2012. május 2., szerda

ReMek-e-hírlevél 2012/5. számából

A Magyar Könyvtárosok Egyesületének 44. Vándorgyűlése
Örömmel értesítünk mindenkit, hogy a Magyar Könyvtárosok Egyesületének 44. Vándorgyűlése Győrben, 2012. július 12–14. lesz. A 44. Vándorgyűlés honlapja az alábbi címen érhető el: http://vandorgyules.sze.hu
A konferencia fő témája: Stabilitás – innováció – inspiráció: Könyvtárak változó környezetben. A tartalom még nem teljes, folyamatosan bővítjük, de már lehet jelentkezni. Reméljük, mindenki megtalálja az őt érdeklő információ(ka)t.
Forrás: IFLA-HUN levelezőlista, közzéteszi Haraszti Katalin IFLA-HUN moderátor

Beder Tibor könyvét mutatták be Gyergyószentmiklóson
Szépszámú közönség volt kíváncsi 2012. április 14-én Beder Tibor legújabb, Ágyú és tulipán című könyvének bemutatására a gyergyószentmiklósi Városi Könyvtárban.
A könyv bemutatását megelőzően Kisné Portik Irén könyvtárigazgató köszöntötte az egybegyűlteket, valamint a szerzőt, továbbá a Tibor-névnap alkalmából egy csokor virággal fel is köszöntötte az írót. Ezt követően Bajna György újságíró mutatta be a könyvet, mondván: „Beder Tibor gyakorlatilag újabb ürügyet talált arra, hogy a mindennapi magyar életet irodalmi alkotás formájában tárja az olvasó elé” – mondta.
Ezzel a könyvvel a szerző a szerinte székely származású Orbán mester ágyúöntőnek állít emléket, aki a törököknek tett szolgálati ideje alatt megalkotta az akkori idő legnagyobb technikai vívmányát, aminek segítségével azok győzni tudtak. Bajna György több részt is felolvasott a könyvből, majd elmondta: „Mindez a magyar identitást erősíti.” Hozzátette, Beder Tibor nem atlaszokból és lexikonokból informálódott, hanem saját tapasztalataiból, ami nem mindennapi.
A felolvasást követően maga a szerző szólalt fel, és betekintést engedett a hallgatóságnak a kulisszák mögé, elmondta, hogy miként is formálta meg Orbán mester jellemét. Mondandóját az író a következőképpen zárta: „Nem szükséges elolvasni a könyvet, csak minden reggel, ha az ember ránéz a borítón lévő ágyúgolyóra, máris felfrissül benne a magyarságtudat.”
Forrás: http://www.szekelyhon.ro/muvelodes/beder-tibor

Testvérkönyvtári adomány a Székelyudvarhelyi Városi Könyvtárnak
Éppen 10 éve kötött partneri kapcsolatot a székelyudvarhelyi Városi Könyvtár a Tatabányai Városi Könyvtárral – tudtuk meg Szabó Károly udvarhelyi könyvtárigazgatótól. Az akkori igazgató, Csics Gyula szervezett kirándulást a tatabányai munkaközösségnek, akik eljöttek, megnézték a várost, a könyvtárat, megismerkedtek a kollégákkal, az utazást élénk együttműködés követte.
Könyvadományokat küldtek, több ízben is pályáztak az udvarhelyieknek dokumentumbeszerzésre. Tapasztalatcseréket szerveztek közösen, itt is, ott is. Bemutatót szerveztek a Csics Gyula naplójából készült kötetnek, részt vettek március 15-i közös ünneplésen, amikor ajándékkönyveket hoztak a gyerekrajzpályázat nyerteseinek, és kialakult egy tartós, emberileg és szakmailag is fontos kapcsolat.
'Tavaly Csics Gyula nyugdíjba vonult, az igazgatóságban őt Gyüszi László követte, akivel hasonlóan jó az együttműködés, örömmel állapíthatom meg, hogy továbbra is szeretnek bennünket, a könyvtárat és a várost egyaránt. Most 150 ezer forintra hoztak könyveket, DVD-ket nekünk, amely igen fontos számunkra, hiszen nem titok, hogy nagyon szűkös anyagi lehetőségeink vannak, így költségvetésből nem tudunk dokumentumokat vásárolni. Ezek a könyvek és filmek mind olyanok, amelyeket mi választottunk ki az olvasói igények alapján, így állíthatom, hogy jól gazdálkodtunk a lehetőséggel, és a felajánlott kerettel, nagyon remélem, hogy a kapcsolat a következő időben is folytatódik'– részletezte Szabó.
Forrás: http://www.szekelyhon.ro/aktualis/udvarhelyszek/testverkonyvtari-adomany-a-szekelyudvarhelyi-varosi-konyvtarnak

Megnyílt az új nemzeti könyvtár
Megnyitották Bukarestben a nagyközönség előtt az új román nemzeti könyvtárat, Mihai Răzvan Ungureanu miniszterelnök, Markó Béla miniszterelnök-helyettes és Kelemen Hunor kulturális és örökségvédelmi miniszter jelenlétében.
A közkönyvtári forgalomnak szánt könyvállomány csak egy része vált most hozzáférhetővé az olvasóközönség számára, mert a költözés még nem fejeződött be. A nemzeti könyvtár teljes állománya több mint 12 millió kötetre rúg.
Kelemen Hunor kulturális és örökségvédelmi miniszter úgy fogalmazott, hogy a könyvnek még hosszú élete lesz, mert az embernek szüksége van a nyomtatott könyvre, az irodalomra. Hozzátette: az államnak nincs joga kivonulni a kultúra finanszírozásából, mert az értékteremtő intézmények nem tudnák önerőből fenntartani magukat. Mihai Răzvan Ungureanu miniszterelnök szerint a könyvtárosok évszázadokon keresztül, viseltek bár „egyházi vagy világi ruhát”, hozzájárultak a könyv, a tudás és műveltség továbbörökítéséhez. Markó Béla azt mondta: a könyv valójában egy élőlény, az ember jobbik, értékesebb énje. Ugyanígy a nemzeti könyvtár is egyesíti magában mindazt, ami jobb és értékesebb a nemzetben – tette hozzá.
Románia nemzeti könyvtára eddig 11 különböző épületben működött. A központi székhely gondolata több mint fél évszázados, az építkezés 1986-ban kezdődött. A hét emeletet és két alagsori szintet magában foglaló, 15 ezer négyzetméter alapterülettel, 300 parkolóhellyel, 30 méter magas, 400 férőhelyes aulával rendelkező épület terveit a Ceauşescu-rendszer idején készítették. Az épület szervesen illeszkedett a Nép Házától induló, Ceauşescu megalomániáját tükröző sugárút összképébe, építése azonban a diktatúra bukásakor félbeszakadt.
Tíz évvel ezelőtt felmerült, hogy itt alakítsák ki a kormány új székházát, de a tervet később elvetették. A kulturális tárca 2009-ben kezdte el – új tervek szerint – az épület rehabilitálását és kulturális központtá alakítását. A könyvtár digitalizált kartotékrendszere és speciális könyvszállító liftek segítségével az olvasó nyolc percen belül megkaphatja a kikért kötetet. A könyvtári belépő ingyenes, kiváltásához csak fényképes igazolványra van szükség. Az épületben hat konferenciaterem is helyet kapott, és ide helyezte át székhelyét a kulturális minisztérium is.
Forrás: http://maszol.ro/kultura/megnyilt_a_nemzeti_konyvtar_

Kitüntették Kosz Orsolyát
A Hargita Megyei Könyvtár szolgálatában végzett több évtizedes szakmai tevékenységéért az EMKE Monoki István-díjjal tüntette ki a csíkszeredai Kosz Orsolya nyugalmazott könyvtárost.
„Olvasószolgálati munkája mellett módszertani feladatokat is ellátott, a községi könyvtárak dolgozóit szakmai tanácsokkal látta el, segített könyvállományuk elrendezésében. Leginkább mégis kitartó és szakszerű katalógusépítő, rendszerező munkáját szeretném kiemelni. Munkája nem volt látványos, publikus, mint a kis szorgos hangya nap mint nap tett, cselekedett, az olvasásért, az olvasókért, segítséget nyújtva a keresett olvasmányok fellelésében, könyvek visszakeresésében.
«Az életnek értéket csak a szolgálat adhat, amellyel az emberek ügye felé fordulunk… Ember vagy, tehát ember módra és az emberek között kell élned. Ember módra élsz, ha igazságosan élsz... Ha megkísérelsz – feltűnés és hiú szerep nélkül – segíteni az embereknek… Ennyi az élet értéke» – írta Márai Sándor. Ezt vallotta, vallja Kosz Orsolya is, ezt bizonyította munkásságával, életpéldájával” – méltatta a díjazottat Kopacz Katalin-Mária, a Romániai Magyar Könyvtárosok Egyesületének elnöke.
Forrás: http://www.szekelyhon.ro/muvelodes/kituntettek-kosz-orsolyat

E lapszám felelős szerkesztője: Tóth-Wagner Anikó

A hírlevél változatlan formában szabadon terjeszthető. Megrendelhető a következő címen: ReMeK-e-hirlevel@yahoogroups.com, vagy jelezze megrendelési szándékát a bakai.magdolna@gmail.com címen.

Nincsenek megjegyzések:

Harom-vára túra a IX. E osztállyal

Romok a Harom-várából * * * A csíkszeredai Márton Áron Főgimnázium IX. E osztályos diákjaival és Tankó József angol nyelvtanárr...