2023. július 5., szerda

Olvasókörök és biblioterápiás foglalkozások az erdélyi könyvtárakban (1989 után

A TMT – Tudományos és Műszaki Tájékoztatás – könyvtár- és információtudományi szakfolyóirat online felületén tett közzé tanulmányt Vántsa Judit, a kézdivásárhelyi Báró Wesselényi Miklós Városi Könyvtár vezetője, Olvasókörök és biblioterápiás foglalkozások az erdélyi könyvtárakban (1989 után) címmel. Ebből idézünk alább:

"Az 1989-es romániai rendszerváltást követő években az erdélyi magyar vonatkozású könyvtárakban nem működtek olvasókörök, olvasóklubok, azaz ha működött is valahol, arról sem a Könyvesház, sem más könyvtári szaklap nem tett említést, valamint szakmai körökben sem volt szó róla. Az első olvasóköri kezdeményezések a 2010-es években indultak, azt követően, hogy 2010 júniusában a Romániai Magyar Könyvtárosok Egyesülete szervezésében dr. Bartos Éva, a Könyvtári Intézet igazgatója biblioterápiás képzést tartott könyvtárosoknak a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtárban. Ennek a képzésnek, valamint az ezt követő továbbképzéseknek a hatására, ma egyre több könyvtárban működik biblioterápiás foglalkozás, vagy olyan olvasóköri tevékenység, amely biblioterápiás módszerekkel zajlik, sőt egy színjátszó kör is kialakult sérült gyerekek közreműködésével."


"Az egyik legaktívabb könyvtáros e területen Borbé Levente, a csíkszeredai Márton Áron Gimnázium iskolai könyvtárosa, aki Székelyföldi biblioterápia című nyilvános Facebook-csoportjában (https://www.facebook.com/groups/926957151018400) rendszeresen beszámol tevékenységéről. (…) Ő volt az első, aki belevágott e nemes tevékenységbe, és ő tartott, elsőként az országban, az iskolai könyvtárosoknak biblioterápiás képzést Sepsiszentgyörgyön. A dr. Bartos Éva által tartott képzést követően létrehozott olvasókörök, olvasóklubok vezetői több alkalommal beszélgettek arról, hogy vállalható-e a biblioterápia kifejezés, főleg ha a foglalkozásokat könyvtáros végzi."


A bice-Bóca színjátszó kör és KÍSÉRŐIK

Vántsa Judit erdélyi könyvtárakban működő olvasóköröket és biblioterápiás tevékenységeket mutat be, a foglalkozásokat vezető könyvtárosok beszámolói alapján: Báró Wesselényi Miklós Városi Könyvtár (Kézdivásárhely), Bod Péter Megyei Könyvtár (Sepsiszentgyörgy), Kájoni János Megyei Könyvtár, Márton Áron Főgimnázium (Csíkszereda), Bice-Bóca színjátszó kör, Városi Könyvtár (Székelyudvarhely), Octavian Goga Megyei Könyvtár (Kolozsvár), Teodor Neş Municípiumi Könyvtár (Nagyszalonta). 


Összegzésként a szerző megállapítja: "Ahogy megismerjük egymás munkáját, tevékenységét, egyre bátrabban merjük felvállalni ezt a szép, nemes foglalkozást. Van, aki mentálhigiénés szakemberrel, és van, aki nélküle, de sikeresen, hónapról-hónapra felkészülten várja az újabb találkozást, a meghitt beszélgetéseket, a kellemes, hangulatos perceket, órákat minden csoporttag és vezetője."


Forrás: Vántsa Judit, Báró Wesselényi Miklós Városi Könyvtár (Kézdivásárhely)

A teljes cikk itt olvasható: https://tmt.omikk.bme.hu/tmt/article/view/13240/14929


A beszámolót Kelemen Katalin írta ( ReMeK-e hírlevél 2023. júliusi száma)



Nincsenek megjegyzések:

ReMeK-e-hírlevél 2024/5. számából

Beavatás: néprajzi pályázat középiskolásoknak: Iskolai legendák – legendás iskolák A kolozsvári  Babeș –Bolyai Tudományegyetem Magyar Népr...