2021. április 24., szombat

Shona Innes lélekkalauzai

 Shona Ines ausztrál klinikai pszichológus. Már kis korában nagy barátságba volt könyvekkel. Valószínű ezért választotta az egyszerűnek látszó, de mégis bonyolulttá válható élethelyzetek kötetben való bemutatását.

Ezek a kis lélekkalauzok felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt hasznos. Azonban célszerű, ha a történetet először a felnőtt böngészi el. Ezt követően, amikor gondolatai segítségével átrágta az olvasottakat, hívja gyermekét az élményátadásra.

A szülők, a nagyszülők, és a testvérek általi olvasmánybemutató, egyben beavatás is lehet a kisebb lurkók életében. Úgy gondolom, a mesés élet dolgainak olvasása közben érdemes szüneteket tartani, és bele lehet lopni valami sajátosat. Hasonló élethelyzetek mesélését, amelyek a gyerekkel is megestek. Ily módon a könyvecske elolvasása után, még egy kicsit beszélgetve, akár létrehozhatjuk a „saját élménykönyvünket”.


Shona Innes olvasmányait Agócs Írisz rajzai teszik még barátságosabbá.


Két kötet az öt közül


Az általam ismert köteteket az élet adta helyzetek fontossága szerint sorolom fel. Természetesen, a sorrendet fellehet forgatni, hiszen a körülmények mindenhol más és más szempontok alapján érvényesülhetnek.


Az élet olyan, mint a szél

A mai járványhelyzetben az emberekben kialakult szorongás feldolgozását segítheti. Ugyanakkor segít megérteni az elmúlással kapcsolatos, felvetődő kérdéseket. A gyász pedig érthetőbbé válik, s nem lesz annyira nyomasztó, ha valaki a családból, vagy az ismerősök közül már eltávozott az élők sorából.


A család olyan, mint a süti

A családok változatosságát tálalja elénk. Hogy számtalan család létezik, és egyik sem ugyanaz, mint a másik. Viszont mindannyian hasonlítanak abban egymásra, hogy csak együtt lehet a mindennapi dolgokat megoldani. A család elsősorban biztonságot kellene, hogy nyújtson.


A barátság olyan, mint a mérleghinta

A barátság ritka szép dolog. Önzetlen, és nem kér cserébe semmit. Bizony, van úgy, hogy ellentét, vita alakul ki. Valljuk be, legtöbbször a félreértések végett. A problémák megértéséhez nem árt, ha mérlegeljük a történteket. Az ifjoncokkal ezáltal könnyebb azt megértetni, hogy semmi sem megy zökkenőmentesen.


Az internet olyan, mint a pocsolya

Igencsak erős feladat a gyereknek olyan világgal megismerkedniük, ahol könnyen navigálhatnak, de nem érzik a vele járó veszélyeket. Ezzel a helyzettel csak úgy tudnak megbirkózni, ha segítséget kérnek/kapnak a szülőktől, vagy pedagógusoktól, akik eligazítják a világháló adta végeérhetetlennek tűnő rengetegében. Viszont van, amikor nem ezt teszik.

A szülőknek is egyfajta lehetőséget ad arra ez a mesés útmutató, hogy miként ügyeljenek gyerkőcükre az internetezés világában.


A játszótér olyan, mint a dzsungel

Kiváló teret biztosít a kalandra, a felfedésre, és a fantázia megmozgatására. Viszont a gyerekek természete váltakozó. Ezért a megélt élmények sem egyformák. A lényeg, hogy ebben a különös forgatagban jól érezze magát a kisded. Érdemes odafigyelni saját játszókörnyezetére, és a gyerekekkel való viszonyára. Hiszen ez a tér egy gyakorló hely számukra, ahol bizonyos élethelyzetek vannak eljátszva, az ismerkedéstől az együttműködésig.

Borbé Levente







Nincsenek megjegyzések:

ReMeK-e-hírlevél 2024/5. számából

Beavatás: néprajzi pályázat középiskolásoknak: Iskolai legendák – legendás iskolák A kolozsvári  Babeș –Bolyai Tudományegyetem Magyar Népr...