2022. január 6., csütörtök

Kőrösi Csoma Sándor csodás históriája

180 esztendeje távozott az árnyékvilágunkból Kőrösi Csoma Sándor, a híres székely-magyar utazó, orientalista, nyelvész, tibetológia megalapítója, bódhiszattva, és végül de nem utolsósorban a magyarok őshazájának kutatója.

* * *

Nem is láthatott jobbkor napvilágot a róla szóló mesés prózakötet, mint e nagy évforduló előtt. A könyv Molnár Vilmos csíkszeredai író, költő és szerkesztő alkotása. A Kőrösi Csoma Sándor csodálatos cselekedetei - Rendhagyó legendáriuma a világhírű székely utazásába nyújt betekintést, mégpedig olymódon, hogy az evilági kalandjain túl folytatódik a másvilágon is. Sőt, még éltében találkozik az Istennel. A mesés elemekkel átszőtt történeteknek mégis van hitelessége, mivel Kőrösi Csoma Sándor földi útjai, állomásai megyegyeznek az elénk tárt csodás históriákkal. Olyan, mintha Kőrösi Csoma Sándor ködbe burkolódzó, nem tisztázott kalandjaira imigyen derítene fényt.

Molnár Vilmos kötete


No, persze a történetek szerepe egészen más, főleg ha egy ilyen legendás alakról van szó. Molnár Vilmos Kőrösi Csoma Sándor ismert életútjához saját képzeletvilágát tette hozzá. Megtarkította székelyes, ezen belül csíkias hangulatú csodás részekkel is. Eme elemekkel cifrítva, még elevenebbé válik előttünk a történet. Szinte olyan, mintha mi olvasók is részesei lennénk a hős kalandjának. A böngésző előtt feltárt univerzum láthatólag elérhetetlen. Mert a fantáziában született cselekménysorozatok nem a világból valók, éppen ezért a megoldásokat Kőrösi Csoma Sándorra lehet hagyni. Legendás merészsége, fineszessége tiszteletet parancsol.

* *

Az életteli történetek tükrözik az egészséges és csavaros székely észjárást. Ugyanakkor a pörgős események át vannak itatva humorral.


Kőrösi Csoma Sándor munkájáról és tevékenységéről  szóló kötetek

A mesés életutat érdemes olvasnia a család apraja-nagyjának, hiszen minden korosztály megtalálja a történetekben a nekivalót. Úgy vélem, ettől szép az élet, hogy vannak mesék, van képzelőerőnk, hogy köntösbe tudjuk bújtatni a valóságot. Azt a valóságot, amelyet ki-ki a saját szemével másként lát és magyaráz.

Ugyanakkor a kedves olvasót arra ösztönzi, hogy utánanézzen Kőrösi Csoma Sándor életének.

*

Remek anyag az olvasókörök számára, tulajdonképpen ösztönző lehet betekintést nyerni Kőrösi Csoma Sándor életébe. Őróla aztán van mit mesélni.

Biblioterápiás berkekben is igen jó olvasmány lehet, hiszen Kőrösi Csoma Sándor útja példamutató. Számára a küldetése volt a fontos, és tehetsége szerint igyekezett a legtöbbet kihozni belőle. Igazi példakép lehet a mai emberek számára. Van, mit tanulni tőle. Molnár Vilmos rendkívüli legendáriuma is ezt tükrözi.


Borbé Levente,

könyvtáros




Nincsenek megjegyzések:

Harom-vára túra a IX. E osztállyal

Romok a Harom-várából * * * A csíkszeredai Márton Áron Főgimnázium IX. E osztályos diákjaival és Tankó József angol nyelvtanárr...