2020. március 6., péntek

Virágzó költészet


Rupi Kaur népszerű költőnőnek második kötete, A nap és az ő virágai egy egzotikus, inkább női megközelítésből feltárt univerzumot varázsol elénk.

A néha bámulatba ejtő, egyszerű, de mégis tömör mondanivalóval megáldott sorok gazdája Indiából származik. Szikh családban született, jelenleg Kanadában él. Népszerűségét a világháló adta lehetőségeknek is köszönheti.


A kötet a lélek bugyraiban való barangolás. Az élénk, pezsgő, élettel teli eleven szösszenetek, élethelyzetek és történetek rávilágítanak mindennapjaink megélt eseményeire, amelyek nem mindig könnyen elviselhetőek. Ugyanakkor finom, szinte kedves ajánlásaival támpontot ad a békés lét fortélyaira. Máskor könyörtelenül keményen bírál. Rávilágít arra, hogy a csoda bennünk rejtőzik, s valamiképpen elő kell vakarnunk magunkból. Először saját énünkkel kell kibékülnünk, hogy másokat is szeretni tudjunk. Azonban a kapcsolatok sűrűjének titkai nem éppen nyugtatóak, de néha úgy jók, ahogy vannak. Gondolok itt a szerelemre, az élettársi kapcsolatra. Mindez úgy van bemutatva, mint maga az élet: megszületik, mint a decemberi hópillék, és lassan elmúlik, mint a tavaszi hó.

Viszont, ha képesek vagyunk otthonra találni, önmagunkban, környezetünkben, és másokban, jobban megéljük azt az ajándékot, amelyet életnek nevezünk. Mindez olyan természetességgel érdemes lenne lezajoljon, mint a növény magból való szárbaszökkenése, növekedése, bimbózása, és kiteljesedett virágzása. Mert, ha minden a maga rendjén zajlik, az elmúlás titokzatossága megszépít minden egyes történést az utolsó pillanatig.

Bárhogy is csűrjük-csavarjuk a dolgok menetét, mindenre az orvosság a szeretet. A szeretetet méltó ünnepi ruhába öltöztetve érdemes megélni. Ennek elengedhetetlen tartozéka a tiszta őszinteség, személyes élményekkel telítve. Hiszen a megoldás, hogy tudjuk vállalni magunk, a teljességhez vezető út, e két életérzés nélkül aligha lehetséges.


Rupi Kaur költészete az általa készített rajzokkal lesz ép és egész. A nők társadalmi helyzetének tükrén keresztül látjuk jelenünk problémáit, és azoknak megoldásait.

Idézetek a kötetbőlhttps://www.citatum.hu/konyv/A_nap_es_az_o_viragai

Borbé Levente,
könyvtáros

Nincsenek megjegyzések:

Harom-vára túra a IX. E osztállyal

Romok a Harom-várából * * * A csíkszeredai Márton Áron Főgimnázium IX. E osztályos diákjaival és Tankó József angol nyelvtanárr...