese olvasta fel. Betekintést nyerhettünk Fülöp Éva lelkes könyvtárosi munkájába, a vetélkedők és versenyek szervezésébe. Az egyik ilyen a Magyarországról indult Bod Péter könyvtárhasználati verseny, ahol a diákok kreativitását, rálátásukat a mindennapi történésekre, a szövegértés mélyebb elsajátítását segítik elő.
Az ebédszünetet követve Molnár Juliánna, az Olvass többet! Határtalanul magyarul 2018-as kiadványát mutatta be. Mint a könyv szerkesztője elmondta, ez inkább a szakma képviselői számára hasznos. Az előadások nyomtatott formában való közvetítését más kollégák is elolvashatják és ötleteket meríthetnek belőle.
Borbé Levente, a csíkszeredai Márton Áron Fögimnázium könyvtárosa a mesélés megéléséről, az olvasóvá válásról és ennek a tudásnak a továbbadásáról beszélt. Az olvasás átadása a jövő generációnak boldogulásuk zálogának egyik kulcsa.
Kovács Enikő, a brassói 15-ös Számú Általános Iskola magyartanára és Ugron Levente, a brassói 2-es Számú Általános Iskola magyartanára az általuk szervezett Irodalom – és természetbarátok táborának hangulatáról meséltek. Ugron Levente a tábor eleven pezsgésének mindennapjait mutatta be. Kovács Enikő pedig szakmai oldalról közelítette meg. Az ott elolvasott és felolvasott művek a táborozó ifjak egyéniségét és jellemét fejleszti, miközben serkenti az olvasás iránti igényt is.
Nagy-Bákai Réka és Kolumbán Melinda, a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei könyvtár olvasásnépszerűsítő rendezvényeiről számoltak be. Hamar kiderült, hogy a könyvtár számtalan programmal csalogatja be ovódától egészen felnőttkorig a diákokat, együttműködve az iskolákkal. De vannak felnőtteknek kínált rendezvények is. A programokban minden egyes könyvtáros kiveszi a részét. Talán az egyik legszebb a mozgássérültek és más fogyatékossággal élők könyvtári futárszolgálata, ahol a könyvtárosok személyes kapcsolatba kerülnek olvasóikkal. 
 
Egy kis szünet után az esszéíró pályázat eredményhirdetése következett, amelyet Juhász Zsuzsa értékelt ki.
Juhász Zsuzsa ezt követően felolvasta az Olvass többet! tábor lakóinak kedves üzenetét.
A konferencia a résztvevőkkel való kötetlen beszélgetéssel folytatódott. Majd a kovásznai Kőrösi Csoma Sándor Líceum Diákszínpadának a Karinthy Frigyes: A cirkusz című előadása következett. A darabot Molnár János informatika tanár rendezte.
A konferencia könyvkiállítással is büszkélkedhetett, amelyet a résztvevők megnézhettek, beleolvashattak.

Tömören fogalmazva az olvasás megkedveltetése és szerettetése valóságos missziós munkává nőtte ki magát. A pedagógusok szerepe pedig igen fontos az olvasmány kiválasztásában, az olvasási folyamatok levezetésében, az értő olvasáshoz való eljutásban. A konferencia bővelkedett ezeknek a kritériumoknak a megoldásában.

Köszönet a rendezvény szervezőinek: Juhász Zsuzsának, Molnár Júliánnának és Varga Emesének, valamint a lelkes csapatnak, akik besegítettek, hogy ez a konferencia újra létrejöjjön!


Fotó: Borbé Levente és a Kőrösi Csoma Sándor Líceum diákjai
 

A prezentációm anyaga: https://fenyoszegi.blogspot.com/2021/02/az-elet-meseje.html

A prezentációm képei:  http://konyvtar-adygimi.ddns.net/joomla/images/kovaszna2019/mese.pdf

Borbé Levente,
könyvtáros


Nincsenek megjegyzések:

Kivételes alkotások a Márton Áron Főgimnázium diákjaitól

E tanév kezdetétől a Márton Áron Főgimnázium szépművészeti tantermében lázas munka folyt a beavatott diákok körében. Az újraha...