2011. január 13., csütörtök

Székelyföldi Legendatérkép

Fazakas Szabolcs számára a legendatérkép ötletének megvalósítása két kerek esztendőbe telt. Szerencsére sikerült egy olyan lelkes gárdával dolgoznia (székelyudvarhelyi Visus Kulturális Egyesület), akik szívesen foglalkoztak e nemes üggyel.  140 legendát sikerült összegyűjteniük. Mindegyik történetből kiemelték a legérdekesebb jelenetet, amelyekhez ez idő alatt Márton Erika képzőművész folyamatosan szerkesztette a legendatérképet. Csak a kézi festés fél esztendős munkát vett igénybe.
A Székely Legendáriumba bekerült a bukovinai Isten Segíts! székely monda is.
A legendatérkép minden székelyföldi iskolába el lesz juttatva, és egy kézikönyvet is kap hozzá minden tanító. Segédeszközként is szolgálhat a fiatal generációk identitásának formálásához-megőrzéséhez.  Célja, hogy a jövő számára közkinccsé nője ki magát saját értékeink megőrzése.  
A térkép maga 2010 júliusában készült el. Elsőként a Székelyföldi Legendáriumot december huszadikán Déva városában mutatták be, a Téglás Gábor Iskolaközpontban. Még aznap este folytatván útját, a legendatérkép Csernakeresztúron (Cristur - Hunyad megye), a Bukovinai Székely Tájházban elevenedett meg.
E hatalmas munka már kezdte meghozni a gyümölcsét, attól eltekintve, hogy még van, amin dolgozni, mint például a www.legendarium.ro -ra folyamatosan feltöltendő hanganyaggal.  A honlapon már mondák sokasága elevenedik meg, nemcsak képekben, hanem hanganyagban is. Többek között felkerült az általam gyűjtött csíkkörnyéki legendákból is.

Végezetül ismertető a legendárium szóról: latin eredetű, szentek életéről szóló alkotás fedte régebben, manapság kiterjed a népi mondák-legendák használatára is.

Borbé Levente a Csíkszeredai Márton Áron Gimnázium könyvtárosa 
 
      

Nincsenek megjegyzések:

Májusi évfordulók 2024

40 éve, 1984. május elsején hunyt el Barabás Tibor magyar író és elbeszélő. 30 éve, 1994. május elsején hunyt el Gyöngyössy Imre mag...