2022. május 23., hétfő

Kele Könyv Vár új arculata

A tavasz az egész városban magával hozza a szárba szökkenést. A Kele Könyv Vár felé járva ugyanezt a megújulást tapasztaltam. Nagy sürgés-forgás volt körülötte, mintha tatarozás folyt volna. Igazából az is, de főleg bővítés. A kötetek „nagyobb helyet, és látványt kívántak maguknak”. A Kele Könyv Vár őrzői igen komolyan vették az „óhajukat”, és nem sajnálva idejüket, mindvégig nyitva tartva a kis és a nagyobb méretű könyves vártermeket, estébe hajolva munkálkodtak rajta.

A benti jó hangulat a tatarozás közben sem változott. Útban mégsem volt senki, annyira látszottak a munkálkodók, mint az árnyék, ahogy napközben helyváltoztatva utánunk lohol. Nyilván, nem az egyik napról a másikra alakult ki a vár szárnybővítése. Ahol régebb cipőturki volt, ott folyamatosan, észszerűen átgondolva, a célszerűséget követve építették fel a „várfalakat”. Apránként, hetek elteltével folyamatosan szorgoskodva, a polcok és a kötetek is az elrendelt helyükre kerültek. A régi, zsúfolásig töltött, de mégis nagyon otthonos kisterem egy idő után szinte észrevétlenül, csendesen fellélegzett. Több, mint fele az árunak az újonnan létrehozott szomszéd teremben lelt otthonra.


Természetesen hangsúlyt kapott az üzlet kirakati része is. Így a vásárlók hazai székelyes mintákkal díszített reklámfelülettel és az üzlet által összerakott könyvajánlattal találkoztak/találkoznak. Az eredmény szemet gyönyörködtető. Ugyanakkor, ha a kíváncsiskodó betér az üzletbe, ugyanaz a meghitt hangulat veszi körül, mint felújítás előtt. A kibővült Kele Könyv Vár igazából csak megnőtt, mint amikor a gólyakisdedek is kinövik a hajlékukat, s szüleik időközben, hogy megférjenek, megtoldják, erősítik fészküket.

Bent ami keveset változott, az a bejárat melletti útikönyv kínálat. A gyerekkönyvek pedig átvették a kiszolgálói rész melletti polcok uralmát, míg az ifjúsági könyvek annak a folytatásaként várják a tini, a szerelmes, a sci-fi, valamint a kalandregények kedvelőit.

Az új szárnyban kaptak helyet a magyar és a világirodalom gyöngyszemei, illetve a figyelemre méltó kortárs irodalom szerzőinek munkái. Ezt követi a szakirodalom színes kavalkádja, a belső fal felőli részen megtoldva ezotériával, meg az ablak melletti sarokban akciós kötetekkel.





Ami még varázslatosabbá teszi a helyet, az a bensőséges légkör. Hiszen a kényelmet szolgáló fotelek maradásra késztetik a betérőt. Most már helyet foglalva is belelapozhatnak a kiválasztott kötetekbe az érdeklődők.



Szintén ízléses dekorációval ellátott feliratok kalauzolják és igazítják el a könyveket kereső vásárlókat. Természetesen, ott vannak a Kele Könyv Vár készséges segítői is, akik szívesen állnak az olvasók rendelkezésére.

Tetszenek nagyon a Könyv Vár falait díszítő képzőművészeti alkotások, valamint a másmilyen jellegű dekorációk, amelyek összhangban vannak az életteli, gondosan elhelyezett virágcsokrokkal.

* * *

A Kele Könyv Vár továbbra is az a hely számomra, ahol szeretek elidőzni, keresgélni, és elbeszélgetni az értéket ajánló értékesítőkkel, és nem föltétlenül csak a könyvekről.


Ahogy már korábban is láttam, a titkuk az egyszerűségben rejlik. Ez egy nagy ajándék, mert a feszültségnek hírét sem érezve, a légkört a közvetlenség uralja.

*

Ezt az üzletet nem érdemes kikerülni. Ha a máshonnan érkezők csak egy látogatásra is térnek be, úgyis megéri.





A könyves üzlet címe: Csíkszereda, Petőfi Sándor utca 20 szám.


Borbé Levente,

könyvtáros


Nincsenek megjegyzések:

Harom-vára túra a IX. E osztállyal

Romok a Harom-várából * * * A csíkszeredai Márton Áron Főgimnázium IX. E osztályos diákjaival és Tankó József angol nyelvtanárr...