2012. május 22., kedd

Székelyföldi Legendárium bemutató a csíkszeredai Márton Áron Gimnáziumban


    Az iskola napok egyik kiemelkedő rendezvénye a Székelyföldi Legendárium bemutatója volt, amelynek értelmi szerzője és kezdeményezője Fazakas Szabolcs. Egy egyszerű levelezés indította el az egészet, és siker koronázta, mert Csíkban először hozzánk jött el a Legendárium.
       
Az előadás az iskola dísztermében (kápolnájában) volt megtartva, ahol a terem teljesen megtelt diákokkal és tanárokkal. A köszöntő beszédet Juhász-András Réka igazgatóhelyettes mondta, majd jöhetett a székelyföldi legendák ismertetése. Fazakas Szabolcs egyszerű, de ugyanakkor sikeres bemutatója lebilincselte az érdeklődő diákokat. Beszélt a saját értékeinkről, annak megőrzéséről és továbbadásáról, s főleg arról, hogy hallatni és észrevetetni kell magunkat a nagyvilágban, mert sokan azt sem tudják, hogy létezünk. Minden népnek megvan a saját legendavilága, nekünk is a magyar nemzeten belül, és vannak olyan történeteink, netán még jobbak is más európai népekénél. Ezért érdemes mindazt a kincset megőrizni, amit az elmúlt több mint ötven esztendő kiölt belőlünk. Újra vissza kell találnunk a gyökerekhez.
            A legendáriumi bemutató második felében Szabolcs beszélt arról a lelkes önkéntes csapatról, akikkel együtt dolgozva összegyűjtötték a székelyföldi legendákat. Elmondta, hogy eleinte csak Hargita megyében gondolkoztak, de a gyűjtések során egyre szélesedő repertoár végett egész Székelyföld képbe jött. A munkatársai szintén székelyföldiek. Itt helyben megtalálták azt az erőforrást, ami szükséges volt erre a célra. A tervekhez képest már többet megvalósítottak, hiszen nemcsak a legendákat sikerült összegyűjteni, de van honlapjuk, van legendatérkép és Székelyföld kulturális kincseit (a történelmi Erdélyre kiterjesztve) felvázoló térkép, valamint most kezdték el a jövőbeni rajzfilmes változatát az eddig összegyűjtött legendáknak. Tehát a munka nem áll le, még lesz folytatása. Külföldön, főleg Magyarországon nagy sikernek örvend ez a Legendárium, és készül a román, angol nyelvre való fordítás is.
            A bemutató végén az érdeklődés sem maradt el. A diákok közül sokan kérdéseket tettek fel úgy a készülő rajzfilmmel, mint más legendákkal kapcsolatos dolgokkal

 
Borbé Levente könyvtáros
Balázs-Bécsi Enikő dokumentarista

Nincsenek megjegyzések:

Harom-vára túra a IX. E osztállyal

Romok a Harom-várából * * * A csíkszeredai Márton Áron Főgimnázium IX. E osztályos diákjaival és Tankó József angol nyelvtanárr...