2011. január 14., péntek

Vadasdi Krónika

Székely Ferenc könyvtáros kollégánk kerek tíz esztendő elteltével újból a nagyközönség elé tárta Vadasd falu krónikájának kötetét, ezúttal bővített változatban. A kötet a vadasdi falunapokra jelent meg.
A Vadasdi Krónika című falukönyv először 2000-ben jelent meg, a harmadik vadasdi falutalálkozóra. A mostani kibővített változatban az egyháztörténeti, helytörténeti és néprajzi vonatkozásokat felölelő munkáját Székely Ferenc szómagyarázatokkal és fényképekkel látta el.
A borítólapot kollégánk fényképének felhasználásával Zielmann Jenő tervezte.

Most röviden Vadasd faluról:
Maros megyei falu, Havad község része. Román neve: Vădaş. Marosvásárhelytől 23 kilométerre délkeletre és Havadtőtől északra, 3 kilométerre fekszik a Havad-patak völgyében.
Vadasd határában Havad irányában a szájhagyomány szerint Telekfalva volt, amely elpusztult.
            A Vadasdi Krónika egyházi demográfiai adatai szerint 2010-ben a falunak 358 lakosa volt, amelynek többsége magyar és kisebb létszámban cigány.
            A falu gótikus eredetű református templomát 1886-ban lebontották, helyébe újat építettek. A régi templomból csak egy szemöldökkő maradt az utókor számára.
            Jakab Ödön költő, író, drámaíró és irodalomtörténész, aki a Magyar Tudományos Akadémia tagja is volt, Vadasdon született 1854 július 26-án.
* * *
Aki meg szeretné rendelni a kötetet, tekintettel a korlátozott példányszámra, az alábbi telefonszámon hívhatja Székely Ferencet: 0769-737-063, vagy jelezheti vásárlói szándékát a  e-mail címen.

Borbé Levente

Nincsenek megjegyzések:

Májusi évfordulók 2024

40 éve, 1984. május elsején hunyt el Barabás Tibor magyar író és elbeszélő. 30 éve, 1994. május elsején hunyt el Gyöngyössy Imre mag...