2010. június 7., hétfő

Könyvek jövője Norvégiában

2010. június harmadikán este nyolcórai kezdettel a "Biciklis iskola" program keretében a Zöld Székely Egyesület szervezésében került sor a Sapientia EMTE kis aulájában Norvégia: hulladékgazdálkodás és a jövő városai címmel megtartott előadásra, amelyet Csonta László, az egyesület elnöke tartott meg.

            Csonta László Norvégiai tapasztalatát osztotta meg az egybegyűltekkel. Az igen hasznos és érdekes előadás, amelyben világossá vált Norvégia elkötelezettsége a környezetvédelem iránt, számos olyan oldalát mutatta meg a hulladékszelektálásnak és -gyűjtésnek, ami még könyvtárosi szemmel nézve is némi tapasztalatot nyújtott a könyvek értékesítésének hasznáról.

            Az egyesület elnöke beszámolt arról is, hogy két olyan hulladékudvarban jártak, ahol lehetőség volt a megunt, vagy már nem használt könyveket otthagyni. A látottak alapján nem zárta ki azt sem, hogy másutt is létezhet az előbb említett, jól bevált szokás.

 A szelektív hulladékgyűjtés keretén belül működő papírtároló kukákra rá volt írva, hogy ne dobják bele a könyveket, hanem adják le a könyves üzleteknek.
Csonta László tudtára jutott az is, hogy a "Fretex" cégnél könyveket gyűjtenek be, amelyeket javított állapotban adnak-értékesítenek tovább. 


Az első két fotón a "Hulladékkönyvtárak" láthatóak

A képeket Csonta László készítette

Borbé Levente

Nincsenek megjegyzések:

Májusi évfordulók 2024

40 éve, 1984. május elsején hunyt el Barabás Tibor magyar író és elbeszélő. 30 éve, 1994. május elsején hunyt el Gyöngyössy Imre mag...