2010. június 2., szerda

Tallózás a ReMeK-e-hírlevél, 2010 / júniusi számából

Elindult a Romániai Magyar Lexikon az interneten
Első lépésként 150 erdélyi műemlék magyar-román adatlapjával elindult az interneten a Romániai Magyar Lexikon.
Első moduljának összeállítását Kovács Zsolt művészettörténész irányította az Entz Géza Alapítvánnyal partnerségben. A www.lexikon. ro és a www.enciclopediavir tuala.ro címeken elérhető adatbázis első elkészült "fejezete" Erdély épített örökségéről szól, 21 település 150 fontos műemlékének részletes, fotókkal ellátott leírását tartalmazza magyar és román nyelven.
A lexikonban jelenleg elérhető 150 műemlék legtöbbje kolozsvári, nagyváradi és marosvásárhelyi, továbbá szerepel köztük nagykárolyi, gyergyószentmikló si és szászrégeni is.
Készítőinek tervei szerint a lexikon.ro egyszerre jelent majd korszerű, folyamatosan frissülő, gyarapodó kézikönyvet, összetett keresési lehetőségekkel ellátott tudományos portált és tudományos közösséget.
A Jakabffy Elemér Alapítvány Bárdi Nándor irányításával létrehozta azt a műhelyt, amely 140 erdélyi szellemtörténeti tematikájú szócikk megírásán dolgozik. Az ősztől böngészhető modul olyan szócikkeket tartalmaz majd mint például: honfoglaló magyarság, székelyek a középkorban, táncházmozgalom, fekete mise, népi erkölcs, falunapok, vizuális kommunikáció, gyógyászat. Folyamatban van még egy, a fontosabb erdélyi magyar intézményekről szóló modul kialakítása is.
Forrás: http://multikult. transindex. ro/?cikk= 11534
http://www.kultura. hu/main.php? folderID= 887&articleID=301045&ctag=articlelist&iid=1

Még lehet jelentkezni a biblioterápiás képzésre
A Romániai Magyar Könyvtárosok Egyesülete 2010. június 14-15 között újabb képzést szervez Csikszeredában, a Kájoni János Megyei Könyvtárban. A tanfolyam témája a biblioterápia. Előadó: Bartos Éva, a budapesti Könyvtári Intézet vezetője. A szállást és az étkezést a szervező RMKE biztosítja. Az érdeklődők még jelentkezhetnek a tanfolyamra Kopacz Katalinnál, az RMKE elnökénél, az alábbi e-mail címen: bibliohr@gmail. com
Forrás: Kopacz Katalin, RMKE-elnök

Gyermekkönyvek Napja a Kájoni János Megyei Könyvtárban
Az olvasás képessége egész életre szóló útravalót jelent. Már kisgyermekkortó l, a legfiatalabb korosztályoktó l kezdve fontos az olvasás fejlesztése, az olvasás iránti igény felkeltése. Ezért szervezi meg a gyermeknap alkalmából a Kájoni János Megyei Könyvtár a Gyermekkönyvek Napját 2010. június 4-én, pénteken 11 órától a Mikó-vár udvarán. A rendezvényen díjazzák a Nekem tetszett! Olvastad már? című pályázat nyerteseit. A pályázatot a Kájoni János Megyei Könyvtár a Pro Libris Könyvtári Alapítvánnyal közösen a 7-12 éves korosztály számára hirdette meg, gyerekkönyvajá nlók készítésére. A legkreatívabb és legötletesebb ajánlók készítői értékes könyvajándékban részesülnek. A legjobb könyvajánlók az interneten is elolvashatók majd, az olvasoterem. com weboldalon (http://olvasoterem. com). A pályázat különdíja az olvasoterem. com által felajánlott könyvcsomag.
A gyermekkönyves napon a gyerekek olvasással, gyerekkönyvekkel kapcsolatos játékos feladatokat, rejtvényeket oldhatnak meg. A legügyesebbek jutalomban részesülnek. A rendezvény zárásaként a könyvtár Fakalinka nevű bábcsoportja bemutatja José Géal Plüm-plüm és a sárkány című bábjátékát, Kányádi Sándor fordításában.
A pályázat, valamint a gyerekkönyves nap támogatója Csíkszereda Megyei Jogú Város Önkormányzata, médiapartnerei az olvasoterem. com weboldal és az erdely.ma internetes portál.
Forrás: Kelemen Katalin, Kájoni János Megyei Könyvtár; http://olvasoterem. com/index. php/2010/ 05/palyazati- felhivas- gyerekeknek/

Sikeres Székelyföld és könyvtárai
Közös székelyföldi könyvtárinformatikai struktúráról, valódi tartalommal megtöltött, intézményesített gyakornoki programokról, eddig kihasználatlan pályázati lehetőségekről is szó esett az 5. Sikeres Székelyföld konferencián Csíkszeredában, ahol Hargita, Kovászna és Maros megye kulturális intézményeinek vezetői, munkatársai, önkormányzati vezetői találkoztak.
A könyvtár és információs társadalom tematikáját felölelő beszélgetésen többek közt javasolták egy közös, integrált számítógépes rendszer létrehozását a székelyföldi könyvtárak számára. Az együttműködés főleg a beszerzés szempontjából költséghatékony, a feldolgozás is gyorsabb; a könyvtárak meg tudnák osztani egymással készletüket.
Hollanda Andrea szekcióvezető, a sepsiszentgyö rgyi Bod Péter Megyei Könyvtár munkatársa azt is elmondta, a résztvevők egyetértettek abban, hogy borzalmas állapotok uralkodnak a községi könyvtárakban, van, ahol a nyolcvanas évek óta nem frissült az állomány - nem csoda, ha az emberek nem mennek oda olvasni.
A konferencia a 2010. május 13-21. között első alkalommal megrendezett Székelyföld Napok (www.szekelyfoldnapo k.ro) részét képezte, és annak záró napján zajlott le.
Forrás: http://itthon. transindex. ro/?cikk= 11594

Szerkesztők:
Bákai Magdolna, bakai.magdolna@ gmail.com
Kelemen Katalin (Kájoni János Megyei Könyvtár, Csíkszereda, könyvtáros), kelemen.katalin@ yahoo.co. uk
Tóth-Wagner Anikó (Bod Péter Megyei Könyvtár, Sepsiszentgyö rgy, könyvtáros), twsa@freemail. hu
Olvasószerkesztő : Szonda Szabolcs (Bod Péter Megyei Könyvtár, Sepsiszentgyö rgy, igazgató), szonda_szabolcs@ kmkt.ro

E lapszám felelős szerkesztője: Tóth-Wagner Anikó

A hírlevél változatlan formában szabadon terjeszthető. Megrendelhető a következő címen: ReMeK-e-hirlevel@ yahoogroups. com, vagy jelezze megrendelési szándékát a bakai.magdolna@ gmail.com címen.

Nincsenek megjegyzések:

Májusi évfordulók 2024

40 éve, 1984. május elsején hunyt el Barabás Tibor magyar író és elbeszélő. 30 éve, 1994. május elsején hunyt el Gyöngyössy Imre mag...