2021. január 20., szerda

Harminc esztendeje, 1991. január 24-én hunyt el Bajor Andor

 

Az idei Magyar Kultúra Napjára Bajor Andor erdélyi magyar írót, költőt, humoristát, meseírót, fordítót, valamint könyv- és lapkiadó szerkesztőt választottam.


Bajor Andor műveiben az egyszerű mindennapi élet villanásait tárja elénk. A hétköznapi ember gondjait eleveníti fel, amelyekben magunkra ismerhetünk. Hiszen a cselekvések tengerében saját énünket nem nagyon láthatjuk, de ha kapunk egy ilyen tükröt, és senki előtt nem kell piruljunk, egészen más a hatás. 

 

Ez egy olyan világ, ahol kendőzetlenül láthatjuk társadalmunk baklövéseit, egy kis egészséges humorral ízesítve. A néha már groteszkbe forduló szatírikus történeteivel is könnyedén, barátságos hangvétellel szól hozzánk a közelmúltból. Történetei nemcsak viccesek, hanem elgondolkoztatóak is. Lehetőséget adnak a napi fölösleges cselekvés kiküszöbölésére és a továbblépésre. Bajor Andort olvasni annyit tesz, mint néhány percre megállni és magunkba fordulni.

A gyerekeknek is igen kedves és szórakoztató történeteket ajándékozott, mint a Garázda Karcsi Rokonsága, Egy bátor egér viszontagságai, vagy Mi a manó...

* * *

Az ünnepre kiállítással készültem, amit a diákok második félévi visszatértükkor megtekinthetnek. A kiállításban az író életrajzát követően megtalálható néhány mű, önarcképek, portrék és kötetek.


Kedvcsináló Bajor Andor műveihez

Életrajz – Romániai magyar irodalmi lexikon: http://lexikon.kriterion.ro/szavak/158/

In memorian Bajor Andor (Romániai magyar adás TVR1) - https://www.youtube.com/watch?v=RV2sDYS4vmA

Költők árnyékos oldaláról oldalon - https://sites.google.com/site/koeltokazarnyekosoldalrol/home/bajor-andor

Nem Értem a kurdokat (Háromszék folyóiratból) - https://www.3szek.ro/load/cikk/106614/bajor-andor:-nem-ertem-a-kurdokat

A napsugárban megjelent versek - https://evfordulo.napsugar.ro/napsugar50/kostolo/1957_majus.php


Borbé Levente

dokumentarista könyvtáros

 

Nincsenek megjegyzések:

Májusi évfordulók 2024

40 éve, 1984. május elsején hunyt el Barabás Tibor magyar író és elbeszélő. 30 éve, 1994. május elsején hunyt el Gyöngyössy Imre mag...