2010. június 15., kedd

GYERMEKKÖNYVEK NAPJA Sikeres volt a Nekem tetszett! Olvastad már? pályázat

Nekem tetszett! Olvastad már? - ezzel a címmel  tette közzé a Kájoni János Megyei Könyvtár és a Pro Libris Könyvtári Alapítvány pályázati felhívását, amelyben arra kérték a 7-12 éves iskolás gyerekeket,  hogy mutassák be társaiknak kedvenc könyvüket, és írják meg azt is, miért tetszett, kinek és miért ajánlanák elolvasásra. A legjobb, legérdekesebb könyvajánlók készítőinek a megyei könyvtár gyereknapi rendezvényén, a GYERMEKKÖNYVEK NAPJÁN adták át a díjakat 2010. június 4-én,  a Mikó-vár udvarán.

            A pályázatra érkezett rengeteg érdekes, izgalmas könyvajánló bizonyítja, hogy sok gyerek szeret  olvasni, és örömet jelentett számukra megosztani az olvasás élményét társaikkal.
Nagyon sok és változatos témájú könyvről készült ismertető,  sokan illusztrációt is készítettek a kedvenc szereplőkről, egy-egy érdekes jelenetről, a legjobban sikerült illusztrációk különdíjban részesültek. A  7-12 éves gyerekek közül, tehát második osztálytól ötödik osztályig bárki részt vehetett a pályázaton.  Az olvasoterem.com (http://olvasoterem.com) honlap támogatásának köszönhetően  az internet révén sokfelé eljutott a felhívás.
A bemutatott kedvencek közt vannak olyan könyvek, amelyeket még a mai gyerekek szülei, vagy akár nagyszülei is szívesen olvastak gyerekkorukban, mint például A Pál utcai fiúk, a Kincskereső kisködmön,  az Egri csillagok,  a Winnetou, vagy Erich Kästner gyerekregényei. De sokan választottak a mai magyar írók könyvei közül, például Lázár Ervin, Janikovszky Éva vagy Fodor Sándor könyveit, és természetesen a mai gyerekek kedvencei közé tartoznak a kisebbek korosztályában Geronimo Stilton vagy Rosszcsont Peti kalandjai, a nagyobbak körében pedig a Harry Potter sorozat kötetei, az osztrák Thomas Brezina gyereksorozatai, vagy a brit írónő, Jacqueline Wilson regényei.

A megyei könyvtár gyerekkönyvytárában bárki megtekintheti a díjazott ajánlókat, korosztályonként egy-egy dossziéba helyeztük el őket, aki pedig az ajánlókat lapozva kedvet kap egy-egy könyv elolvasására, a gyerekkönyvtárban nagyrészt meg is találhatók ezek a könyvek, csak ki kell őket kölcsönözni. 
A pályázati felhívásra összesen 23 iskola 174 tanulója küldött könyvajánlót, természetesen a legtöbb,  80 pályázat Csíkszerdából, a város iskoláiból érkezett be,  a Nagy Imre Általános Iskolából  35-en küldtek könyvismertetőt, de szép számban vettek részt a József Attila Általános Iskola, a Nagy István Művészeti Líceum, a Márton  Áron Gimnázium, és a Petőfi Sándor Általános Iskola tanulói is a pályázaton.
Hargita megye más településeiről össszesen 84 könyvismertető érkezett, a legtöbb Székelyudvarhelyről (22) Csíkmadarasról (17), Szentegyházáról (13), Gyergyószentmiklósról (11), továbbá Siménfalva, Csíkszentmárton, Csíkszentmiklós, Csíkdánfalva, Gyergyótölgyes, Parajd iskoláiból is érkeztek pályamunkák.
Az internet révén más megyékbe is eljutott a felhívás, ennek köszönhetően  érkeztek könyvyajánlók Maros   megyéből is, összesen 8, (Csíkfalváról, Havadról és Nyárádszeredából),  Kolozs megyéből,   Kalotaszentkirályról, valamint Kovászna megyéből, Sepsiszentgyörgyről is érkezett egy-egy pályamunka.

Csíkszereda Város Önkormányzatának támogatása tette lehetővé, hogy a pályázaton résztvevő 174 gyerek közül  összesen 70 gyermek részesülhetett jutalomban. Mind a négy korosztályban (I-V osztályos tanulók)   az I-III díj mellett sokan részesülhettek dícséretben, illetve az illusztrációkért   különdíjban. A szervező Pro Libris Könyvtári Egyesület és a Kájoni János Megyei Könyvtár ezúton is köszöni a támogatást. A nyertes pályázatok készítői oklevélben részesültek, és egy-egy  gyermekkönyvet kaptak ajándékba.

A pályázat médiatámogatója, az olvasóterem.com honlap egy-egy jutalomkönyvet ajánlott fel az általa kiválasztott legjobb könyvajánlók készítőinek, amelyeket a díjazási ünnepség alkalmával, Simon Attila, a honlap szerkesztője személyesen adott át a nyerteseknek.

A rengeteg beérkezett könyvismertető elbírálása nem volt könnyű feladat, nehéz helyzetben volt a zsűri,  hiszen mindenki igyekezett minél ötletesebben bemutatni kedvenc olvasmányát. 
A szervezők ezúton is köszönik  minden gyereknek, aki eljuttatta a Kájoni János Megyei Könyvtárba a könyvismertetőjét, bár nem kaphatott mindenki díjat,  minden gyerek nyert azáltal, hogy megoszthatta másokkal az olvasás élményét, és megismerhetett mások által ajánlott érdekes olvasmányokat.
Valamint köszönik a szülőknek, tanítóknak, tanároknak, és nem utolsósorban azoknak a lelkes iskolai és községi könyvtárosoknak is, akik a gyerekek figyelmét felhívták a pályázatra, és bízatták őket a részvételre.
A gyerekkori olvasás rendkívül intenzív élmény, amely későbbi életkorban már ritkán adatik meg, később már ritkábban fordul elő, hogy ilyen intenzitással éljük bele bele magunkat egy könyv világába. Hogy létrejöjjön ez a sajátos élmény, és a gyerek olvasóvá váljon, attól is függ, hogy milyen olvasmányok állnak a rendelkezésére.
Ezért jó, ha minél több tartalmas, élményt nyújtó olvasmánnyal ismerkedhetnek meg már kisgyermekkorban. Erre is szerette volna ráirányítani a figyelmet ez a pályázat.

A díjazási ünnepségen a Mikó-vár udvarán nem csak a díjazott gyerekek vettek részt,  második osztálytól ötödikig  több osztály is érkezett Csíkszereda iskoláiból, hogy ismerkedhessenek a társaik által ajánlott olvasmányokkal, és tapsoljanak a díjazott pályázóknak.
Végül jutalmul a népes gyerekközönség a PLÜM-PLÜM ÉS A SÁRKÁNY című bábjátékot láthatta a könyvtár Fakalinka nevű bábjátszó csoportjának előadásában. (José Géal bábjátékát Kányádi Sándor fordította magyarra)

Az alábbi linkre kattintva tekinthetjük meg a Gyerekkönyvek Napján készült képeket a Plusz Portálon:
http://pluszportal.ro/web/index.php?option=com_content&task=view&id=21099&Itemid=28
Kelemen Katalin
Kájoni János Megyei Könyvtár, Csíkszereda

Nincsenek megjegyzések:

Májusi évfordulók 2024

40 éve, 1984. május elsején hunyt el Barabás Tibor magyar író és elbeszélő. 30 éve, 1994. május elsején hunyt el Gyöngyössy Imre mag...