2021. október 2., szombat

A Magyar Népmese napjáról a székelyföldi iskolai könyvtárakban

Székelyföldön a Magyar Népmese Napján alig akadt olyan óvoda, általános iskola, amihez még a líceumok is csatlakoztak, ahol ne ünnepelték volna meg ezt a remek ünnepet. Zömében Benedek Elek mesemondó tiszteletére az ő mesegyűjteményéből válogattak. Természetesen nemcsak felolvastak, hanem, hallgattak és néztek is népmeséket. Voltak iskolák, akik mesemondókat is sikerült meghívni.

* * * * *

Kis ízelítő a székelyföldi iskolai könyvtárak „mesés” programjaiból


A sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégiumban a Magyar Népmese Napján az idén is megemlékeztek a 162 éve született mesemondónkról, Benedek Elekről. Ebből az alkalomból több osztály ellátogatott a kicsi könyvtárba, ahol mesét hallgattak, rajzoltak, játszódtak. A II. A osztály diákjai abban a szerencsében részesültek, hogy a Domokos Géza könyvtár olvasótermében ülve megismerkedhettek Elek apó egyik ükunokájával, Bíró Borókával, akivel virtuális sétán vehettek részt a kisbaconi Benedek Elek Emlékház kertjében. Boróka sokat mesélt Elek apóról és nagyon kedvesen válaszolgatott a feltett kérdésekre. Egy igazi élményben volt részük!

Miután elbúcsúztak Borókától, a könyvtárosnő felolvasta a Három kívánság c. mesét, majd néhányan dramatizáltak belőle bizonyos részleteket.


Benedek Elek születésének napját a Mikes Kelemen Elméleti Líceum diákjai a könyvtárban ünnepelték meg. Náluk ez az ünnepség egy hétig tartott, ezzel is jelezvén, hogy a nagy meseíró a földink.

Mivel a népmesék napjáról van szó, a könyvtáros nem mesét olvasott, hanem ő maga volt a mesemondó, felhasználván Benedek Elek népmeséinek elemeit, a résztvevők segítségével alakítva azokat.


A székelyudvarhelyi Móra Ferenc Általános Iskolában a Magyar Népmese napja a ,,Mesepárnán, mesék szárnyán’’ nevet kapta. Barabás Zója könyvtáros kényelmes ülőalkalmatosságot hozott létre hallgatóinak az iskolai könyvtárban. Ő maga Benedek Elek mesegyűjteményéből válogatva olvasott fel néhányat. A hallgatók igencsak élvezték ezt a varázslatos kalandot.


A csíkszeredai Márton Áron Főgimnázium könyvtárosa virtuális kalandra csábította a diákokat. A gimnázium diákjai már az általános iskolákban ismerték a népmeséket. Feladatuk az volt, hogy válasszák ki a legérdekesebbeket közülük. Győzött a becsületesség, a fineszesség (agyafúrtság) és a szerelem.


Forrás: A szerzőtől. B.L.

Összeállította: Borbé Leventekönyvtáros



Nincsenek megjegyzések:

Májusi évfordulók 2024

40 éve, 1984. május elsején hunyt el Barabás Tibor magyar író és elbeszélő. 30 éve, 1994. május elsején hunyt el Gyöngyössy Imre mag...