2010. június 21., hétfő

BIBLIOTERÁPIA KÖNYVTÁROSOKNAK

2010. június 14-15. között biblioterápiás tréninget tartottak a csíkszeredai Kájoni János Megyei könyvtár olvasótermében, amelyet a Romániai Magyar Könyvtárosok Egyesülete szervezett meg.
            Az előadó Bartos Éva, a budapesti Könyvtári Intézet vezetője volt.

            Előadásában beszélt a biblioterápia történetéről, annak lényegéről és alkalmazásáról. Célja, az olvasási kultúra fejlesztése és erősítése volt, valamint hogyan lehet beilleszteni az oktató-nevelői tevékenységben az említett eljárást. Szó esett a biblioterápiás csoportok kialakításáról, a biblioterapeuta csoportvezetési kompetenciájáról, valamint a kommunikációs és empátia készség fontosságáról.
Az eljárás ismertetése minden egyes korosztálynak szólt, úgy szakembereknek, mint szülőknek vagy akár gyereknek is.
Az elméletet mindkét nap gyakorlatok követték, amelyek alátámasztották, az addig elmondottakat.

A tanfolyamon résztvevők zöme közkönyvtáros volt Hargita és Kovászna megyéből. A palettát három iskolai könyvtáros toldta meg. Név szerint: Borbé Levente (Csíkszereda), Péter Antal (Csíkszereda), Kis László (Sepsiszentgyörgy).

            Rövid ismertető a biblioterápiáról
  A kifejezés jelentése a könyvekkel való segítségnyújtás, amely során a javasló (aki lehet könyvtáros is), személyre szabott olvasmányokkal próbál segíteni a "rászorulók" problémáinak megoldásában. Ez a folyamat akkor jár sikerrel, ha az olvasót a biblioterapeuta belátásra tudja bírni megoldatlan helyzetével kapcsolatosan. Egyfajta önismereti "felmérésen", érzelmi katarzison kell átessen az önmagát kereső egyén, miközben a  csoportos összejöveteleken az a bizonyos kiválasztott mű a problémák megoldására sarkallja őt. A biblioterapeuták munkája akkor sikeres, hogyha az említett élmények során az olvasó viselkedése és viszonyulása az emberek iránt pozitív irányba mozdul el.

Fotó: Kis László

További képek az alábbi címen találhatók:
Borbé Levente

Nincsenek megjegyzések:

Májusi évfordulók 2024

40 éve, 1984. május elsején hunyt el Barabás Tibor magyar író és elbeszélő. 30 éve, 1994. május elsején hunyt el Gyöngyössy Imre mag...