2021. január 4., hétfő

ReMeK-e-hírlevél 2021/1. számából

 Vers- és novellaíró pályázat határontúli magyar középiskolás diákoknak

A Guttenberg Pál Népfőiskola és az Orpheusz Kiadó második alkalommal hirdeti meg Csikófogat tehetséggondozó műhelyének vers- és novellaíró pályázatát határontúli magyar középiskolás diákok számára. A legtehetségesebbnek ítélt pályázók részt vehetnek a műhely online kurzusain (szorgalmi időszakban havonta két alkalommal, szombati napokon), valaminta a 2021 augusztusában Magyarországon rendezendő Orpheusz Írótáborban, továbbá (megfelelő mennyiségű és minőségű pályamunka esetén) a legjobb írásokból antológiát jelentetnek meg.

A pályázat során kiválasztott diákok számára minden program térítésmentes. Minden pályázó kategóriánként 1-1 művel jelentkezhet, maximum 4, A/4-es gépelt oldal (12-es betűméret, 1,5-ös sorköz) terjedelemben. A pályázathoz csatolni kell egy rövid, kb. 2 perces bemutatkozó videót.

Beadási határidő: 2021. január 15. A pályaműveket elektronikus úton kérik elküldeni a gpn.palyazat@gmail.com címre.

Eredményhirdetés A magyar széppróza napján, 2021. február 18-án.

Forrás és a felhívás teljes szövege itthttp://szmit.hu/irodalmi-palyazat-hatarom-tuli-magyar-kozepiskolasoknak/

 

Könyvritkasággal bővült a budapesti Hagyományok Háza könyvtára

Háromszázötven éves könyvritkasággal bővült a budapesti Hagyományok Háza könyvtára: Kájoni János Cantionale Catholicum című szöveges egyházi énekgyűjteményének 1676-ban nyomtatott kiadása a csíksomlyói ferences nyomda legelső kiadványának számít – olvasható a Hagyományok Háza 2020. december 21-én az MTI-hez eljuttatott közleményében. Mint írják, Kájoni János több mint három évtizeden át gyűjtötte Erdély-szerte a kötetben szereplő katolikus énekeket. Az imádságoskönyv legelső kiadványa részben latin, de főként magyar nyelvű egyházi énekeket, dicséreteket, zsoltárokat és litániákat tartalmaz.

A nagyon rossz állapotban lévő imádságoskönyv az 1980-as években került a moldvai Csík faluban működő Szilágyi Ferenc katolikus paphoz. A lelkész 1986-ban adta ajándékba az erdélyi táncházmozgalom egyik ismert alakjának, folklórgyűjtőjének, aki megalakulása óta szoros kapcsolatot tart fenn a Hagyományok Házával. Ő évtizedeken át óvta a kötetet, majd úgy döntött, hogy a nagy értékű könyvritkaságot a Hagyományok Házának, mint Kárpát-medencei kiemelt nemzeti kulturális intézménynek ajándékozza. A borító nélküli, szétesett és súlyosan sérült állapotban lévő könyvecskét az ArchivArt Kft. segítségével teljeskörűen restauráltatták. Az immár felújított könyv a járványügyi korlátozások feloldását követően az érdeklődők és a kutatók számára elérhető lesz a Hagyományok Háza könyvtárában – áll az összegzésben.

Forrás: https://www.erdon.ro/kultura/hazai-kultura/konyvritkasaggal-bovult-a-hagyomanyok-haza-konyvtara-3382873/

https://www.magyarkurir.hu/hirek/katolikus-konyvritkasaggal-bovult-hagyomanyok-haza-konyvtara


Fotó: A csíksomlyói FERENCES nyomda és könyvkötő műhely
 című kötetetből (15.old.)

 

Csodás karácsonyi könyvek a Kájoni János Megyei Könyvtárban

Új, kölcsönzésre váró könyvekkel lepte meg 2020 karácsonyára olvasóközönségét a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtár. A kínálatban karácsonyi recepteket tartalmazó vagy történelmi témákat feldolgozó könyvek, továbbá regények és verseskötetek is helyet kaptak. A sok elmaradt könyvtári rendezvény után a könyvtár ezzel az akcióval kedveskedett olvasóinak. Bárki betérhetett, és szabadon kedvére válogathatott a karácsonyi témákat felsorakoztató, különféle műfajú és típusú könyvek közül. A könyvtárhasználatot illetően továbbra is a vírushelyzet kialakulása óta érvényben lévő működési szabályzatot és rendet kell betartani.

"A továbbiakban is ajánljuk az olvasóknak, hogy a könyvtár online katalógusából előzetesen keressék ki a kikölcsönözni kívánt könyvet, és ezt jelezzék a könyvtárnak, hogy amikor bejönnek, a kiszemelt olvasmányok már lehetőleg elő legyenek készítve. Ugyanakkor arra törekszünk, hogy minél gyorsabban kiszolgáljunk bárkit, aki bejön, vagy ha nem tudja pontosan, mit szeretne olvasni, akkor ízléséhez passzoló könyvet ajánlhassunk számára" – mondta el a Hargita Népe napilap újsáígírójának Kuna Ibolya könyvtáros.

Forrás: https://hargitanepe.ro/hu/csodas-karacsonyi-konyvek-1608019399188

 

Járványidőben is az olvasókért

Március óta nem igazán léphettek be az olvasók a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtárba, ez minden bizonnyal kellemetlenül érinti őket és az intézmény alkalmazottjait is, de az elmúlt hónapok alatt számos olyan intézkedés született, amelyek által a jelenlegi helyzetben is kiszolgálják a közönséget, próbálják élővé tenni a kapcsolatot az olvasás iránt érdeklődőkkel. A könyvtárban az elmúlt hónapokban, a december közepi részleges újranyitásig lezajlott tevékenységről Hollanda Andrea, az olvasószolgálat vezetője és Szonda Szabolcs igazgató nyilatkozott.

Májusban ugyan megnyitották a könyvtárat, de a járványügyi intézkedések miatt csupán „kertkönyvtárként” működtek a nyári hónapok alatt, az olvasók csak a könyvtár kiskertjébe, az egyik ablakig mehettek be, nem válogathattak a könyvek között – mesélte Hollanda Andrea, hozzátéve, hogy mióta vörös forgatókönyv alá került a város, csak telefonos vagy e-mail-es egyeztetés után lehet könyvet, CD-ket, DVD-ket kölcsönözni.

Emellett konkrét címeket vagy csupán témát, olvasmánytípust kérhetnek előzetesen az olvasók, ez egy kicsit körülményesebb kiszolgálást jelent, mert ilyenkor ajánlani kell, utána kell nézni, hogy mit nem olvasott még az illető, ezek közül mi van jelenleg bent, és végül időpontot kell egyeztetni.

Újabban minden beiratkozott olvasó bejelentkezhet saját online könyvtári fiókjába, ahol félre tud tenni magának könyveket. A könyvtárosok erről értesítést kapnak, utána kezdődhet az egyeztetés, hogy mikor tud jönni az illető a számára előkészített könyvekért, ez azért is szükséges, mert az ablaknál csupán átveszik-átadják a könyvcsomagokat. Igyekeznek úgy beosztani az olvasókat, hogy azok egymással se találkozhassanak, amikor a könyvtárhoz érkeznek. A saját könyvtári fiókhoz való hozzáférésnél a belépő száma a felhasználónév, amely mellé igényelni kell egy jelszót a könyvtártól, ez utólag megváltoztatható. Így bármikor megnézheti az olvasó, hogy mi van nála, az mikor jár le, mi volt nála régebb, előjegyeztethet magának könyveket, kétszer meg is hosszabbíthatja a visszaszolgáltatási dátumot, ha más nem igényelte az illető könyvet. A visszahozott kiadványok két hétre karanténba kerülnek, csak utána kaphatja meg ezeket a következő olvasó.

Az online szervezőmunka rengeteg időt és energiát igényel, többet, mint a megszokott könyvtári tevékenység, ezen kívül több vetélkedő, olvasójáték is zajlott az utóbbi időszakban, mint például a negyedikeseknek szervezett Mesevetélkedő, valamint az 5–8. osztályosoknak immár negyedik alkalommal szervezett Könyvkaland, amelyek végén online kreatív feladatokat kellett megoldaniuk a résztvevőknek, akik értékes könyvajándékokat nyerhettek. Ez is sok munkatársat foglalkoztat, mert sok könyvet kell elolvasni, ezekről feladatlapokat készíteni, szervezni, menedzselni a csapatokat, kijavítani a dolgozatokat, zsűrizni stb. Nagyon sok új könyvet vásároltak az utóbbi időszakban, tehát az olvasószolgálat könyvtárosai mellett a feldolgozó részleg is el van látva munkával. Két éve kezdték el a Megyei tükör repertorizálását, cikkadatbázis készül az egykori lapról, amit ugyancsak több kolléga végez. Ha a helyzet úgy hozza, otthonról is dolgozhatnak a könyvtárosok, mert olyan integrált számítógépes rendszert használnak, amely akárhonnan biztonságosan kezelhető. Pár hete alacsonyabb új polcokat szereztek be a gyermekkönyvtárba, gyermekeknek könnyebben áttekinthetők, jelenleg is zajlik a könyvállomány átrendezése ezen a részlegen. Mindezek mellett igyekeznek az online térben is jelen lenni, működtetik a kamaszok könyvklubját, illetve a fiókkönyvtárban zajló Nevesincs gyermekfoglalkozást.

Szonda Szabolcs elmondta, mióta a rendezvények kimaradtak, fokozottan adminisztrációs teendőkkel foglalkozik, legutóbb azzal is, hogy gördülékenyen haladjanak az épület lábazatának felújítási munkálatai. Mint kifejtette, nehéz az időjárásnak és a számos különböző előírásnak is megfelelni ilyen szempontból, de érdemes ahhoz, hogy a felújított lábazat történelmileg és funkcionálisan is megfelelő legyen. Egy A kategóriás műemlék épület esetében bizonyos helyeken speciális anyagokat kell használni, amelyek alkalmazása olykor nem egyszerű feladat.

Forrás: https://www.3szek.ro/load/cikk/137654/jarvanyidoben-is-az-olvasokert

A felújított épületlábazatról fotók itt láthatók: https://www.facebook.com/bodpeterlibrary/posts/3673851059319701


Angyalvárás a székelyudvarhelyi könyvtárban

Angyalváró karácsonyi foglalkozásra várták a gyermekeket, kísérőikkel, a székelyudvarhelyi városi könyvtárba 2020. december 24-én, a járványügyi szabályozások szigorú betartása mellett. A könyvtár Facebook-oldalán közzétett bejegyzés szerint az esemény délután 4 órakor kezdődött, a programkínálatban szerepelt meseolvasás a játszóházban, mesefilmvetítés a látvány- és hangzóanyag részlegen, illetve kifestőzhettek is a kicsik a minikonferencia-teremben.

Forrás: https://szekelyhon.ro/aktualis/angyalvaras-a-szekelyudvarhelyi-konyvtarban

 

Kultúrafogyasztás: többen olvastak rendszeresen a pandémia alatt Romániában

Nőtt a rendszeresen olvasók, zenehallgatók és internetezők aránya Romániában a járvány időszakában, derül ki a Kulturális Kutatási és Képzési Intézet (INCFC) 2020-as felmérésének részleges eredményéből. A Kulturális Kutatási és Képzési Intézet (INCFC) országos felmérése a 18 év feletti, városi és vidéki lakosság körében, 1000 fős mintán készült két részletben, 2020 nyarán és őszén. Most az első rész eredményeit tették közzé:

https://culturadatainteractiv.ro/tendinte-ale-consumului-cultural-in-pandemie/

Ezek összevethetőek a 2019-es évre vonatkozó kulturális barométer adataival:

https://culturadatainteractiv.ro/barometrul-de-consum-cultural-2019/

A felmérés résztvevőitől egyrészt az elmúlt fél év kultúrafogyasztási szokásaira kérdeztek rá, másrészt arra, hogy a következő hat hónapban mit fogyasztanának, figyelembe véve a járványhelyzetet is. Mint kiderült, a nyáron megkérdezettek 88 százaléka hallgatott zenét az azt megelőző hat hónapban, ebből 54 százalék naponta. 2019-ben 74 százalék volt a zenét hallgatók aránya. Míg 2019-ben 22 százalék vett kézbe naponta vagy hetente könyvet, a 2020-as felmérés szerint a megkérdezettek 36 százaléka.

Forrás és teljes cikk itthttps://www.maszol.ro/index.php/kultura/135841-kulturafogyasztas-tobben-olvastak-rendszeresen-a-pandemia-alatt-romaniaban

 

Kányádi Sándor-emlékházat alakítanának ki Nagygalambfalván

Megvásárolta Hargita Megye Tanácsa a Kányádi Sándor szülőháza szomszédságában álló ingatlanokat és telket Nagygalambfalván. A tervek szerint a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközponttal közösen emlékházat, valamint kulturális központot alakítanának ki. A szülőház közelében levő, az 1800-as években épült régi falusi faházhoz 37 áras telek tartozik, amely végéből rálátás van a Kossuth-díjas költő sírjára. A tervek szerint irodalmi szakköröknek, kézműves táboroknak, alkotóhelyiségeknek és irodalmi kávézónak is helyet biztosítanának a megvásárolt ingatlanban. Bartalis Izabella, a forrásközpont vezetője szerint ezzel lehetőséget biztosítanának a helybeli és a megyében élő művészeknek a találkozásra, közös munkára.

Forráshttps://www.maszol.ro/index.php/kultura/135840-kanyadi-sandor-emlekhazat-alakitananak-ki-nagygalambfalvan

 

Könyv Moyses Márton életéről

A Háromszék napilap gondozásában jelent meg Hegedűs Imre János Az ötödik kerék című regénye.

A nagyajtai születésű Moyses Márton életének regényes feldolgozása annak a fiatal tehetségnek állít emléket, akinek tragikus sorsát a legsötétebb diktatúra idején a szabadság iránti vágy, elkötelezettség és cselekedet határozta meg. A lapban sorozatban is közölt életrajzi regény a szűkebb pátriájában is meglehetősen kevéssé ismert, fél évszázada tűzhalált halt fiatalember megrázó sorsát követi diákéveitől az önként vállalt mártíromságig. A borító és a kötetet illusztráló grafikák Péter Alpár képzőművész munkáját dicsérik.

Forrás: https://www.3szek.ro/load/cikk/137696/moyses-marton-elete-es-tuzhalala-megjelent


Erdélyi erőtér – az Erdélyi Szépmíves Céh és az Erdélyi Helikon története

Az Erdélyi Szépmíves Céh és az Erdélyi Helikon történetét bemutató kötet jelent meg 2020 decemberében. Az erdélyi irodalom és művelődéstörténet meghatározóan fontos 20. századi részével foglalkozó munka témája miatt érdeklődésre tarthat számot. Ízelítőként a kötet előszavából, a szerző, Sas Péter irodalom- és művelődéstörténész honlapjáról:

’Az Erdélyi Szépmíves Céh, az Erdélyi Helikon folyóirat és a marosvécsi Erdélyi Helikon írói munkaközösség a legtöbbet emlegetett és talán a legismertebb fejezete a 20. századi erdélyi magyar irodalomtörténetnek. Akkor mi célt szolgálhat az ebben a témában most frissen megjelent újabb kiadvány? – kérdezhetnénk.

A válasz kiindulópontját a vécsi Helikon alapító mecénása, Kemény János testamentumos kijelentése adhatja meg. ‘A Helikon megszületésének nem annyira a romantikus oldalával kéne foglalkozni, hanem a valóság, a realitáshoz közelebb álló részével.’

Az Erdélyi Szépmíves Céh számozott, bibliofil és egyúttal magával ragadó, olvasmányos kiadványai, a betűtengert feloldó lenyűgöző illusztrációival, névre szóló ex libriseivel minden könyvszerető olvasót azok megszerzésére csábítottak. A kiválóan megszerkesztett Erdélyi Helikon lapszámai hasonló tulajdonságaik miatt nagyon hamar azokat megbecsülő tulajdonosaikhoz kerültek. A híradásokban bemutatott marosvécsi írótalálkozók lapokban olvasható szöveges leírása és a csodálatos környezet, az ódon kastély fényképei láttán nagyon sokan szívesen cseréltek volna az oda meghívott íróművészekkel.’

Forrás és teljes cikk itthttps://www.e-nepujsag.ro/articles/az-erdelyi-szepmives-ceh-es-az-erdelyi-helikon-toertenete


Otthontól fűtött tél – bemutatták a Bagossy Brothers Company könyvét

A Szent Miklós Napokon online mutatták be 2020 december 4-én a Bagossy Brothers Company együttes nemrég megjelent könyvét. Az Otthontól fűtött tél – Tájak, ízek, Bagossy című kötet létrejöttében sokan közreműködtek, ők mind jelen voltak a könyvbemutatón, és megosztottak néhány részletet abból, mi is található a kiadványban. A könyv ötletgazdája a Bagossy Brothers Company menedzsere, Szalai Attila volt, aki egy évvel ezelőtt egy karácsonyi vásáron látott egy téli szakácskönyvet, és felmerült benne, hogy mivel a zenekar tagjai olyan vidékről származnak, ahol nagyon karakteres a hosszú és hideg tél, jó lenne ebből kiindulva kiadni egy kötetet – mesélte Tatár Ata, a könyvbemutató moderátorának, Horváth Gábornak, a Mix FM Rádió munkatársának kérdéseire válaszolva. Úgy gondolták, hogy a jellegzetes, népi hagyományok, a gyergyói konyha különlegessége és az együttes tagjainak történetei egybegyúrva egy rendhagyó könyvet adnának ki. A gyergyói téli tájakat Tatár Ata, az ételeket Szász Adorján fotózta, a rövid, csattanós történeteket pedig Bíró Barbara jegyezte le, miután a zenekar minden tagjával kötetlenül elbeszélgetett.

Forrás: https://szekelyhon.ro/aktualis/otthontol-futott-tel-n-bemutattak-a-bagossy-brothers-company-nemreg-megjelent-konyvet


Természetterápiás füves naptár 2021

Borbé Levente, a csíkszeredai Márton Áron Főgimnázium könyvtárosa biblioterápiás naptárt állított össze 2021-re. Az ebben megfogalmazott gondolatainak minden sora egy-egy nyitott könyv, egy kis útikalauz a lélek bugyraiba. Az emberi és az anyatermészet misztikus találkozását idézi fel az évszakok forgatagában. Írásainak rostálása során igyekezett egy derűlátóbb világot bemutatni, ahol az ember nem egyetlen, hanem része az őt körülölelő világnak. Ennek az elgondolásnak alapköve pedig a lelki építkezés és a mindennapi boldogulás.

A naptár megtalálható a facebook-os könyvtárosi oldalakon power point formátumban, és simán bemutatva a Székelyföldi Iskolai Könyvtárosok blog vonatkozó bejegyzésében.

Forráshttp://szekelyiskkonyvtaros.blogspot.com/2020/12/termeszetterapias-fuves-naptaram-2021-re.html

 

Januártól nem kell jogdíjat fizetni Bánffy Erdély-trilógiájának felhasználásáért

2021. január elsejétől szabadon felhasználhatóvá váltak a hetven éve elhunyt szerzők művei. Köztük van Orwell 1984 és Állatfarm című világhírű műve, Burroughs Tarzan-regényei, G. B. Shaw drámái, Kurt Weill Koldusoperája és Bánffy Miklós Erdélyi történet-trilógiája.

A szerzői jogi védettség ez év utolsó napján minden olyan alkotás esetében megszűnik, amelynek utolsó élő szerzője 1950-ben hunyt el. Ez azt jelenti, hogy most már mindenkinek joga van a korábban védett szellemi termékek – zenék, filmek, könyvek – felhasználására, újrapublikálására – közölte az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület az MTI-vel.

Forráshttps://kronikaonline.ro/kultura/januartol-nem-kell-jogdijat-fizetni-banffy-erdely-trilogiajanak-felhasznalasakor


Ettől a lapszámtól kezdve, saját döntéséből, személyes és szakmai elfoglaltságai miatt, Bákai Magdolna nem vállal szerepet tovább a szerkesztőség munkájában. Elismeréssel köszönjük másfél évtizedes, áldozatos hozzájárulását hírlevelünk ötletgazdai elindításához, működtetéséhez, fenntartásához, szerkesztéséhez, és kívánunk neki erőt, egészséget, elégtételeket, minden jót!

 

Szerkesztők:

Borbé Levente (Márton Áron Főgimnázium, Csíkszereda, könyvtáros), borbelevi@yahoo.fr

Kelemen Katalin (Kájoni János Megyei Könyvtár, Csíkszereda, könyvtáros), kelemen.katalin@yahoo.co.uk

Kovács Eszter (Központi Egyetemi Könyvtár, Kolozsvár, könyvtáros), kovacseszti@yahoo.com

Tóth-Wagner Anikó (Bod Péter Megyei Könyvtár, Sepsiszentgyörgy, könyvtáros), twsa@freemail.hu

Olvasószerkesztő: Szonda Szabolcs (Bod Péter Megyei Könyvtár, Sepsiszentgyörgy, igazgató), szonda_szabolcs@kmkt.ro

Technikai szerkesztő: Krecht Alpár-László (Bod Péter Megyei Könyvtár, Sepsiszentgyörgy), alpar@krecht.ro

 

E lapszám felelős szerkesztői: Kelemen Katalin és Borbé Levente.

 

A hírlevél változatlan formában szabadon terjeszthető. Megrendelhető a remekehirlevel@gmail.com címen.




Nincsenek megjegyzések:

Májusi évfordulók 2024

40 éve, 1984. május elsején hunyt el Barabás Tibor magyar író és elbeszélő. 30 éve, 1994. május elsején hunyt el Gyöngyössy Imre mag...