2011. június 3., péntek

A csíkszeredai Márton Áron Gimnázium könyvtárosainak tevékenysége az iskolanapok alkalmával

          A májusi hónap bővelkedett iskolai rendezvényekben iskolánkban.  A rendezvénysorozatból a könyvtár is kivette a részét.
*
Az egyik ilyen rendezvény volt a Diáktanács által szervezett Irodalmi Kreativitás Verseny (IKV) amelynek megyei szakaszát minálunk rendezték meg.
Az idén az a megtiszteltetés ért a Diáktanács és Juhász-András Réka igazgatóhelyettes felkérésével, hogy jómagam javíthattam a dolgozatokat. Igazi kihívás volt számomra. Igyekeztem a lehető legfigyelmesebben átolvasni és értékelni a „műveket”.
Az alkotások zöménél azt tapasztaltam, hogy sokkal szabadabban szárnyaltak a gondolatok, mint akármilyen megkötött feladatnál. Voltak nagyon érdekes és figyelemfelkeltő munkák is. Ennek nagyon örültem. Azonban sokaknál fő problémát képezte a téma befejezetlensége, a cselekményszál elvesztése, de mindezek ellenére is szinte minden egyes írásban akadtak jó ötletek, amelyek bizonyítják a gyerekek kreativitását.
*
  Egy másik vetélkedő, amelyen részt vettem az ISKOLANAPOK keretén belül az „Évkönyveink a világhálón” rendezvény volt.
Néhány hete a 2001-2011 közötti évkönyveink felkerültek iskolánk honlapjára ( www.mag.ro  ) A világhálóra felkerült iskolai évkönyvek anyagából sikerült összehozni a vetélkedő kérdéseit, amelyet két szakaszban rendeztek meg a szervezők. A vetélkedőt Varga László igazgató köszöntő beszéde, Borsodi L. László évkönyvbemutatása a 2009-2010-es tanévről, amelyet egy kis évkönyvtörténettel toldott meg, valamint a diákszerzők előadásai tették színesebbé. Ezt követően öt háromfős csapat látott munkához, akik 19 kérdéssel birkóztak meg a honlapon található 8 digitális évkönyvből, amelyet a háromtagú zsűri értékelt ki.
A vetélkedőt az idén a VII. osztály nyerte meg. A 19 pontból 15-re tudták a helyes választ. A győztes csapat tagjai: Balázs-Bécsi István, Biró Ádám-Attila és Capcalo Dániel voltak. Az első három helyezett (VII, IX B, IX E osztályok csapatai) könyvjutalomban részesült, amelyet ünnepélyes keretek között Juhász-András Réka igazgatóhelyettes adott át a győzteseknek. 
*
Megjegyezendő, hogy az iskolanapok keretén belül az iskola diákszövetségének munkáját végig segítette a könyvtár. Ekképpen sikerült gördülékenyebbé tenni a rendezvény kimenetelét.
Balázs-Bécsi Enikő dokumentarista már több esztendeje készíti a Tudományos Diákkonferencia programfüzetét, de úgy könyvekkel, mint más könyvtárban lévő eszközökkel támogatja a diáknapok sikeresebb kimenetelét.
*
Mindketten besegítünk minden alkalommal a világhálón való keresésbe, egyes fontos dokumentumok kinyomtatásába és a tudományos szakdolgozatokhoz szükséges dokumentumok felajánlásába.

Borbé Levente
könyvtáros


Nincsenek megjegyzések:

Májusi évfordulók 2024

40 éve, 1984. május elsején hunyt el Barabás Tibor magyar író és elbeszélő. 30 éve, 1994. május elsején hunyt el Gyöngyössy Imre mag...