2021. október 28., csütörtök

Amit az ősz adott nekem II.

 

Őszi színek

Új tanév, új biblioterápiai foglalkozás. Mint az elmúlt tanévben, az idén is igyekeztem olyan foglalkozást összehozni a IX-XII. diákoknak, amelyek kevésbé függnek a járványügyi szabályoktól.

Sétáló

A téma továbbra is az ŐSZ maradt. A megoldás most könnyedébb volt, hiszen a biblioterápiai foglalkozások Orbán Edina és Markó Ilona magyar nyelv és irodalom szakos tanárok segítségével zajlottak. A megbeszélés alapján magyar nyelvű szerzők műveiből választhattak kedvükre a diákok egy-egy költeményt. Erről a költeményről írhatták le érzésüket, benyomásaikat, gondolataikat, hogy mit jelent számukra ez az évszak. Így a diákokat nemcsak tankönyvezésekkor és a folyóson lehetett elcsípni...

Főszerepben

A diákok az idén kimondottan csak költeményekkel foglalkoztak. Voltak, akik a megzenésített költeményeknél maradtak, amelyekre a világháló segítségével találtak rá.

Nagy ölelés

A diákok igencsak rezonáltak a jelenlegi járványhelyzettel. Beszámolóikban gyakran feltűnt a magány gondolata. Pillanatok alatt felpörgették a szürke hétköznapok egyhangúságát, erősítve azt természeti jelenségek megjelenítésével, mint: borús égbolt, hűvös idő, eső, szél, sár, és az ezzel járó rideg érzés. Az elmúlás gondolata pedig ott van mindenütt, teljesen átitatja az egész világot. Mintha nem maradna más, mint a didergő, remegő fák nyikorgása, a falevelek hullásában táncoló hiányérzet az életteli megélések után.

A megfáradt lombhullás

Minthogy a folytonos változásban élünk, a diákok a reménybe kapaszkodva élik át az ősz hangulatát. Attól eltekintve, hogy nem igazán jött be valamennyiüknek az ősz, mint évszak, többségükben érdekes gondolatok születtek. A csíki ősz varázsát, az iskolakezdést is megtalálták a kiválasztott sorokban. Egy részüknek a gyerekkort idézte fel, a színes levél gyűjtögetéssel együtt. Másokban az ősz változó szépségét idézte fel.

Bekopogott az ősz a gimnázium udvarán

A diákok többsége a reményen túl felfedezte ebben az évszakban a derűt is. Természetesen nem felejtve el, hogy az ősz a mulandóság egyik jelképe. Így a szép gondolatokat összesűrítve igyekeztem egy megfelelő tartalmat elmélkedéseikből összehozni:

A nyártól való búcsú után egyre gyorsabban változik a természet, s ezt a lombhullató fák látványosan mutatják be. Szinte észrevétlen, és naponta más színekben pompáznak. Valahogy az emberben előcsalogatja az élet körforgásának gondolatát, a reményt, hogy nincs vége semminek, mert magával ragad „az örök körforgás”. De addig is, amíg körülöttünk történnek a szinte misztikus töltettel ránk zúduló események, mi lelkiekben megpihenhetünk. Kell hagyni, hogy séta közben, főleg napos időben, magával ragadjon az ősz illata, a fák csodás lombozata, a szellőknek köszönhető falevelekkel való pajkos játék. Így a remény is megszépül, s az ígéretből jóság és szépség sugárzik. Úgy érezzük, hogy a fákat nem érdemes zavarni. Hadd pihenjen az erdő, a mező, a liget, és természetesen egy kicsit a mi lelkünk is. Kellemes emlékeink pedig biztatásként szolgáljanak a jövőre nézve, hiszen, ahogy már említve volt, a magunkba tekintés egy új kezdet, akár a fagyos tél utáni kikelet.


Izzik a galagonya

Költők, írók munkái, akik többször szóba jöttek: Ady Endre, Áprily Lajos, Aranyosi Ervin, Csanádi Imre, Csokonai Vitéz Mihály, Dsida Jenő, Hárs László, Heltai Jenő, József Attila, Jung Károly, Kányádi Sándor, Kosztolányi Dezső, Mentovics Éva, Móra Ferenc, Nádor Tamás, Nemes Nagy Ágnes, Petőfi Sándor, Pilinszky János, Poór Edit, Radnóti Miklós, Reményik Sándor, Szabó Lőrinc, Szilágyi Domokos, Tokaji Márton, Tóth Ágnes, Was Albert, Weöres Sándor, Zelk Zoltán,

Integető

Leggyakrabban választott költemények:

Ady Endre – Párisban járt az ősz

Áprily Lajos – Szeptemberi fák

Dsida Jenő – Őszi sétatéren

Heltai Jenő - Ősz

Kányádi Sándor – Jön az ősz

Kányádi Sándor – Valami készül

Kosztolányi Dezső – Őszi reggeli

Mentovics Éva – Őszi rekviem

Petőfi Sándor – Itt van az ősz, itt van újra

Petőfi Sándor – Szeptember végén

Nemes Nagy Ágnes – Október

Pilinszky János – Őszi vázlat

Szabó Lőrinc – Ősz az Adrián

Szilágy Domokos - Ősz

Búcsúzó

Külön köszönet illeti Szász Alpár XII. E osztályos tanulót aki ebből az alkalomból két verset is írt. A költeményei címe – Őszi lélek, és az Ősz

A programban közel száz diák vett részt.

A diákok őszi "vershullása"

Beszámoló és fényképek: Borbé Levente,

a csíkszeredai Márton Áron Főgimnázium könyvtárosa


Nincsenek megjegyzések:

Májusi évfordulók 2024

40 éve, 1984. május elsején hunyt el Barabás Tibor magyar író és elbeszélő. 30 éve, 1994. május elsején hunyt el Gyöngyössy Imre mag...