2012. december 12., szerda

A csíkszeredai Apáczai Csere János Pedagógusok Házában zajló tematikus hét

Az Apáczai Csere János Pedagógusok Házában zajló tematikus hét, november 19-23., valamint 26-30. között volt megrendezve, és amelynek a Könyvtárunk is társszervezője volt.

A tematikus hét inkább az idősebb, tapasztaltabb generációt célozta meg, mivel 2012 a tevékeny, aktív idősödés, időskor és a nemzedékek, generációk közötti szolidaritás európai éve. Az UNESCO felhívására Románia is csatlakozott ahhoz a projekthez, amely ennek a jegyeben tevékenységeket szervez az idősebb korosztálynak. A romániai "Esélyeid" Fesztivál (Festivalul Naţional al Şanselor Tale) tehát különféle rendezvények megszervezését tűzte ki célul a Tanügyminisztérium felhívásai révén. Ehhez a felhíváshoz kapcsolódott az Apáczai Csere János Pedagógusok Haza, valamint ennek Könyvtára is, és ez utóbbiak mozgósítására a megyében levő IDK-k (Információs, Dokumentációs Központok) is.

Két heten keresztül minden délelőtt gyakorlati betekintést nyerhettek az érdeklődök a számítógépes ismeretek rejtelmeibe, 2 órai foglalkozás réven. Pozitív visszajelzésekkel halmoztak el engem és kollégáimat, sokan bármikor nyitottak az ilyen jellegű tevékenységekre, és elmondásaik szerint, rendezvényünk által bátrabban mernek a számítógéphez közeledni, bátrabban térnek be egy könyvtár média részlegére is, ahol pl. egy újságot elektronikusan szívesen elböngésznek (sokan megszerették az interneten való böngészést, de nincs lehetőségük számítógépre, internetre).


A sikeres tevékenységsorozat magában foglalt délutánonként beszélgetéseket, tapasztalatcsereket  a két generáció (fiatal és idősödő) között (pl. nyugdíjas és gyakorló pedagógusok beszélgetése a tanügyről, az akkori és mostani tankönyvekről, motivációkról stb.), filmnézést, és beszélgetést erről, véleménycserét stb.. Életmódbeli tanácsokról előadást hallgathattak az érdeklődök, s különféle lehetőségekről is az önkéntesség kapcsán külföldön (pl. Grundtvig programon keresztül van lehetőség külföldön önkénteskedni, s voltak, akik kipróbálván ezt, beszámoltak a többieknek).

A tematikus program réven könyvbemutatókat is szerveztünk, ahol kiemelt meghívottaink voltak az idősek, pl. meghívtuk a nyugdíjas pedagógusokat,a létező idősek csoportját, klubját a faluból stb. November 23-án Ambrus Tünde: Székely falutízesek című könyvével (amely könyv és szerző 2012-ben a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége Apáczai díjazottja) Csíkszentmártonban, és Csíkszentdomokoson voltunk. Köszönet a csíkszentmártoni és csíkszentdomokosi IDK-nak, hogy ott lehettünk, köszönet a kolléganőknek az együttműködésért (Nagy Aranka, Szabó Cecília, Székely Edith).



A könyvbemutató sorozat meg folytatódik, ezúttal Balázs Lajos: Rituális szimbólumok a székely-magyar jelképkultúra világából című könyvet (a szerző szinten Apáczai díjazott 2012-ben, az Amikor az ember nincs es ezen a világon című könyvével) visszük bemutatni Székelykeresztúrra, december 12-én. Valamint a Szent Márton Alapítvány felkérésere, velük együttműködve ismét ellátogatunk Csíkszentmártonba, december 14-én. Köszönet Hatos Melindának és Fekete Erzsébet kolléganőknek az eddigi munkájukért.

Azért tartottam fontosnak nemcsak népszerűsíteni kezdetben nektek ezt a programot, hanem most elmesélni is, beszámolni erről, mert jó érzés volt, látni, tapasztalni, hogy nemcsak a fiatal, ifjú korosztály éhes az információra, kedveli az újat, hajlik a nyitásra, hanem a tapasztaltabb, idősebb emberek is. Nagy öröm volt látni, hogy hogy szívjak magukba az újat, a friss információkat, és hogy a beszélgetések, író-olvasó találkozók alkalmával is milyen szívesen megnyílnak, mesélnek a tapasztalataikról, olvasási szokásaikról stb. Ezert arra buzdítalak, hogy a diákokkal való mindennapi munkatok, valamint a nekik szervezett tevékenységeitek mellett, időnként gondoljatok az idősebb generációra is, mert ők is aktívak tudnak lenni, ők is megérdemlik az újat, legyen az egy új könyv, vagy információ. Megéri velük is együttműködni, mert mi is sokat tanulhatunk tőlük.



Márdirosz Ajka


Nincsenek megjegyzések:

Harom-vára túra a IX. E osztállyal

Romok a Harom-várából * * * A csíkszeredai Márton Áron Főgimnázium IX. E osztályos diákjaival és Tankó József angol nyelvtanárr...