2011. június 30., csütörtök

Egyetemet végzett könyvtárosok Hargita Megyében!

Ezelőtt három esztendővel Egyed Daniela kolléganőmmel összedugtuk a fejünket, hogy miként tudnánk a Hargita megyei könyvtárosok számára egy egyetemi fiókot becsalogatni más városból, amely garantálni fogja a továbbiakban a könyvtárosi szak elvégzését az érdeklődő iskolai könyvtáros kollégáink számára. Gondolkodóban voltunk. A bukaresti távolinak tűnt, így esett a választás a Brassói Bölcsészeti kar könyvtár is információtudomány szakára.
A toborozást egy gyűlés előzte meg, amelyet jómagam szerveztem a Márton Áron Gimnázium dísztermében, ahol már sokan jelezték szándékukat. A későbbiekben bizony akadozott az emberek összeszedése, az is nehezítette a dolgunkat, hogy 30 személy alatt nemigen akartak létrehozni Csíkszeredában egy fiókot ezzel a szakkal. Doru Dobreanu, az Octavian Goga igazgatója, valamint munkatársa segítségével mégis valóra vált a tervünk, amelyet a Brassói Transilvania Egyetem Bölcsészkara is nyugtázott. A leendő egyetemisták körében nemcsak iskolai könyvtárosok voltak, hanem közkönyvtártól és más pedagógia szakterületről is jelentkeztek. A beiratkozás után Bákó megyéből öten jöttek át. A létszám nem sokkal nőtt, mert ugyanakkor időközben 3 személy visszalépett.
Amit mégis fontosnak tartok az az, hogy a meglévő csapat három esztendő alatt vette az akadályokat és képesek voltak szembenézni azokkal a nehézségekkel, amivel jár egy munka melletti iskola elvégzése. Ez nagyszerű dolog, mert úgy vélem, felelősséget éreztek a szakma iránt.
Örömmel nyugtázhatom, hogy tervünk bevált és Hargita megyének most már zömében végzett iskolai könyvtáros csapata van! Néhányan Kolozsváron most is folytatják tanulmányaikat, ők jövőben végeznek.
Érdemes megemlíteni névsor szerint a végzős „diákokat”: Antal Olga, Bereş Mihaela, Bölöny Melinda, Codarcea Livia, Crăciun Mariana, Csíki Ildikó, Dáné Melinda Márta, Dénes Tünde Sára, Dănilă Elena, Dima Irma Andrea,  Doboş Veronika, Egyed Daniela, Fekete Erzsébet, Gábor Emilia, Gagyi Melinda, Gálovits Rózsa Emese, Karda Zsuzsanna, Kátay Erzsébet, Kelemen Rebeka, Kisfaludi Erika, Kovács Edith, Kozma Anna, Matei Ramona, Molnos Melinda Enikő, Niţu Enikő,  Pantilimon Júlia, Péter Gabriela, Simó Ildikó, Szász Enikő, Székely Edith, Urkon (Dánél) Judit.

Gratulálok!
 Borbé Levente

Nincsenek megjegyzések:

Májusi évfordulók 2024

40 éve, 1984. május elsején hunyt el Barabás Tibor magyar író és elbeszélő. 30 éve, 1994. május elsején hunyt el Gyöngyössy Imre mag...