2021. október 13., szerda

Online szakmai értekezlet az erdélyi magyar iskolai könyvtárosoknak

2021. október tizenegyedikén, hétfőn, 13 órai kezdettel, tekintettel a járványhelyzetre, az erdélyi magyar iskolai könyvtárosok online szakmai értekezletet tartottak.

Rövid üdvözlő beszéd után Kiss László, a sepsiszentgyörgyi Mikes Kelemen Elméleti Líceum könyvtárosa beszélt az Iskolai Könyvtárak Nemzetközi Hónapjáról, a nemzetközi iskolai könyvtárak kapcsolatáról. Most éppen egy szlovéniai iskolával vette fel a kapcsolatot. Már folyik is vélük a könyvjelző csere... Továbbá, a nemrég megtartott Magyar Népmese Napja tevékenységének egy részét felhasználva folytatta októberben is a népmesével kapcsolatos programokat.

Tőle a szót Egyed Daniela, a csíkszeredai Nagy István Művészeti Líceum könyvtárosa vette át. A múlt tanévi online tevékenységének beszámolójával indított, majd kitért e tanéveleji munkáira is. Ugyanúgy, mint előző tanévekben, folytatódott azoknak a műveknek a bemutatása, amelyeket a diákok adnak elő. Részt vesz a tanárkollégáival együtt az Erasmus projektben. Kollégáinak ugyanakkor felhívta a figyelmét a könyvtárakat érintő pályázatokra, amelyet majd elküld az érdekelteknek. Elmondta, hogy a téma választása egy tevékenységre korosztályfüggő, valamint könnyebb osztályon belül dolgozni, még csoportbontás esetében is.

Ezt követően Dunkler Réka, a székelyudvarhelyi Bethlen Gábor Általános Iskola könyvtárosa a könyvtár költöztetés bonyodalmait ismertette a kollégákkal. Sajnos nem kerülhették el az így már elhúzódó felújítást. Ő a tevékenységeit ezúttal az osztályokban bonyolította le. Főleg olvasásnépszerűsítő programokat szervezett. De továbbra is maradtak a drámapedagógiával kapcsolatos projektek, és a diákokkal közös könyvismertetők.

Borbé Levente, a csíkszeredai Márton Áron Főgimnázium könyvtárosa összefoglalta az elmúl tanév munkásságának eseményeit: az általa levezetett továbbképzőket, biblioterápiai foglalkozásokat, a könyvtár és iskolatörténeti, olvasásnépszerűsítő (rendkívüli magyar órák keretén belül, felolvasó maraton), valamint könyvtárismereti foglalkozásokat. Azt is kiemelte, habár az online tevékenység nem annyira hatékony, mint fizikai jelenléttel, de mégis érdemes véle foglalkozni. A diákok nemcsak igénylik, hanem szeretik is.

Kovács Edit, a csíkszeredai Joannes Kájoni szakközépiskola könyvtárosa a pályázatokról mesélt. Többek között a CarteTECA pályázatról, amelyet a Libris.ro és Salvați Copiii Szervezet hirdetett meg első alkalommal 2019-ben. Ő is szívesen továbbküldi a pályázat (ok) elérhetőségeit.


*

Sorra kerültek a járvány alatt kialakult nehézségek megoldására vonatkozó beszélgetések. Itt a könyvtárosok a nem könyvtárosi tevékenységekkel azonos teendőkkel való leterhelése, hanem az online problémák kiküszöbölésére való gyógyír megtalálása volt a cél. Természetesen nem lehet mindent orvosolni, de néhány jó ötlettel lehet javítani a helyzeten. Például az igazgatónak, és főleg az irodalomszakos kollégáknak felmutatott munkák eredménye, a tevékenységek szülők általi pozitív visszajelzése.

*

Végül, de nem utolsósorban lényeges megemlíteni azt, hogy akik nem tudtak bejelentkezni a megbeszélésre, más lehetőségeket igénybe véve (mesengeren, e-mail-en, valamint gyűlés végén), telefonon keresztül érdeklődhettek a kollégáktól. Így tájékoztatást kaptak az eseményről a résztvevő könyvtárosoktól.

Résztvevők névsora:

  • Borbé Levente Márton Áron Főgimnázium, Csíkszereda

  • Bölöny Melinda – Nagy Imre Általános Iskola, Csíkszereda

  • Dánél Hajnalka – Petőfi Sándor Általános Iskola, Csíkszereda

  • Dunkler Réka Kinga – Bethlen Gábor Általános Iskola, Székelyudvarhely

  • Egyed Daniela – Nagy István Művészeti Líceum, Csíkszereda

  • Forreiter Csilla Székely Mikó Kollégium, Sepsiszentgyörgy

  • Gábor Emilia Mártonffy György Általános Iskola, Csíkkarcfalva

  • Gábor Tünde Anikó – Árpád-házi Szent Erzsébet Római Katolikus Líceum, Gyimesfelsőlok

  • Haba-Gagyi Melinda Dr. P. Boros Fortunát Középiskola, Zetelaka

  • Hatos Melinda Orbán Balázs Gimnázium, Székelykeresztúr

  • Kántor Ágnes Petőfi Sándor Általános Iskola, Székelykeresztúr

  • Kiss Károly Plugor Sándor Művészeti Líceum, Sepsiszentgyörgy

  • Kiss László Mikes Kelemen Elméleti Líceum, Sepsiszentgyörgy

  • Lukács Dalma – Bethlen Gábor Általános Iskola, Székelyudvarhely

  • Kovács Edit Joannes Kájoni Szakközépiskola, Csíkszereda

  • Marossy Enikő – Székelyudvarhely, Bányai János Szakközépiskola

  • Mákszem Olga Nicolae Colan Általános Iskola, Sepsiszentgyörgy

  • Simó Ildikó Mártonffi János Általános Iskola, Szentegyháza

  • Varga Emese Kőrösi Csoma Sándor Líceum, Kovászna

Beszámoló, és a megbeszélés szervezője: Borbé Levente,

a csíkszeredai Márton Áron Főgimnázium könyvtárosa

Fotó: Dánél Hajnalka, Borbé Levente


Nincsenek megjegyzések:

Kelemen Katalin könyvtárosi munkássága

  A 2000-es esztendők Hargita Megyei Könyvtárának lelkes csapatát gimnáziumi iskolai könyvtároskodásom kezdetén megismertem. Az idő telik, s...